Simpozionul Alcedo cu tema „Cum ne adaptăm tehnologiile de cultură pentru a face față provocărilor din acest an?”

Alcedo, furnizor național de inputuri agricole, a deschis seria evenimentelor pentru campania de primăvara 2023, organizând la finalul lunii ianuarie, la Hotelul Ramada din București, un eveniment dedicat fermierilor din județele Ilfov și Prahova.

Deschiderea simpozionului i-a revenit consultantului Alcedo, Vicențiu Cremeneanu, care a prezentat noutățile din portofoliul companiei, dar și ofertele iscusite și recomandările tehnologice pentru a face față provocărilor din acest an.

Noutățile din portofoliul iscusit de produse Alcedo prezentate fermierilor au fost: erbicidul Tonale, insecticidul Sobek, fungicidele Acrisio, Salvator Max și Verben, adjuvantul Hurricane, fertilizanții și biostimulatorii YaraMila, YaraVita și Unibore.

Erbicidele aplicate în toamnă oferă cea mai economică soluție pentru o cultură curată și o primăvară liniștită

Agricultorii invitați au putut afla cum își pot adapta tehnologiile de cultură pentru a face față provocărilor din acest an.

Portofoliul iscusit din acest an este complex, bogat și adaptat cerințelor pieței. Pentru cultura porumbului, în portofoliul Alcedo a intrat un nou erbicid, unic, cu trei substanțe active care au moduri diferite de acțiune, Tonale. Buruienile pot compromite culturile agricole dacă nu se iau măsuri corecte și la timp, iar pierderile sunt date de gradul de îmburuienare al culturii. Porumbul are o creștere lentă în primele 4-6 săptămâni de la răsărire, asociată cu un număr redus de plante/mp, creând astfel o competiție încă de la început între planta de cultură și buruiană, cu un avantaj major în favoarea buruienilor.

Noul erbicid Tonale, cu o formulare unică de trei substanțe active și acțiune complexă, se poate aplica atât în preemergență (BBCH 00-09), cât și în postemergență, de la răsărire și până când porumbul are patru frunze (BBCH 10-14), pentru combaterea buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate anuale. Pentru un spectru complet de combatere a buruienilor la porumb, specialiștii Alcedo recomandă aplicarea erbicidului Tonale împreună cu erbicidele Astral 40 OD și Ceredin Forte 464 SL sau Vector”, a precizat Vicențiu Cremeneanu.

Specialistul a mai trecut în revistă două produse de la Alchimex: Rival Top 20 SG – erbicidul sistemic cu formulare modernă și spectru larg de combatere și Rival Ultra – un erbicid cu formulare unică, cu spectru larg de combatere și viteză mare de acțiune. Cele două erbicide asigură o protecție de lungă durată. Aplicate în toamnă, oferă cea mai economică soluție pentru o cultură curată și o primăvară liniștită.

Rival Top 20 SG este un erbicid sistemic, postemergent, cu aplicare în toamnă, dar și în primăvară, pentru combaterea buruienilor cu frunza lată, anuale și perene. Eficacitatea este maximă când este aplicat pe buruienile tinere, aflate în stadiul de creștere activă, respectiv în faza de 2-4 frunze pentru buruienile anuale sau rozetă pentru cele perene. Recomandarea Alcedo este ca erbicidul Rival Top 20 SG să fie aplicat împreună cu produsele Kinara sau Adiunk, pentru a mări spectrul de combatere.

Rival Ultra este un erbicid care asigură o protecție de lungă durată. Este un produs cu o formulare modernă, cu larg spectru de combatere a buruienilor anuale și perene dicotiledonate. Se utilizează în tratamentele postemergente, din faza de 3 frunze ale cerealelor păioase până la apariția completă a frunzei stindard. Pentru combaterea buruienilor graminee este recomandat ca Rival Ultra să se amestece în rezervorul mașinii cu graminicide selective: Senior sau Fenova Super. Pentru combaterea buruienilor dicotiledonate rezistente la erbicidele sulfonilureice (turița, volbura, hrișca), recomandarea este ca Rival Ultra să se amestece cu Dicopur M sau Starane.

