Guvernanții pun alături produsele bio (ecologice) cu produsele de tutun, băuturi alcoolice, jocuri de noroc și alte produse considerate de lux

Asociația Inter-Bio și clusterele consorțiului s-au sesizat de intenția guvernanților de a rezolva problemele deficitului bugetar cu taxarea suplimentară a produselor ecologice (bio/organice).

Nu avem o confirmare a acestei intenții decât pe canale de presă, dar asociația Inter Bio atrage atenția că o astfel de măsură asociază produsele ecologice cu produsele de lux, cele nocive sau nesănătoase ceea ce poate induce în piață idee că practicile ecologice sunt asociate cu produse de care omul se poate dispensa cu ușurință fie pentru că îi poate afecta sănătatea in sens negativ, fie ca nu au efect pozitiv, ceea ce este total inexact. Valoare produselor certificate ecologic, respectiv  bio,  este data de sănătatea lor pentru om si pentru planeta. Asociația Inter-Bio a încercat să ia legătura cu Ministerul Agriculturii pe această temă fără informații suplimentare.

„O astfel de atitudine, dacă informația din presă este corectă, respectiv asocierea produselor ecologice (bio/organice) la pachetul de măsuri, denotă o lipsă de interes față de acest sector. Deja această posibilă intervenție a statului coincide cu prezentarea către operatorii din domeniu și către Comisia Europeană a unui plan de acțiuni în domeniul produselor ecologice extrem de modest cu o țintă de numai 5,70% până în 2030 cu mult sub ținta europeană .Ne întrebăm  dacă guvernanții cunosc beneficiile pentru sănătate a unui sistem de consum fără pesticide, cu regulamente internaționale foarte stricte. Din semnalele noastre din piață din ultimii ani, consumatorii își doresc produse cat mai curate si sănătoase, dar, in contextul creșterii TVA-ului, oare își mai vor permite astfel de produse? Pana la urma, sănătatea este un lux? Piața firavă a agriculturii ecologice din România va primi din nou o lovitură”, a declarat Costin Lianu, președintele Asociației Inter-Bio.

Inter-Bio este angrenat într-o cercetare complexă într-un proiect european privind elaborarea unor scenarii legate de atingerea țintei europene de agricultură ecologică, respectiv OT4Eu (www.organictargets.eu) Cu siguranță noua măsură, dacă va fi luată, va situa România pe ultimele locuri, putând fiind considerată un contributor la scenarii pesimiste, prin atitudinea decidenților politici. Membrii Inter-Bio contactați în cursul dimineții sunt profund nemulțumiți și surprinși de această atitudine fără minim de consultare.