Platforma Ziua Porumbului Orezu este grav afectată de condiţiile pedo-climatice extreme, iar ediția din acest an a evenimentului nu va avea loc

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR), structură federativă a fermierilor şi procesatorilor agricoli din România, este un activ și constant partener de dialog civil al autorităților de la București și Bruxelles, militând, în numele membrilor săi, fermieri de cultură mare și unități care efectuează procesare primară, pentru soluții și măsuri de politici publice corecte și proporționale.

Întreg Bărăganul, anumite zone din Moldova și Dobrogea sunt afectate de secetă pedologică puternică și de temperaturi caniculare. Temperaturile caniculare și seceta pedologică sunt critice pentru porumb. Prin procesul de transpirație, planta pierde o cantitate foarte mare de apă, se deshidratează și planta de porumb se usucă ireversibil.

Platforma Ziua Porumbului Orezu, aflat la cea de-a 14 a editie, este grav afectată de condiţiile pedo-climatice extreme, fapt ce a dus la incapacitatea culturii de porumb de a fecunda, aşa cum reiese din imaginile de mai sus.

În aceste condiţii extreme, organizatorii Ziua Porumbului Orezu, Forumul APPR şi partenerii s-au aflat în faţa unei situaţii fără precedent, imposibilitatea realizării evenimentului mult aşteptat de către actorii din sectorul agricol. 

În cadrul evenimentului, se întâlneau anual peste 2000 de participanţi pentru a celebra cultura de porumb în ferma Elsit din Orezu. Ziua Porumbului Orezu nu era doar o ocazie de a împărtăși cunoștințe și expertiză, ci și o modalitate de a întări legăturile din comunitatea agricolă. Participanții aveau ocazia să socializeze, stabilind noi relații și dezvoltând colaborări viitoare.

În contextul actual, este importantă, de asemenea, susţinerea unui proiect de interes pentru fermieri privind utilizarea instrumentelor de gestionare a riscurilor în agricultură.

Actul normativ prezintă trei instrumente pentru gestionarea riscurilor care afecteaza sectorul agricol:

1. Fondul de risc-instrumentul de sprijin al fermierilor afectaţi de pierderi ale producţiei, format din procentul de 3% reţineri anuale din plăţile directe acordate de Apia pentru fiecare fermier in parte începand cu anul de cerere 2023. Sumele acumulate vor fi suplimentate cu contribuţia publică provenind din Fondul European pentru Dezvoltare Rurala şi din cofinanţarea de la bugetul de stat aferente. Sumele aferente Fondului de risc, colectate de APIA sunt gestionate de către aceasta institutie printr-un cont in lei purtator de dobândă, deschis la o institutie financiar bancară din România.

2. Instrumentul financiar de garantare pentru finanţarea capitalului de lucru necesar fermierilor până la incasarea sumelor cuvenite din fondul de risc pentru pierderile de producţie înregistrate ca urmare a unor fenomene climatice nefavorabile.

3. Instrumentul fiscal prin care fermierii vor beneficia de unele facilităţi privind impozitele si taxele datorate bugetului de stat. Astfel, fermierii persoane juridice pot constitui provizioane de risc, in scopul acoperirii pierderilor generate de riscuri care afecteaza productia agricola. Valoarea provizioanelor reprezinta cheltuiala deductibila.

Acelasi proiect de act normativ mentioneaza infiintarea unui Comitet de Gestionare a Riscurilor în Agricultură, coordonat de MADR.

Evenimentul Ziua Porumbului reprezintă o tradiţie, alături de parteneri Bayer Crop Science România, dar şi de ceilalţi parteneri din industria agricolă şi sperăm să vă avem alături de noi şi în următoarele ediţii.

Vă invităm să rămâneți aproape de noi pe platforma fermierilor FarmForum pentru a fi la curent cu cele mai recente informații din domeniul agricol!

Ne puteţi găsi pe platforma fermierilor: 

Site: https://farmforum.ro/,

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064831779634,

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/farm-forum-romania/,

Instagram: https://www.instagram.com/farmforum.ro/ şi

Youtube: https://www.youtube.com/@farmforum5898