Cele mai noi fungicide și insecticide cu spectru larg de combatere a bolilor și dăunătorilor

În portofoliul de fungicide iscusite, Vicențiu Cremeneanu a evidențiat 3 produse noi: Acrisio, Salvator Max și Verben.

Noul Acriso, un fungicid de ultimă generație pentru cereale păiose de la BASF, practic a doua denumire comercială a produsului Flexity (metrafenona 300 g/l). Are un spectru larg de combatere lagrâul de toamnă, grâul de primăvară, grâul durum și grâul spelta.

Fungicidul se aplică preventiv pentru combaterea făinării la grâu. Se pot face    maximum două tratamente pe an, la un interval de 21 de zile între ele, pe perioada de vegetație cuprinsă între BBCH 25-61, respectiv de la apariția celui de-al 5-lea frate până la începutul înfloritului. Doza omologată de aplicare este de 0,2-0,5 l/ha.

Din cauza agenților fitopatogeni care produc boli la plante, dacă nu se intervine la timp, culturile de cereale păioase și rapița vor avea mult de suferit, iar pierderile de producție vor fi semnificative. Cum putem evita acest lucru, simplu, efectuând tratamentul cu noul Salvator Max de la Adama, un fungicid ready-mix cu efect stay green pronunțat.

La culturile de grâu, orz și triticale se aplică maximum două tratamente pe sezon, în doză de 1-1,25 l/ha, de la sfârșitul înfrățirii până la sfârșitul înfloririi (BBCH 31-59), pentru combaterea fuzariozei (Fusarium spp.), făinării (Erysiphe graminis), ruginii (Puccinia spp.), septoriozei (Septoria spp.), arsurii frunzelor (Rhynchosporium secalis), sfâșierii frunzelor/pătării reticulara (Pyrenophora teres). Se recomandă ca tratamentul să se aplice preventiv, înainte de apariția primelor simptome de boală.

La rapiță, pentru combaterea putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), se aplică un singur tratament pe aceeași suprafață, într-un sezon, doza recomandată fiind de un litru pe hectar. De asemenea, se recomandă ca tratamentul să se aplice preventiv, înainte de apariția primelor simptome de boală. Momentul optim de aplicare este în fenofaza când circa 10% din florile de pe racemul principal s-au deschis până la înflorirea completă (BBCH 61-65).

Salvator Max este omologat și la vița-de-vie pentru combaterea făinării (Uncinula necator). Se aplică în doză de 0,175 l/ha la avertizare când există pericol de infecție, 0,35 l/ha la începutul înfloririi (BBCH 61), 0,525 l/ha la formarea fructelor (BBCH 71), iar doza de 0,7 l/ha este aplicată atunci când boabele sunt de mărimea celor de mazăre (BBCH 75).

Verben (proquinazid 50 g/l + protioconazol 200 g/l), noul fungicid pentru cereale păioase de la Corteva are o formulare unică și o flexibilitate mare în aplicare. Practic, este cel mai nou fungicid cu spectru larg de combatere a bolilor din culturile de cereale păioase, conceput pentru a îmbunătăți radical combaterea bolilor și pentru a vă ajuta să obțineți o cultură de calitate. Doza recomandată este de 0,6- 1,0 l/ha”, a detaliat specialistul Alcedo.

Despre insecticidele iscusite din portofoliul Alcedo, consultantul a subliniat că acestea oferă un spectru de combatere optim al dăunătorilor din principalele culture (cereale, rapitță, porumb, floarea soarelui, mazăre, soia), nominalizând produsele: Faster 10 CE de la UPL, Faster Gold de la Alchimex, Faster Delta de la UPL și Mospilan 20 SP de la Sumi Agro. Ca noutate, a fost prezentat insecticidul cu adaos de fertilizant, Sobek UP.

