Înţelegerea strategiei „De la Fermă la Furculiţă”

În cadrul unui interviu realizat pentru publicația on-line Euractiv (euractiv.com), Alexandra Brand, Director Regional (EAME) în cadrul Syngenta Crop Protection, ne împătășește viziunea ei cu privire la strategia Comisiei Europene “De la Fermă la Furculiță”.

Strategia „De la Fermă la Furculiţă” a Comisiei Europene urmărește să facă sistemele alimentare mai echitabile, mai sănătoase și mai ecologice – obiective la care subscriem cu toții. Cu toate acestea, studii recente au scos la iveală consecințe neintenționate grave ale modului de abordare al acestei strategii în ceea ce privește stabilirea țintelor de reducere a utilizării îngrășămintelor și a produselor de protecție a plantelor.

Recolte mai slabe, prețuri mai mari la alimente, venituri nesustenabile pentru producătorii agricoli și mai puține oportunități de a exporta produsele – toate acestea sunt greu de acceptat, însă aceasta este concluzia unei evaluări recente a impactului, realizată de Universitatea Wageningen.

Nu putem ignora aceste date și, cu siguranță, nu putem face un compromis între intențiile de a obține rezultate bune și consecințe atât de problematice.

Acesta este un apel la acțiune. Consider că aceasta este o oportunitate uriașă pentru noi toți cei din agricultură de a face un pas înainte și de a inova. Aceasta reprezintă o șansă unică de a accelera introducerea de noi abordări ale modului în care agricultorii vor produce hrana noastră.

Producătorii agricoli sunt ecologiști

Este responsabilitatea tuturor să abordeze problema schimbărilor climatice, inclusiv a sectorului agricol. Agricultorii au un interes direct, deoarece sunt afectați în mare măsură de schimbările climatice și de solurile slab fertile și lipsite de conținut organic. Aceștia se confruntă cu presiuni tot mai mari din cauza eroziunii solului și a pierderii biodiversității, iar mediul natural în care lucrează agricultorii, dăunătorii și bolile plantelor, continuă să reprezinte o provocare.

Agricultura regenerativă, numită uneori agricultură favorabilă naturii (“nature-positive agriculture)”, poate reprezenta una dintre abordările posibile pentru a asigura un echilibru potrivit între nevoia de a furniza alimente suficiente și cea de a avea grijă de mediul înconjurător. Nu este vorba de o tehnologie sau de un sistem agricol specific, ci de o combinație de practici agricole care ajută la obținerea rezultatelor pe care le dorim.

Aceste rezultate includ o mai bună eficiență a utilizării terenurilor pentru a proteja atât terenurile neagricole, cât și solurile pe care se cultivă pentru generațiile viitoare.

Agricultura regenerativă urmărește, de asemenea, să protejeze și să îmbunătățească biodiversitatea și serviciile ecosistemelor, asigurându-se că rezervele de apă de suprafață și arteziană sunt sigure pentru natură și pentru utilizarea umană.

Cu toate acestea, schimbarea modului de gestionare, administrare al unei ferme reprezintă un risc economic ridicat pe care producătorii agricoli nu și-l pot asuma singuri. Agricultura regenerativă necesită noi tehnologii, investiții, teste și sprijin agronomic științific. Agricultorii au nevoie de sprijinul comun al comunității științifice, a industriei, a consumatorilor și a factorilor de decizie politică care să îi sprijine pentru a trece spre această schimbare.

O invitație la inovare

Inovarea fundamentată științific îi poate ajuta pe agricultori să facă alegeri mai bune în ceea ce privește modul de exploatare mai sustenabilă a fermelor. Sectorul agricol este pregătit să accelereze inovarea și să investească pentru a-i ajuta pe producătorii agricoli în demersul lor de a realiza operațiuni mai prietenoase cu mediu și mai viabile din punct de vedere economic.

Multe tehnologii noi sunt utilizate în mod curent de către agricultori, inclusiv instrumente digitale, tehnologiile de precizie, noile tehnici de ameliorare și produse biologice, cum ar fi produsele de biocontrol și biostimulatori.

Agricultura digitală poate facilita o mai bună împărțire a riscurilor între agricultori și cei care inovează. Prin intermediul acestor tehnologii, agricultorii pot măsura nu numai randamentul și rezultatele economice, ci și îmbunătățirile aduse biodiversității precum și conținutul de carbon din sol.

Produsele de biocontrol sunt bazate pe materiale prezente în mod natural în natură, care sunt utilizate pentru gestionarea stresului biotic în combaterea bolilor fungice și bacteriene, a dăunătorilor, a nematozilor și a buruienilor.

Biostimulatorii sunt produse utilizate cu intenția de a stimula procesele naturale ale plantelor, necesitând astfel mai puține îngrășăminte, îmbunătățind calitatea culturilor, dezvoltând carbonul din sol și toleranța la stresul climatic.

Credem că ne aflăm pe calea cea bună în elaborarea unei combinații mai eficiente de instrumente fundamentate științific pentru o agricultură mai sustenabilă.

Însă, pentru a accelera trecerea la o agricultură mai sustenabilă și adoptarea de noi practici, avem nevoie de un mediu politic și de reglementare care să recunoască, să recompenseze și să stimuleze inovarea.

Asumarea responsabilităţii

Producătorii agricoli sunt cei mai în măsură să vorbească despre sprijinul specific de care au nevoie din partea factorilor de decizie politică.

Pentru noi, în calitate de inovatori, viteza cu care putem veni cu soluții pentru piață este esențială. În prezent, este nevoie de până la 11 ani pentru ca un produs de protecție a plantelor să ajungă pe piață, iar dăunătorii și bolile nu așteaptă. Avem nevoie de o gamă largă de produse biologice disponibile pentru agricultori, cu un sistem de reglementare modern, rapid și bazat pe riscuri.

Politicile de reglementare și aplicarea acestora trebuie să țină cont de rezultatele pe care le pot oferi instrumentele digitale și noile tehnologii. Aceste tehnologii au nevoie, de asemenea, de sprijin public și de o rețea de consultanță agricolă, specialiști bine pregătiți. Ar trebui, de asemenea, să se ia în considerare recunoașterea și recompensarea utilizării responsabile și a gestionării riscurilor legate de tehnicile de utilizare a produselor pentru protecția plantelor.

Ne concentrăm pe inovare pentru a contribui la depășirea compromisurilor identificate în recenta evaluare a impactului strategiei „De la Fermă la Furculiţă”. Ne păstrăm angajamentul deplin de a promova progresele în domeniul tehnologiei agricole și de a oferi producătorilor agricoli opțiuni care să atenueze impactul schimbărilor climatice, să protejeze planeta și să contribuie la hrănirea populației.

Suntem pregătiți să ne implicăm și să colaborăm cu factorii de decizie politică, cu producătorii agricoli și consumatorii pentru a accelera ritmul schimbării și pentru a asigură o strategie „De la Fermă la Furculiţă” care să funcționeze pentru oameni și, în egală măsură, pentru mediu. Este în interesul tuturor să protejăm integritatea sectorului agricol european și să ne asigurăm că acesta rămâne robust din punct de vedere economic și competitiv pentru generațiile viitoare.

Avem aici o mare oportunitate. Haideți să profităm de ea!

Materialul in limba engleza poate fi accesat pe

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/opinion/digesting-farm-to-fork/