Biodeck a prezentat în cadrul conferinței Gestionarea bio-deșeurilor programul Dobroești Compostează, primul program de colectare separată a deșeurilor vegetale și de compostare a lor de lângă București.
Conferința a fost organizată de Asociația Oamenilor de Afaceri din România, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Asociația Ecoteca, European Environmental Bureau (EEB) şi MAVA. La eveniment a participat Ministrul Mediului, Costel Alexe, alături de experți tehnici din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Biodeck a prezentat programul pilot de compostare în contextul promulgării noii legi care obligă cetățenii de la 1 ianuare 2021 să colecteze separat deșeurile biodegradabile.
Dobroești Compostează a fost demarat în urmă cu un an și vizează colectarea separată a deșeurilor vegetale de la populație, din 3 cartiere din Dobroești. Astfel, comuna Dobroeștiul ajunge pe harta comunităților responsabile care au luat în serios colectarea separată a deșeurilor vegetale, precum și a celor care fac tranziția către o societate generatoare de cât mai puține deșeuri. Proiectul pilot este un model de bune practici ce poate fi scalat și în alte comunități de pe teritoriul României.
Drumul deșeurilor compostabile de la sursă la stația de compost
Ideea lansării acestui proiect s-a născut ca urmare a preocupării de a crea un model replicabil ce poate ajuta la recuperarea decalajului dintre performanța actuală foarte scăzută a României de reciclare a deșeurilor municipale (14%, din care 7% compostare) și ținta la care ar trebui să ajungem până la finalul anului 2020 (50%), stabilită pentru țările membre UE.
Astfel, începând cu luna noiembrie 2019, autoritățile comunei Dobroești, prin agentul local de salubritate Ecosal, în colaborare cu compania Biodeck și Asociația Ecoteca și-au luat angajamentul de a porni în călătoria spre o comună cu cât mai puține deșeuri.
După ce au trecut printr-o campanie eficientă de informare și conștientizare, locuitorii comunei Dobroești beneficiază de un program pilot în care au șansa să reducă pe cât de mult posibil cantitățile de deșeuri menajare, să valorifice deșeurile organice și biodegradabile prin procese de compostare și să prevină pe viitor generarea de noi deșeuri.
La 12 luni de la implementarea proiectului pilot, rezultatele sunt îmbucurătoare și indică faptul că suntem pe drumul cel bun la categoria colectare separată dacă se găsește un model bun de replicat. În cazul Dobroești colaborarea autoritate publică – companii private – cetățean a funcționat eficient și asta se reflectă în rezultatele obținute. Parteneriatul dintre autoritatea locală, o companie privată și un ONG facilitează efectul de sinergie a resurselor (logistică, marketing, know-how).
Proiectul a fost implementat și a primit tot sprijinul din partea Primăriei Dobroești, Ilfov, implicând 1000 de cetățeni din 3 cartiere din Dobroești. Partenerul logistic, Ecosal, agentul local de salubritate, a asigurat colectarea deșeurilor pe toată perioada proiectului și a asigurat transportul lor la stația de compost. Compania Biodeck s-a asigurat de furnizarea sacilor menajeri biodegradabili și compostabili necesari în procesul de colectare separată a deșeurilor și a realizat campaniile de informare a cetățenilor. Asociația Ecoteca a fost coordonatorul proiectului, iar compania Utiltrailer SA a realizat compostarea deșeurilor.
Rezultatele arată că cetățenii sunt dispuși să facă un efort în plus pentru a colecta separat deșeul vegetal, dacă primesc sprijinul autorităților. Mai mult de 40% din gospodării au rămas implicate în proiect și scot deșeurile vegetale la poartă în fiecare sâmbătă, pentru colectare. În total s-au distribuit cetățenilor peste 5000 de saci compostabili și au fost colectate peste 17 to de deșeuri vegetale din gospodării și grădini.
Proiectul Dobroești Compostează este un exemplu de bune practici din care autoritățile locale, companiile, ONG-urile și cetățenii se vor putea inspira pentru a face mai ușoară adaptarea la noile obligații legale ce vor surveni în contextul noii Legi a compostului, care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021.
Găsiți mai multe informații în studiul de caz.