Hibrizii de porumb LG 31.415 (INVADOR) ȘI LG 31.455 (LINEADE) din portofoliul Limagrain România

În fiecare an, în România se cultivă între 2,3 și 2,6 milioane de hectare de porumb. Hibrizii cultivați pe această suprafață sunt structurați în funcție de maturitate în mai multe categorii, și anume: hibrizi foarte timpurii sau extra-timpurii (până în grupa 300 FAO), hibrizi timpurii (300-350 FAO), hibrizi semi-timpurii (350-400 FAO), hibrizi semi-tardivi (400-450 FAO), hibrizi tardivi (450-500 FAO) și hibrizi foarte tardivi (peste grupa 500 FAO).

Dorim să vă aducem în discuție grupa hibrizilor semi-tardivi, o grupă de maturitate foarte importantă pentru cultura de porumb din România, grupă care reprezintă între 17% și 19% din totalul suprafeței de porumb cultivată în fiecare an în România. Hibrizii din această grupă se cultivă în special în jumătatea sudică și în partea de Nord-Vest a României.

Compania LIMAGRAIN vine în sprijinul fermierilor din România, cultivatori de porumb, cu doi hibrizi din această grupă de maturitate, și anume: LG 31.415 (INVADOR) și LG 31.455 (LINEADE). Aceștia sunt hibrizi noi în portofoliul LIMAGRAIN, hibrizi testați pe o perioadă de patru ani în toate zonele de cultură a porumbului din România atât în centrele de testare LIMAGRAIN, cât și în centrele de testare ISTIS. Rezultatele obținute de aceștia au fost foarte bune și au stat la baza promovării lor în piața hibrizilor de porumb din România.

LG 31.415 (INVADOR) este un hibrid simplu, cu bob dentat, semi-tardiv, de la începutul grupei 400 FAO. Are plante de talie medie, bine dezvoltate, cu sistem radicular foarte bine dezvoltat, cu inserție medie a știuletelui, neavând probleme cu căderea. Acest hibrid se evidențiază print-o caracteristică foarte importantă, și anume, are o vigoare foarte bună în primele stadii de dezvoltare, iar ritmul de dezvoltare imediat după germinarea seminței este foarte rapid. Acest lucru ne ajută prin faptul că putem începe semănatul mai devreme, chiar dacă în sol, la adâncimea de semănat (6-8 cm) nu este temperatura de 8°C, necesare în mod normal pentru începerea semănatului la cultura de porumb. Posibilitatea de a ‘’jongla’’ puțin cu momentul semănatului, ajută la evitarea ca momentul înfloritului să se suprapună cu perioadele de secetă și temperaturi ridicate, perioadă foarte sensibilă pentru porumb, ca de altfel pentru toate plantele. Știuleții sunt mari, cu 18 rânduri de boabe, cu polenizare foarte bună, până la vârful știuletelui, cu MMB foarte bun, cuprins între 310 și 330 grame. Este un hibrid cu o toleranță foarte bună la secetă, face parte din  grupa hibrizilor HYDRANEO, grupa în care sunt clasați hibrizii cu cele mai bune rezultate de producție în zonele secetoase din țară. Are un potențial de producție foarte bun, obținând în acest an producții de 15 t/ha – în condiții de neirigat. Densitatea recomanadată este de 70 000 – 72 000 plante recoltabile/ha.

LG 31.455 (LINEADE) este un hibrid simplu, cu bob dentat, semi-tardiv, dar de la jumătatea grupei 400 FAO. Are plante de talie medie-înaltă, bine dezvoltate, cu inserție medie a știuletelui. Știuleții sunt mari, bine dezvoltați și cu polenizare completă, până la vârful știuletelui. Este un hibrid din grupa HYDRANEO, precum hibridul LG 31. 415 (INVADOR), cu toleranță foarte bună la secetă. Are un potențial de producție foarte bun, obținând anul acesta pe suprafața de 127 ha, o producție medie de 14.75 t/ha – în condiții de neirigat, la o fermă din județul Prahova. Densitatea recomandată este de 70 000 – 72 000 plante recoltabile/ha.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să vă rugăm să consultați site-ul nostru oficial www.lgseeds.ro sau să contactați colegii din teritoriu. 

DAMIAN Adelin

Product Manager Limagrain România