Maschio Gaspardo răscumpără acțiunile minoritare deținute de Finest la Maschio Gaspardo România

Societatea financiară pentru internaționalizarea nord-estului Italiei rămâne parte activă a proiectului în calitate de partener financiar, printr-o finanțare externă directă, menită să dea un nou impuls dezvoltării fabricii din România.

Maschio Gaspardo a finalizat răscumpărarea acțiunilor Maschio Gaspardo România deținute de Finest S.p.A. (în procent de 25%). În același timp, Maschio Gaspardo România a aprobat o majorare de capital de 500.000 EUR subscrisă de Finest, care deţine acum o cotă reziduală de 2,2%.

În plus, Finest S.p.A. şi-a confirmat rolul strategic în susținerea companiilor din nord-est, în cadrul internaționalizării, prin acordarea unui împrumut pe 5 ani către Maschio Gaspardo România în valoare de 2.500.000 EUR, care va fi utilizat pentru dezvoltarea fabricii şi pentru optimizarea ulterioară a standardelor de producție şi a calității produselor.

În 2003, Maschio Gaspardo a construit o unitate de producție în orașul Chișineu-Criș (Arad), iar astăzi, 19 ani mai târziu, compania este principalul producător de utilaje agricole din țară. Fabrica, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 26.000 de metri pătrați acoperiți, cu o producție de peste 5.000 de unități pe an şi cu peste 400 de angajaţi, este dedicată producţiei de mașini agricole pentru lucrări minime, pluguri şi prese de balotat rotunde.

România are o importantă vocație agricolă şi, în special în judeţul Arad, un nivel ridicat de know-how în domeniul tehnologiilor de producţie şi prelucrare a metalelor. În plus, Aradul este strategic din punct de vedere logistic pentru zone precum Rusia şi Ucraina, unde sunt livrate cele mai multe dintre utilajele produse în fabrica din România. În fapt, fabricile din străinătate ale Maschio Gaspardo, care sunt prezente şi în China şi India, nu s-au născut din dorința de delocalizare, ci de extindere a piețelor care sunt foarte competitive cu producătorii locali.

Investițiile realizate cu sprijinul atât al Finest S.p.A., cât şi al băncii românești Exim Bank vizează creșterea capacităţii de producție cu aproximativ 20%. A fost realizată o extindere importantă a suprafeței acoperite de aproximativ 5.700 m2, precum şi achiziționarea de noi echipamente bazate pe cele mai recente tehnologii. Aceste active sunt funcționale pentru creșterea capacităţii de producție şi sunt fundamentale pentru a garanta standardele ridicate de aprovizionare a unei piețe din ce în ce mai exigente, cum este cea agricolă.

„Acest proiect ne va permite să consolidăm aparatul de producție, îmbunătățind şi mai mult propunerea actuală pe care sediul din Chișineu-Criș este capabil să o ofere”, afirmă Andrea Maschio, președinte al Maschio Holding şi vicepreședinte al Maschio Gaspardo. ”Inovarea şi modernizarea instalațiilor sunt necesare pentru a fi prezenți pe piață cu instalații de ultimă generație pentru a răspunde nevoilor clienţilor noștri din întreaga lume.”

„Extinderea capacităţii de producție este, de asemenea, o consecință a acordului semnat de Maschio Gaspardo cu New Holland Agriculture, o marcă a CNH Industrial”, subliniază Mirco Maschio, președintele Maschio Gaspardo. „Este un parteneriat care ne face deosebit de mândri şi confirmă standardele înalte de calitate atinse de compania noastră în ceea ce privește produsele şi nivelul de servicii oferite clientului final.”

Maschio Gaspardo este un actor mondial în producția de utilaje pentru cultivarea solului, însămânțare, fertilizare, tratare a culturilor, întreținere a spațiilor verzi şi cosirea fânului. Fondată în Campodarsego (PD) în 1964 de frații Egidio şi Giorgio Maschio, Maschio Gaspardo are 2000 de angajaţi la nivel mondial în 8 unități de producție, dintre care 3 în străinătate – China, India şi România – şi în 13 filiale comerciale (Italia, Franța, Spania, Germania, Polonia, Ucraina, Turcia, Rusia, America de Nord, Africa de Sud, China, India şi România). Maschio Holding este acționarul majoritar, împreună cu Friulia Finanziaria FVG şi Veneto Sviluppo S.p.A.