Conferința de presă cu tema „Agricultura din zona Moldovei… încotro?!”

Asociația Grânarii Dă-te pe Brazdă și Agrisol, divizia de agricultură a Romchim Protect, organizează astăzi, la Iași, o conferință de presă cu tema „Agricultura din zona Moldovei… încotro?! Reziliență, dezvoltare și redresare – soluții practice”. Întâlnirea prefațează evenimentul “Sfatul Grânarilor – Sărbătoarea Florii Însorite” care va avea loc mâine, 14 septembrie, pe platforma agricolă de la Podul Iloaiei, jud. Iași.

Discuțiile din cadrul conferinței vizează multiple aspecte ce țin de agricultura din regiunea Moldovei, pornind de la poziționarea geografică, lipsa structurii de transport – feroviar și rutier, slaba dezvoltare a sistemului de irigații, prezența nesemnificativă a industriei de prelucrare a materiilor prime din zonă, toate aceste având un impact negativ asupra valorificării superioare a producției agricole.

Totodată, se discută despre constrângerile de diverse categorii care nu sunt luate în calcul ca aceste zone să fie defavorizate, dar și despre capitalizarea fermelor din zona Moldovei și cât de pregătite pot fi acestea pentru a răspunde exigențelor Green Deal și Farm to fork. Este evident faptul că există o distanță foarte mare de forul legislativ, nu doar fizic ci și la nivel investițional.

Un alt subiect abordat este legat de rolul structurilor asociative în fundamentarea unor inițiative legislative la nivel național și european care să susțină dezvoltarea randamentelor în privința activității agricole. 

Interesul față de problemele din zona Moldevei este unul extrem de ridicat, drept dovadă fiind numărul mare de jurnaliști prezenți la conferința de presă de la Iași.