Sobek UP este un produs nou în portofoliul Alcedo, un insecticid microgranulat cu adaos de fertilizant, care are acțiune rapidă și de lungă durată asupra viermilor sârmă și a altor dăunători din sol, din culturile de cartof, grâu, floarea-soarelui, porumb, mazăre, fasole, sfeclă de zahăr, soia, castraveți, conopidă, morcov, pepeni, ridichi, salată, țelină, tomate, varză, vinete, nap și tutun. Noul insecticid conține azot și fosfor (NP 11-47), raport care trebuie să fie luat în considerare în planul de fertilizare pentru a evita supradozajul inutil de îngrășăminte. Insecticidul facilitează distribuția localizată, absorbția la rădacină, inclusiv a fertilizantului, dar și protecția împotriva dăunătorilor de sol. Sobek UP asigură persistența de lungă durată (35 zile), îmbunătățirea randamentelor, precum și selectivitatea pentru toate culturile și fără interferențe cu erbicidele”, a explicat Vicențiu Cremeneanu.

Peste 150 de pachete tehnologice iscusite oferite de Alcedo!

Printre noutățile prezentate s-au mai regăsit: adjuvantul Hurricane, fertilizanții și biostimulatorii YaraMila, YaraVita și Unibore.

Hurricane este un adjuvant polivalent, care se poate utiliza împreună cu fungicide, insecticide și erbicide, pentru creșterea eficacității acestora, obținându-se urmatoarele avantaje: anti-percolare, retenție, efect de șoc, persistența pesticidului, îmbunătățirea calității pulverizării. El asigură o dispersie uniformă a tratamentelor pe toată suprafața frunzei, mărind astfel suprafața de contact a pesticidului. Doza omologată recomandată este de 50 ml la 100 l apă.

Unibore este un fertilizant foliar ecologic, cu un conținutmare de bor chelatat -11% bor (B) (150 g/l) solubil în apă.Fertilizantul foliar este foarte eficient în prevenirea sauremedierea problemelor de carență ale culturilor, dar și cu rol înîmbunătățirea randamentului polenizării și a formării fructelor. Este destinat culturilor de sfeclă(4-5 l/ha), rapiță, floarea soarelui (3 l/ha), viță de vie, pomi fructiferi (1 l/ha), horticultură (2-3 l/ha).

Extrem de important pentru tratamentele foliare de calitate este și corectorul pH cu rol de dedurizare și ajustare a pH-ului apei. Easi-Mix® de la FMC este un produs pentru condiţionarea şi optimizarea calităţii apei, cu rol de dedurizare și ajustare a pH-ului apei folosită pentru aplicarea pesticidelor, fertilizantilor și regulatorilor de crestere. Și în anul 2023 Alcedo realizează analize de sol și apă, oferind soluții viabile de optimizare a calității acestora.

Portofoliul de produse iscusite include și partea de semințe de la 21 de companii de genetică pentru culturi precum: floarea soarelui, porumb, grâu de primăvară, orzoaică de primăvară, rapiță de primăvară, soia, mazăre de primăvară, lucernă, muștar, trifoi și amestecuri furajere.

Fermierul și consultantul Alcedo, Vicențiu Cremeneanu, a prezentat pachetele tehnologice din 2023, constituie pentru a face față exigențelor din fiecare fermă, la costuri avantajoase și adaptate la starea fitosanitară a culturilor, punând în valoare potențialul economic al zonei.  Fermierii au oportunitatea să aleagă din peste 150 de pachete tehnologice, dar și pe cele ce vizează analizele de apă și sol, atât de importante pentru eficiența tratamentelor aplicate culturilor agricole.

