Despre „Agricultura pregătită pentru viitor”, cu marii fermieri

„Agricultura pregătită pentru viitor” este o chemare la acțiune pentru colaborare, inovare și adaptare la schimbările viitoare, asigurând sustenabilitatea, productivitatea și competitivitatea fermelor.

Acum, mai mult ca oricând, este vital să ne concentrăm pe pregătirea pentru viitor a fermierilor și a fermelor. Schimbările rapide din agricultură, datorate progreselor tehnologice, modificărilor climatice și cerințelor de sustenabilitate, cer adaptabilitate și inovare. Agricultura de precizie, automatizarea și inteligența artificială pot îmbunătăți eficiența, productivitatea și sustenabilitatea fermelor, prin practici agricole reziliente și conservarea resurselor naturale. Competitivitatea pe piața globalizată impune acces la piețe internaționale și strategii de marketing inovatoare. Forumul RALF oferă fermierilor o platformă unică pentru a învăța din experiențele altor țări, a adopta cele mai bune practici și a se pregăti pentru viitor.

În ultimii 8 ani, RALF a reunit mari fermieri români, producători, procesatori, antreprenori și companii inovatoare, alături de invitați din toate țările europene, facilitând un amplu schimb internațional de bune practici.

Speakeri internaționali RALF 2024

Airi Külvet

Administrează ferma familiei, cu o vechime din 1684, distinsă cu premiul “Fermierul Anului 2023 în Estonia”. A înființat și rețeaua Grassfed Cattle Quality Scheme, care reunește în prezent peste 100 de fermieri preocupați de calitate și performanță.

David Bell

Conduce ferma Fairfield de peste 1300 ha, distins cu Cereal Grower of the Year 2024 și Farm Manager of the Year, aflat în parteneriat cu Marks and Spencer, Tesko, Aldi și McDonald’s. Producția de orz, cu un record de 14,3 tone la hectar, este utilizată în crearea de whisky marca The Macallan.

James Lacey

Fermierul furnizează floarea-soarelui și Sweet William către trei mari lanțuri de supermarketuri, printre care M&S, a adus business-ul familiei la o cifră de afaceri de 4,5 milioane de lire sterline pe an și a proiectat 3 modele de utilaje pentru colectarea florii-soarelui, Marea Britanie.

Benedikt Bösel

Benedikt Bösel este autorul bestsellerului SPIEGEL „Rebellen der Erde” și unul dintre protagoniștii documentarului premiat “Farm Rebellion” difuzat pe Disney+. A preluat ferma familiei de 3.000 ha și a câștigat Fermierul Anului în Germania oferit de CERES.

Ce înseamnă o agricultură pregătită pentru viitor? Campania de comunicare RALF 2024

Ana Granados Chapatte Director și Secretar General EFFAB – European Forum of Farm Animal Breeders

„În contextul încălzirii climatice și al pierderii biodiversității, felul în care sunt crescute animalele joacă un rol important în reducerea impactului fermelor zootehnice și ajută fermierii să devină mai sustenabili. Împreună cu membrii noștri, EFFAB – European Forum of Farm Animal Breeders promovează creșterea sustenabilă, responsabilă și echilibrată a animalelor, care este un pilon puternic pentru atingerea United Nations’ Sustainable Development Goals.”

Nicolae Șerban, CEO Grup Șerban Holding

„În prezent, ne aflăm în al cincilea an de utilizare a tehnologiei no-till și avem peste 8000 de hectare cultivate folosind această metodă. Rezultatele obținute demonstrează clar eficiența no-till. Acum cinci ani, în anumite parcele, nu aveam producție deloc și nici măcar buruienile nu creșteau acolo. De când folosim no-till, pe aceleași parcele, în ciuda secetei mai severe, am reușit să obținem producție și suntem încrezători că aceasta va continua să crească anual”.

Ioji Zifceak, cofondator al grupului Maxagro

„Pentru Maxagro, o agricultură pregătită pentru viitor înseamnă investiția continuă în tehnologii moderne și sustenabile, precum și în formarea profesională a echipei noastre.  Ne concentrăm pe agricultura de precizie și pe soluții inovatoare care cresc eficiența și sustenabilitatea, asigurând astfel un viitor prosper și competitiv pentru fermierii noștri.”

Traian Dogar, Banat Agri Group

„Noi, la Banat Agri Group, considerăm că trebuie să fim pregătiți pentru orice situație întâlnită în teren. Toate tehnologiile au avantaje și dezavantaje și trebuie adaptate pentru specificul și constrângerile fiecărei parcele sau zone. De asemenea, digitalizarea este obligatorie pentru fermele medii și mari. Aceasta permite luarea unor decizii în cunoștință de cauză, cu date certe și precise, obținute în timp real.”

Vasile Balcan, Director Marsat 

„E nevoie de implementarea unor practici agricole inovatoare și sustenabile pentru a răspunde provocărilor crescute cu care se confruntă sectorul agricol în contextul schimbărilor climatice, creșterii populației globale și a cererii alimentare, diminuării resurselor naturale și a impactului asupra mediului înconjurător. Utilizarea tehnologiilor moderne precum senzori, drone, roboți agricoli, inteligență artificială și analiza datelor sunt esențiale pentru a optimiza procesele agricole, reduce utilizarea resurselor și crește randamentul.”

Cristian Stoica, Grânarii – Dă-te pe brazdă

„În contextul actual al agriculturii din România, este esențial să ne concentrăm pe implementarea de tehnologii inovatoare și practici durabile pentru a asigura un viitor prosper. An de an, afacerea în agricultură merge braț la braț cu adaptabilitatea, investiția în infrastructură modernă și formarea continuă. Prin utilizarea eficientă a resurselor, promovarea agriculturii de precizie și sprijinirea inițiativelor durabile, putem crea un sistem agricol rezilient și competitiv la nivel european.”

Horațiu Oliviu Buzgău, ALLU România

„Cred că este important ca producătorii să investească cu prioritate în zona de procesare și în crearea unei identități a produselor pe care le au în portofoliu. Este nevoie de un parteneriat public-privat solid pentru creșterea volumului produselor procesate în România și pentru ca piața să fie mai pregătită pentru producătorii autohtoni.”

Lucian Mironeasa, National Brand Manager Netafim powered by EPRS Romania

„Pentru a ne pregăti mai bine pentru viitor în agricultură, fiecare dintre noi trebuie să adopte tehnologii moderne și practici sustenabile. Pentru fermieri, un prim pas esențial este implementarea sistemelor de irigații eficiente, deoarece acestea sunt fundamentale pentru a asigura recolte constante și de calitate în România.“

URMEAZĂ

Seara Marilor Fermieri, 7 noiembrie

RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum, 8 noiembrie

Master Partner: Corteva Agriscience
Parteneri de rețea: BCR, Ecofol
Partener principal irigații: Netafim powered by EPRS Romania 
Partener principal utilaje: Agrifac
Parteneri: Consultech, Valley
Susținător: Oscar Downstream