Mulțumiți de producțiile obținute în 2021, fermierii din zona Moldovei au ales și în această primăvară hibrizii pe floarea-soarelui Pioneer®. Performanță, acesta a fost principalul cuvânt comun descris de cei intervievați cu privire la motivele pentru care aleg an de an acești hibrizi. Pentru că indiferent de impedimentele pe care le-au întâmpinat pe parcursul perioadei de vegetație, atunci când a sosit momentul recoltării, dar și al comparației cu hibrizii altor companii, P64LE99 și P64LE25 au dovedit că oferă producții stabile. Așa cum poate era de așteptat, majoritatea fermierilor campioni din anul 2021 au cultivat cei doi hibrizi, dar și hibrizi high oleici cum ar fi P64HE118, P64HE133 și P64HE144.
Doamna Jana Pastucenco din localitatea Foltești, județul Galați, alege și în această primăvară genetica Pioneer® pentru cultura de floarea-soarelui. Anul trecut a devenit fermier campion datorită hibridului P64LE99 și a obținut o producție de 4.300 kg/ha. În cadrul fermei sale, doamna Pastucenco lucrează 270 ha, iar cultura de floarea-soarelui a ocupat 100 ha. “Floarea-soarelui a fost semănată după grâu, în data de 8 aprilie. Înainte de semănat, am aplicat 150 kg/ha îngrășământ pe bază de azot, iar în vegetație am aplicat un îngrășământ foliar. În funcție de solă, am erbicidat o dată sau se două ori și am aplicat un fungicid”, a declarat doamna Pastucenco.
Domnul Nicu Cepreaga este fermier în județul Neamț, localitatea Moldoveni, lucrează 300 ha și ales anul trecut hibridul Pioneer® P64HE144, care i-a oferit o producție de 4.200 kg/ha. “Anul trecut am avut 50 ha de floarea-soarelui, semănat după cultura de porumb. În primăvară am fertilizat prin incorporare cu 250 kg/ha de îngrășământ complex triplu 15, mai apoi, am aplicat la semănat nitrocalcar – 200 kg/ha. După semănat am erbicidat, iar în faza de 10 frunze am aplicat un tratament. Am recoltat în luna septembrie și pot spune că nu am avut probleme în cultură, am obținut o producție bună, de aceea aleg în continuare acest hibrid”, a precizat fermierul campion.
2021 a fost al doilea an în care reprezentații grupului de firme Moldova Farming au ales hibridul P64LE99. Domnul director tehnic Vlad Stamatin ne-a detaliat tehnologia aplicată în cadrul fermei Filipești, acolo unde producția medie obținută pe 140 ha, oferită de acest hibrid a fost de 3.910 kg/ha.
“Grâul a fost cultura premergătoare, iar semănatul a avut loc în perioada 25-20 aprilie. Noi facem fertilizare de toamnă pe baza cartării agrochimice, astfel că am aplicat două produse pe bază de fosfor și potasiu, cu încorporare sub arătură, iar cantitatea a variat de la solă la solă, respectându-se necesitățile terenului conform cartării agrochimice. La pregătirea patului nu am mai fertilizat, însă în vegetație, în stadiul de 8 frunze, am aplicat nitrocalcar – 150 kg/ha. Erbicidarea s-a efectuat cu Express plus un graminicid, am mai aplicat două produse pe bază de bor, primul în stadiul de 6 frunze, al doilea la apariția butonului floral. Am administrat și fungicidul Tanos atunci cand plantele aveau 6 frunze. Aceasta a fost tehnologia, una convențională, spunem noi. Am recoltat destul de târziu, la finalul lunii septembrie, asta și pentru că am semănat târziu. În această primăvară, cca. 98% din suprafața destinată culturii de floarea-soarelui va fi semănată cu hibrizii de Pioneer”, a declarat Vlad Stamatin.
Fermierul Dan Strafuschi din localitatea Grămești, județul Suceava, a ales din nou hibridul P64LE99, motivul fiind dat de rezultatele bune obținute în anul 2021, respectiv 3.920 kg/ha. “Lucrez 130 ha, anul trecut am semănat 20 ha cu floarea-soarelui, respectiv cu hibridul P64LE99. Cultura premergătoare a fost porumbul, iar semănatul a avut loc între 10 și 15 aprilie aprilie. Fertilizarea de bază a constat în aplicarea îngrășământului complex triplu 16, respectiv 250 kg/ha pe rând, la semănat. Apoi, la prașilă, în stadiul de 6-8 frunze, am mai aplicat 200 kg de îngrășământ complex 20.20.0. Am erbicidat cu Express și atunci când plantele avea cca. 50 înălțime am aplicat fungicidul Tanos® 50 WG. Al doilea tratament, pe bază de bor, l-am aplicat înainte de apariția butonului floral. În zona noastră nu avem probleme cu dăunătorii, de aceea nu am aplicat nici tratament la sămânță, nici vreun insecticid. Recoltatul a avut loc la începutul lunii octombrie și am fost foarte mulțumit. De aceea am ales același hibrid și, în principiu, cred că voi aplica aceeași tehnologie, doar că voi avea o suprafață mai mare”, a declarat domnul Strafuschi.
Și domnul Viorel Andronache din Văratic, județul Suceava, a fost mulțumit de producția pe care a obținut-o cu hibridul P64LE99, respectiv 3.660 kg/ha. Acesta lucrează 80 ha, iar floarea-soarelui a avut anul trecut pe 50 ha. “A fost primul an când am semănat hibridul P64LE99, semănat după porumb. Am semănat între 7 și 10 aprilie, atunci am fertilizat cu îngrășământ complex 20.20.0 – 300 kg/ha, iar atunci când floarea avea 15-20 cm, am erbicidat și am aplicat un insecticid, nu am aplicat nimic altceva culturii. Am recoltat în luna septembrie și am fost foarte mulțumit de producție, de aceea am ales același hibrid pentru că în zona noastră s-a comportat foarte bine. Am avut și alți hibrizi pe parcele mai mici, însă am rămas doar cu LE99 pentru anul acesta”, a punctat domnul Andronache.
În fiecare an, compania Corteva Agriscience lansează produse noi, deci și în această primăvară cultivatorii de floarea-soarelui beneficiază de noutăți, iar doamna Maria Cîrjă, Marketing Manager – Corteva Agriscience România și Moldova a declarat: “Știm cât de importantă este cultura de floarea-soarelui pentru fermierii din România, din acest motiv compania noastră vine an de an cu noi produse, care corespund necesităților acestora. De exemplu, pentru acest an venim cu doi noi hibrizi, care aparțin de această dată tehnologiei Clearfield Plus. Este vorba despre P64LP170 și P64LP180, care sunt conversiile a doi hibrizi foarte cunoscuți, respectiv P64LE25 și P64LE99, doar că acum fermierii au și posibilitatea să îi aleagă pe cei cu toleranță la erbicidul Pulsar. Sperăm ca fiecare produs pe care noi îl comercializăm să aduc plus valoarea agricultorilor și agriculturii românești.”