
De vorbă cu echipa feminină a companiei AGRII România despre cum se poate construi o carieră de succes, cât de solicitantă și provocatoare este activitatea în agribusiness, despre evoluția profesională, filosofia de business și sfaturile oferite tinerelor aspirante la o carieră în domeniul agricol.
Anca Bucur, eCommerce Product Owner:
“Filosofia mea de business se bazează pe inovație, responsabilitate și orientare către client. Cred în soluții sustenabile, colaborare eficientă și adaptabilitate la schimbări. Integritatea și perseverența mă ghidează, iar succesul vine din echilibrul dintre viziune și execuție.”
Livia Roșu, Director Tehnic Culturi Speciale:
“O carieră de succes se poate realiza prin multă implicare, seriozitate, profesionalism și o dorință continuă de învățare. Evoluția mea profesională în agribusiness este una frumoasă, încununată de multă pasiune pentru horticultură și de un angajament constant față de calitate și excelență. Mai mult decât atât, cunoscând îndeaproape piața din acest sector, am reușit de-a lungul anilor să îmbin aptitudinile tehnice cu dezvoltarea unor parteneriate solide, bazate pe încredere și respect reciproc. Într-o industrie dinamică precum agribusiness-ul, succesul nu se măsoară doar în rezultate, ci și în relațiile construite, în adaptabilitate și în pasiunea învestita zi de zi. Pentru că-mi place ce fac, rămân motivată de dorința de a evolua constant, de a învăța și de a aduce valoare prin expertiza mea.”
Nicoleta Putere, Director Vânzări:
“Activitatea în agribusiness a devenit extrem de solicitantă și provocatoare în ultimii ani, fiind influențată de multipli factori precum schimbările climatice, volatilitatea piețelor și creșterea costurilor inputurilor agricole. Fermierii se confruntă cu seceta prelungită, temperaturi extreme, ceea ce afectează producția și necesită investiții suplimentare în tehnologii de adaptare. Cu toate acestea, digitalizarea și automatizarea oferă soluții pentru creșterea eficienței, dar necesită capital și expertiză pe care compania Agrii o pune la dispoziția fermierilor. Astfel, succesul în agribusiness depinde tot mai mult de capacitatea de adaptare, inovație și gestionarea eficientă a resurselor. Noi, la Agrii nu oferim doar produse, ci și soluții adaptate fiecărei ferme.”
Diana Tudureanu, Senior Demand Planner Seeds:
”Pentru tinerele care își doresc o carieră în agribusiness, sfatul meu ar fi să-și aleagă singure ceea ce doresc să facă, să aibă încredere în ele, să pună pasiune și să zâmbească. O atitudine pozitivă și deschisă este un atuu. Astăzi, lucrurile sunt într-o continuă schimbare, vei avea parte de provocări la orice pas, de-a lungul vieții. Păstrează-ți echilibrul interior, pune pasiune în ceea ce faci și nu renunță niciodată la ceea ce tu iți dorești și în ceea ce crezi. Fii autodidactă, nu aștepta mereu de la alții soluții. Învață din greșelile altora, fii tu însăți și acționează cum simți și consideri că este corect. Asumă-ți responsabilitatea pentru ceea ce faci.”
Viorica Ușurelu, Category Analyst Seeds:
”Îmi privesc evoluția personală și profesională precum drumul unui sportiv olimpic care are ținte înalte pe care vrea să le atingă. Acesta trebuie să se antreneze permanent, să aibă ambiție și multă implicare și dedicare. Așa mă simt și asta pentru că au fost puține momentele când am încetat să învăț, în special în domeniul agribusiness-ului.
Agribusiness-ul este un domeniu special și drag sufletului meu. De 12 ani de când lucrez în acest domeniu, niciun an agricol nu se aseamănă cu celălalt. Totul este într-o continuă schimbare, ceea ce aduce la rândul său provocări permanente, dar și o continuă formare și dezvoltare a cunoștințelor și abilitaților.
Agribusiness-ul m-a învățat că a face parte dintr-o echipa armonioasă este la fel de important precum pregătireamea individuală. Îmi hrănește pasiunea de a lucra cu oamenii, de a vedea rezultate concrete. În prezent, consider că agricultura se bazează pe progres și comunitate. De aceea sunt norocoasă că fac parte din echipa Agrii. Aici găsesc din plin două valori de bază ale agriculturii: inovația și oamenii, care îmi arată viitorii pași din drumul meu.”
Felicia Amzărescu, Marketing Manager:
”În activitatea noastră ne ghidăm după o filozofie de business bazată pe valorile fundamentale ale companiei: inovație, parteneriat, comunitate, oamenii și integritate. Aceste valori ne definesc și ne inspiră în fiecare decizie pe care o luăm.
Ne focusăm pe dezvoltarea unor soluții eficiente și sigure pentru agricultură, menite nu doar să protejeze culturile, ci și să contribuie la un mediu sustenabil.
Într-o industrie aflată într-o continuă evoluție, sprijinim fermierii la fiecare pas, oferindu-le expertiza, tehnologiile și soluțiile necesare pentru a obține performanțe în fermele lor.”
Ioana Arteni, Asistent Digital:
”Din perspectiva și experiențele trăite de mine, nu doar a munci din greu înseamnă să ai și o carieră de succes, ci succesul vine și din încrederea de sine, curaj și răbdare. Nu lăsați teama de eșec să vă oprească! Fiecare greșeală este o lecție, iar încrederea în sine face diferența. Fiți deschise la nou și nu renunțați la prima provocare. Noi avem puterea de a aduce culoare în viața de zi cu zi, așa ca vă îndemn să vă aduceți propria viziune și personalitate în ceea ce vreți să faceți.”
Liz Barna, B2B & Production Manager:
”În contextul provocărilor din ultimii ani, activitatea în agribusiness este extrem de solicitantă și provocatoare. Acest sector se confruntă cu o serie de provocări, dar și cu oportunități semnificative. Referitor la provocări, este important de menționat: schimbările climatice și în special seceta și temperaturile extreme care afectează culturile și producția agricolă; fluctuațiile prețurilor la materii prime, energie și produse agricole pot afecta rentabilitatea businessurilor; schimbările legislative și politicile agricole pot crea incertitudine și pot afecta planificarea pe termen lung. Pe lângă provocări există și oportunități: creșterea cererii de produse agricole, inclusiv cele cultivate în mod sustenabil în contextul creșterii populației la nivel global și a schimbărilor în obiceiurile alimentare; procesarea produselor agricole și crearea de produse cu valoare adăugată pot crește veniturile și profitabilitatea; existența unor oportunități pentru producătorii care se specializează în anumite produse de nișă, cum ar fi produsele organice. În concluzie, activitatea în agribusiness este solicitantă și provocatoare, dar oferă și oportunități semnificative pentru cei care se adaptează la schimbări, investesc în tehnologie și inovare și adoptă practici agricole durabile.”