De vorbă cu prof. univ. dr. Toma Adrian Dinu despre antreprenorii viitorului

dinutoma
Interviu cu domnul prof. univ. dr. Toma Adrian Dinu, Decanul Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti

Domnule profesor, vă rog să ne prezentaţi o scurtă carte de vizită a instituţiei de învăţământ superior pe care o conduceţi.

Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală, înfiinţată în anul 1992, este una dintre cele 7 facultăți ale Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Încă de la început, această facultate şi-a propus să răspundă cerințelor din piață şi necesităţilor de studii agro-economice, în contextul în care agricultura este într-adevăr un sector strategic ce contribuie la dezvoltarea economiei naţionale.

Deviza noastră este ”Pregătim pentru a conduce!”, ceea ce înseamnă că prin  reputația creată reușim să furnizăm un învățământ de inginerie agro-economică astfel încât absolvenții noștri să-și găsească cu ușurință un loc în sectorul agricol sau în domeniile conexe.

Care este situaţia studenţilor înscrişi în primul an, având în vedere declaraţia Ministerului privind reducerea populaţiei şcolarizate la nivel naţional cu un procent de peste 40%?

Trebuie să precizez cu mâhnire că, în ultima perioadă, învăţământul românesc se confruntă cu tot mai puţini absolvenţi de liceu şi, totodată, se constată un exod al tinerilor, atraşi fiind de studiile universitare în străinătate. Este adevărat, şi noi am simţit această situaţie în cifra de şcolarizare, anul acesta înscriindu-se cu circa 20-25% mai puţini studenţi. Dacă ne raportăm la celelalte instituţii de învăţământ superior de stat, noi ne poziţionăm destul de bine. Prin proiectele noastre de studiu, dar şi prin aportul de creativitate, de inteligenţă, de muncă şi  dăruire al cadrelor didactice încercăm să facem atractivă programa noastră universitară, astfel încât studenţii să fie atraşi de învăţământul românesc.

În acest context, avem programe prin care în orele de practică aducem studenţii mai aproape de mediul de afaceri, prilejuind întâlniri cu antreprenori de succes, foşti studenţi ai facultăţii noastre, pentru a le focusa atenţia spre şansele reale pe care le au în dezvoltarea profesională. Este datoria noastră de cadre didactice să venim în întâmpinarea studenţilor şi să-i atragem în această meserie, demonstrându-le că alegerea facultăţii agricole a fost una care să le asigure perspective reale. Ei au, într-adevăr, şansa de a deveni antreprenorii viitorului de mâine.

Să înţelegem că pregătirea studenţilor este principala preocupare a cadrelor didactice?

Fără falsă modestie, la nivel de universitate, pot spune că s-au făcut lucruri formida­bile, toate din dorinţa de a rămâne pentru generaţiile viitoare ca obiective majore şi pentru ca actualii studenţi să se bucure de condiţii europene de învăţat. Pe noi, ca şi cadre didactice, ne interesează primordial ridicarea nivelului studenţilor noştri, atât din punct de vedere profesional, cât şi al condiţiilor de studiu. Ne dorim să avem stu­denţi de calitate care să ducă tradiţia uni­versităţii mai departe, bucurându-se de tot ceea ce noi am reali­zat ca bază de pregă­tire, pentru că nimic nu se poate face fără o educaţie temeini­că. Avem datoria de a forma cadre demne, pentru că în lumea asta nu se poate trăi fără hrană, apă şi sănătate, iar ca specialişti trebuie să creăm un sistem de învăţământ performant şi să dez­voltăm o agricultură profitabilă.

Sunteţi la al patrulea mandat în funcţia de decan al acestei facultăţi, o provocare frumoasă pentru dumneavoastră. Din această postură ce îşi propune facultatea pentru viitor.

Într-adevăr, este o provocare frumoasă şi grea în acelaşi timp, pentru că te obligă ca om şi profesionist. Doresc să precizez că în timp, facultatea noastră și-a consolidat poziția de lider în ceea ce privește studenţii, cadrele didactice, spaţiile de învăţământ şi dotarea cu mijloacele specifice procesului de învăţământ. De accea, şi în continuare ne propunem să menţinem nivelul rezultatelor actuale, fiind racordaţi la ceea ce se întâmplă pe piaţa muncii şi în economie, în vederea formării de specialişti bine pregătiţi, capabili de flexibilitate, care se pot integra în societate, gata să-și asume responsabilități în carieră. Personal, îmi doresc, prin tot ceea ce întreprind zi de zi, în calitatea mea de cadru didactic, să formez profesionişti, oameni adevăraţi, care să ajute România să devină o ţară prosperă de care să fim cu toţii mândri.