Despre asigurări, specialistul a atras atenția că este nevoie de un broker de asigurări cum este Delta SRS Broker de Asigurări care oferă consultanță de calitate, negociere de condiții și prime de asigurare avantajoase privind în primul rând riscurile climatice eligibile prin submăsura 17.1 (secetă, arșiță, inundații, grindină, îngheț, ploi torențiale și excesive, furtuni, vijelii, tornade) și în al doilea rând riscurile adiționale, asigurabile (incendiu produs din orice cauză, prăbușirea sau alunecarea de teren cultivat).

Alcedo susține agricultura conservativă prin programul ”My Alcedo Carbon”!

Compania Alcedo susține agricultura conservativă printr-un program care are mai  multe variante, fermierul putând alege ceea ce i se potivește cel mai bine.

Alcedo susține agricultura regenerativă sau conservativă prin programul My Alcedo Carbon, care presupune acordarea de consultanță în vederea tranziției către o agricultură durabilă și stabilirea unui bilanț de carbon negativ la nivel de fermă. Dăm startul întâlnirilor cu fermierii pentru a prezenta noutățile din portofoliul Alcedo și ofertele iscusite pentru sezonul de primăvara 2023. Agricultura conservativă, prin practicile sale, favorizează captarea și reținerea carbonului în sol. Fermele cu o amprentă redusă de carbon sunt de fapt și cele care folosesc mult mai eficient resursele și care sunt mai bine poziționate în ceea ce privește vânzarea creditelor de carbon”, a ținut sublinieze Gabriela Rizescu, președintele Alcedo.

Totodată, președintele Alcedo a punctat beneficiile pe termen lung ale agriculturii conservative, respectiv: îmbunătățirea structurii solului prin acțiunea sistemelor radiculare ale diferitelor plante, protecția solului în mod continuu și eficient printr-o acoperire permanentă a acestuia, activitatea biologică crescută în sol, reducerea riscurilor ecologice cauzate de lavigarea nitraților, de alunecările de teren, de eroziunea solului, de reducerea biodiversității, stimularea acesteia, îmbunătățirea fertilității naturale a solului.

La nivelul Uniunii Europene se dorește ca până în anul 2027 să existe o piață europeană de carbon funcțională, ceea ce înseamnă că vânzarea creditelor de carbon va deveni o normalitate și pentru fermierii români. Un bilanț de carbon negativ poate deveni o strategie de marketing care garantează consumatorilor că ferma nu contribuie la schimbările climatice. Auditul carbonului este un pas indispensabil către producerea de credite de carbon, care să poată fi vândute. Un audit al carbonului ajută la obținerea unei imagini de ansamblu asupra fermei și a modului în care tehnicile utilizate pot fi optimizate, pentru a duce la scăderea costurilor și chiar și la îmbunătățirea profitului”, a conchis președintele Alcedo.

În continuarea evenimentului, Alina Crețu, director executiv al Forumului APPR, împreună cu Gabriela Rizescu, președintele Alcedo, au oferit mai multe informații privind schemele de plată din noua politică agricolă în 2023.

Alina Crețu a vorbit în detaliu despre noile obiective stabilite la nivelul UE pentru întreaga Politică Agricolă Comună (PAC).

 “Pentru perioada 2023-2027 PAC se va axa pe mai multe obiective principale. Acestea se vor concentra pe aspecte sociale, economice și de protecție a mediului și vor servi drept bază pentru planurile strategice ale țărilor UE. Pentru practici benefice mediului, primul amendament vizează cuantumul unitar planificat al subvenției, de 56,28 euro/ha.

Cerințele obigatorii impun ca începând cu anul 2024 fermierii trebuie să rezerve 5% din terenul arabil pentru elemente neproductive, inclusiv teren lăsat pârloagă, și să cultive, pe o pondere minimă din totalul terenului arabil declarat, culturi leguminoase, bogate în proteină vegetală, fixatoare de azot, care se pot recolta, precum: soia, mazăre, măzăriche, sparceta, trifoi, facelia, fasole, ghizdei, năut, lupin, linte, bob, lucernă, arahide, amestecuri de leguminoase și graminee perene.

