SAATEN UNION ameliorează pentru viitor!

Precum știți, SAATEN UNION este o companie ce dezvoltă anual ample operațiuni de cercetare în scopul afirmării de noi produse care să satisfacă nevoile oricărei exploatații agricole, indiferent de arealul de cultură și tipul de tehnologie aplicat. Înarmata cu o echipă de specialiști, cu o experiența notabilă în spate dar și cu tineri vizionari, compania SAATEN UNION plasează anual pe piața semințelor din Romania produse de genetica noua, produse de top menite să asigure randamentul, profitabilitatea și dezvoltarea durabilă a exploatațiilor agricole din România.

Deoarece misiunea companiei SAATEN UNION se axează pe dezvoltarea, promovarea și comercializarea celor mai eficiente produse semincere, un accent deosebit, în cadrul acesteia, se îndreaptă către echipa din departamentul de ameliorare, o echipă tânără, cu viziuni clare, în centrul căreia prioritățile permanente vizează îmbunătățirea constantă a rezultatelor și crearea unei game complete de produse adaptabile nevoilor fermierilor.

Cultura de Floarea-Soarelui ocupa un rol foarte important pentru compania Saate Union Romania. Este o cultura toleranta la seceta fapt ce asigura fermierilor un profit constant an de an. Deși foarte bine adaptata la mediul de cultura din Romania, cultura de floarea-soarelui vine cu o serie de provocări pentru fermieri, iar printre acestea putem enumera:

  • controlul buruienilor,
  • controlul infestării cu Orobanche spp
  • păstrarea unei stări fitosanitare corespunzătoare.

Pentru a preîntâmpina aceste probleme, compania Saaten Union creează, in propriul program de ameliorare, hibrizi de ultima generație, foarte bine adaptați pentru condițiile din Romania

Statiunea de Cercetare-Ameliorare Floarea Soarelui din Timișoara este locul unde hibrizii de Floarea Soarelui marca Saaten Union iau naștere. Echipa de ameliorare dezvolta ample programe pentru îmbunătățirea si dezvoltarea de noi tehnologii pentru fermieri, printre care:

  1. Tehnologia pentru erbicidarea cu imazamox – system Clearfield.
  2. Tehnologia pentru erbicidarea cu tribenuron-metil
  3. Tehnologia pentru erbicidarea cu metsulfuron-metil.
  4. Tehnologia de cultura pentru hibrizi high-oleici, de tip Clearfield.
  5. Tehnologia speciala pentru dezvoltarea de genotipuri cu maturitate extra timpurie si timpurie, hibrizi cu talie mica, special creați pentru seceta si arșița.

Pentru garantarea succesului, este foarte important sa se asigure o rețea extinsa de testare, deoarece genotipurile trebuie testate si in condiții grele de mediu dar si in diferite tehnologii de cultura: intensiva, extensiva, rotație scurta, sole cu presiune mare de Orobanche spp. dar si in areale de cultura cu precipitații reduse si temperaturi foarte ridicate. Bineînțeles pentru stabilirea potențialului de producție toate materialele sunt testate si in condiții optime de cultura cu tehnologie intensiva in diferite densități si diferite strategii de fertilizare.

Pe lângă hibrizii consacrați din portofoliul companiei SAATEN UNION, hibrizi precum: Alexa SU, Davero SU din tehnologia tribenuron-metil și Marquesa CL, Driver CL din tehnologia Clearfield, anul 2022 aduce doua noutăți menite să asigure producții la cel mai înalt nivel și anume: Petronas SU și Integral CL. Acești hibrizi vin să aducă plus valoare portofoliului SAATEN UNION România și cu siguranța vor contribui la mărirea profitabilității exploatațiilor dumneavoastră agricole prin producții ridicate și stabile. Ambii hibrizi sunt in registrul pentru genetica autohtona.

Petronas SU – este un hibrid de floarea-soarelui semi timpuriu, destinat tehnologiei de erbicidare cu s.a tribenuron-metyl, se remarca printr-o adaptabilitate ridicata in toate zonele Romaniei.

Alexa SU – este un hibrid de floarea-soarelui, semi timpuriu, pretabil pentru toate zonele de cultura a florii-soarelui. Are rezistenta la rasele de Orobanche spp. A-F si este destinat sistemului de producție bazat pe tribenuron-metyl.

Davero SU – al doilea hibrid din portofoliul Saaten-Union care a fost introdus in portofoliul comercial, acesta este un hibrid semi timpuriu care se remarca prin vigoare la răsărire si producții ridicate.

Goldy IR – este primul hibrid de floarea-soarelui creat special pentru condiții de seceta si arșița. Are o uniformitate remarcabila, talia plantelor este medie si are rezistenta la cădere. Acest hybrid este tolerant la erbicidele de tip IMAZAMOX.

Integral CL –oferă producții stabile, chiar si in cele mai vitrege condiții de mediu. Are talie medie, înflorit semi timpuriu si se remarca printr-o uniformitate excepționala.

Marquesa CL – este un hibrid bazat pe tehnologia Clearfield, cu o stare fitosanitara foarte buna. Are rezistenta la toate rasele de mana din Romania si o capacitate de producție remarcabila de peste 4500 kg/ha.

Saaten Union – Amelioram pentru viitor!  

Ing. Ionuț Bărbulescu

Director departament cercetare-dezvoltare

Floarea-soarelui si Porumb