Ponderea minimă va fi de 10% în anul 2023 și 5% începând cu 2024. În perioada sensibilă pentru sol, cuprinsă între 15 iunie – 15 octombrie, terenul arabil trebuie să fie acoperit cu culturi agricole sau să se asigure o acoperire minimă a solului cu miriște rămasă după recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă noi înființate, după recoltarea culturii principale, pe cel puțin 85% din suprafața arabilă a exploatației.

La cerințele generale obligatorii se cumulează una din cerințele specifice, la alegere, respectiv să se practice diversificarea culturilor pe terenul arabil. În cazul suprafețelor cuprinse între 10,01 și 30 de hectare, fermierul trebuie să cultive cel puțin două culturi diferite, iar cultura principală să acopere maximum 75% din terenul arabil.

În cazul în care suprafața de teren arabil este acoperită în proporție de 80% cu iarbă/plante erbacee/leguminoase sau culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de producție, condiția privind practica de diversificare a culturilor este îndeplinită. Perioada care trebuie luată în considerare pentru calcularea proporțiilor de constituire a practicii de diversificare a culturilor în terenul arabil din cadrul exploatației este cuprinsă între lunile mai-septembrie ale anului de cerere”, a explicat Alina Crețu.

În finalul evenimentului, Gabriela Rizescu, președintele Alcedo, a precizat că o altă cerință specifică este legată de practicarea unei tehnologii de tip conservativ pentru sol (no/minimum/strip-till) pe minimum 50% din suprafața cultivată a exploatației și de plantarea, anual, a cel puțin 2 arbori pe hectar, la nivel de exploatație (populații locale de pomi fructiferi și arbori).

Cred că fermierii care ne-au urmărit sunt convinși de ce este nevoie de o agricultură de precizie. Aceasta merge mână în mână cu agricultura conservativă și agricultura iscusită! Așa cum ați putut vedea în simpozionul Alcedo de astăzi, avem soluții să ne schimbăm mentalitatea și, bineînțeles, tehnologiile aferente. Important este să avem și curajul să facem asta. Să aveți cu toții un an bun, cu sănătate, vreme bună, cu liniște și pace! Alcedo vine cu tehnologii iscusite pentru toți fermierii iscusiți!”, a transmis Gabriela Rizescu.

Redactorul Business Press Agricol prezent la eveniment a stat de vorbă cu reprezentanții companiei, dar și cu fermierii invitați, pentru a lua pulsul anului agricol.

Fermierul Vicențiu Cremeneanu a ținut să sublinieze care sunt cele mai mari provocări pentru agricultură.

Pentru anul agricol 2022-2023 cele mai mari provocări sunt legate de vreme.  Primul factor restrictiv pentru noi, producătorii agricoli, este clima. Atunci când aceasta ne creează un cadru neprielnic este o provocare mare, iar noi, fermierii, trebuie să ne adaptăm și să găsim soluții, făcând o agricultură mai aplicată pe problemele de fapt.

Eu sunt unul dintre fermierii care nu mai fac lucrări grele de prelucrare a solului. În ferma proprie nu mai arăm de 9 ani și suntem în al zecelea an de când facem lucrări de agricultură minime sau fără lucrări. În timp, am reușit să avem o gamă de utilaje care ne permit semănarea unor culturi direct în miriștea de grâu, cum este rapița sau să facem lucrări minime, ceea ce înseamnă să lucrăm cât mai puțin solul. Astfel, putem beneficia de tot ce mai avem în sol, din punct de vedere al apei, adică să avem o răsărire cât mai bună a culturii din punct de vedere al apei. Trebuie să căutăm tot timpul, ca perioada de însămânțat să fie cât mai aproape de momentul în care ne poate asigura nouă că avem o cultură care pornește bine, fără a fi supusă unui atac deosebit de dăunători și de boli sau unei presiuni foarte mari de buruieni.

În partea de sud-vest a țării, unde am și eu ferma, la Deveselu, în județul Olt, culturile se prezintă bine. De la 1 noiembrie (n.r. 2022) până astăzi (n.r. 27 ianuarie 2023) avem în jur de 156 de litri pe metru pătrat, dintre care 65 de litri au căzut în ultimele 14 zile. Cu toate acestea, deficitul nu s-a refăcut, având în vedere că el reprezintă cumularea pe mai mulți ani. Totuși, avem premisele unui an bun. Trebuie, însă să avem grijă la cheltuieli, pentru că prețurile produselor agricole vor ajunge la un nivel mai mic,ceea ce înseamnă că la final vom avea un beneficiu scăzut. La ora actuală, noi, ca fermieri, știm care sunt prețurile cu motorina, cu întreținerea culturilor agricole, cu arenda și alte cheltuieli specifice, nu știm însă ce se va întâmpla. Este clar că vorbim de un an care necesită atenție tehnică sporită, dar și atenție economică la cheltuieli.

În fermă lucrăm 800 de hectare cu grâu pentru panificație de toamnă, grâu dur de toamnă pentru paste, mazăre de toamnă, rapiță de toamnă, iar primăvara continuăm cu mazărea de primăvară, porumb și soia. Din cele 800 de hectare irigăm în prezent 350 hectare cu echipamente performante moderne, o suprafață mai mare cu pivot și una mai mică cu tambur, ceea ce ne permite să asigurăm apă cât mai corespunzător și la cheltuieli mici. Chiar dacă echipamentele au costat mai mult, avem o liniște în ceea ce privește siguranța și evoluția culturilor. Întotdeauna, răspunsurile și soluțiile sunt la noi!”, a declarat Vicențiu Cremeneanu pentru Business Press Agricol.

Tânărul fermier Cosmin Iancu administrează circa 1100 ha în localitățile Grădiștea și Petrăchioaia, jud. Ilfov, fiind responsabil de tot ce înseamnă tehnologia de cultură și instrumentele prin care reușește ca aceasta să fie pusă în practică. Prin intermediul ideilor noi pe care le-a promovat a reușit să crească profitabilitatea și rentabilitatea în fermă.

Anul acesta se pare că este unul de dificil având în vedere constrângerile climatice apoi și pe cele legate de cerințele noii Politici Agricole Comune. Coroborate, acestea vor atârna destul de greu în balanța economică și profesională la fermelor. Având în vedere perioadele prelungite de secetă pedologică din anii trecuți, deficitul de apă se menține în continuare. Totuși, ploile venite în ultima perioadă au făcut ca toate culturile semănate în toamnă să arate destul de bine pentru că au recuperate. Mai este mult până la recoltare, iar starea și evoluția culturilor va fi influențată de situația climatică din lunile următoare. În momentul de față avem însămânțate 300 de hectare cu rapiță, 350 cu grâu, iar în primăvară avem planificat să semănăm 300 de hectare de porumb și 170 de floarea soarelui.

Cea mai acută problemă este legată de declinul prețului la cereale, în condițiile în care piața este invadată de cerealele ucrainiene care au influențat rezultatele economice din fermele românești, unde la această dată mai există stocuri. Dacă situația va trena, vom avea grave probleme în ceea ce înseamnă rentabilitatea fermelor din România. Singura soluție de compensare a prețurilor mici este ca producțiile în acest an să fie mari, în caz contrar vom asista, cu părere de rău, la închiderea multor afaceri în anul următor.

De aceea, transmit tuturor fermierilor să fie chibzuiți și foarte atenți la cheltuieli. Să încerce ceea ce este nou și să implementeze tehnologii care să aducă plus valoare în fermă. Le doresc tuturor sănătate, vreme bună și recolte bogate!”, a transmis Cosmin Iancu.