Autorizare de urgență a insecticidului Exirel® de la FMC, pentru combaterea celor mai păgubitori dăunători din culturile de rapiță

Controlul eficient al dăunătorilor din cultura de rapiță este esențial pentru obținerea de producții mari și de calitate superioară, asigurând astfel un profit consistent an de an fermierilor români.

Printre dăunătorii cei mai periculoși, ce produc pagube importante în culturile de rapiță și sunt dificil de controlat putem aminti: Plutella xylostella (molia verzei), Ceuthorrhynchus napi (gărgărița tulpinilor), Ceuthorrhynchus asimilisi (gărgărița semințelor de crucifere), Meligethes aeneus (gândacul lucios al rapiţei) și Aphis spp. (afide).

Plutella xylostella (molia verzei) este unul dintre cei mai periculoși dăunători din culturile de rapiță, pentru că poate compromite total cultura de rapiţă în toamnă prin defoliere, iar atacul dăunătorului în primăvară poate diminua producția cu până la 50%.

Dăunătorul s-a înmulţit excesiv în ultimii ani, fiind dificil de controlat cu produsele autorizate în prezent (piretroizi, acetamiprid) pentru că ponta depusă este numeroasă, este plasată pe partea inferioară a frunzelor şi adulții au mobilitate mare.

Forumul Agriculturilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) a solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii în găsirea unei soluții eficiente de control a acestui dăunător, astfel că autoritatea a avizat folosirea în situații de urgență fitosanitară a  insecticidului Exirel®, în perioada 18 martie – 16 iulie 2024, pentru cultura de rapiță, pentru combaterea dăunătorilor: molia verzei (Plutella xylotella), gândacul lucios al rapiței (Meligethes aeneus), gărgărița tulpinilor de rapiță (Ceuthorrhynchus napi) și afidelor (Aphis spp.).

Exirel® este cel mai NOU insecticid omologat de FMC România, cu un nou mod de acțiune, diferit de cel al majorității insecticidelor existente în piață, motiv pentru care este un real ajutor pentru fermieri, în rezolvarea anumitor probleme de rezistență a dăunătorilor la alte substanțe active. Insecticidul EXIREL® (substanța activă cyantraniliprol 100 g/l) are acțiune sistemică, se aplică foliar și controlează cei mai importanți  dăunători din cultura de rapiță, având un spectru larg de combatere asupra speciilor de insecte care defoliază, înțeapă și sug sucul celular.

Produsul EXIREL® are acţiune ovicidă, larvicidă şi reduce populația de dăunători adulți. Comportamentul insectei este rapid modificat la câteva ore după expunerea la substanţa activă cyantraniliprol (cyazypyr®) , rezultând oprirea rapidă a hrănirii, paralizia și în final moartea insectei. Larvele paralizate pot rămâne pe plante chiar și câteva zile în zona atacului (1-3 zile), iar dăunătorii sunt controlați în totalitate dupa 3-6 zile de la aplicare, în funcție de specia acestora. Timpul de acţiune este de până la 14-21 zile și depinde de: dăunătorul ţintă, stadiul de vegetatie şi presiunea de atac a dăunătorilor.

Autoritatea fitosanitara recomandă aplicarea insecticidului Exirel® în momentul identificării dăunătorului în cultura de rapiță și numai atunci când se depășeste Pragul Economic de Dăunare (PED). Pragul Economic de Dăunare  (PED) este de 2-3 larve/plantă pentru Plutella xylostella; 1-2 adulți/plantă pentru Ceutorrynchus napi, iar pentru Meligethea aeneus: 1 adult/plantă când mugurii florali sunt acoperiți de frunzele terminale şi de 2 – 3 adulţi/plantă când mugurii florali sunt vizibili – înainte de înflorire. Doza recomandată de aplicare a insecticidului Exirel® este de: 0.5 l/ha pentru Plutella xylostella (molia verzei), Ceuthorrhynchus napi (gărgăriţa tulpinilor), Meligethes aeneus (gândacul lucios al rapiţei) și respectiv, de 0.75 l/ha pentru controlul afidelor (Aphis spp.).

Folosirea insecticidului Exirel®, prin modul său unic de acțiune, contribuie la reducerea apariţiei rezistenţei dăunătorului la insecticide, cunoscuţă fiind capacitatea mare de adaptare a moliei verzei (Plutella xylostella). Totodată, EXIREL®  reduce numărul de tratamente şi intrări în parcele, protejază entomofauna utilă (polenizatori, paraziți și prădători naturali ai dăunătorilor) și mediul înconjurător. Exirel® se poate aplica și în cultura de rapiță înflorită, atunci când albinele nu sunt active, înainte sau după zborul zilnic. După zvântarea soluției pe plante, nu pune în pericol populațiile de albine, utilizat la dozele recomandate.

Gândacul lucios al rapiței este un dăunător foarte răspândit în toate zonele din România, atacă diferite specii de crucifere (atât specii cultivate, cât şi buruieni) şi este periculos în toate stadiile de dezvoltare. Adulţii consumă anterele, petale şi polenul bobocilor florali, distrugându-i, iar larvele se hrănesc doar cu organele florale ale plantelor din familia crucifere. La o infestare puternică, pe un boboc floral se pot găsi 10 – 15 larve.

Adulţii de Ceutorrynchus napi (gărgărița tulpinilor de rapiță) rod frunzele și vârful tulpinii producând perforații. Femelele depun ouăle în măduva tulpinii, iar larvele eclozate sapă galerii în tulpină și se hrănesc cu măduva tulpinilor.

În urma atacului, se formează gale/ umflături, iar tulpina se deformează și uneori crapă. Plantele atacate devin vulnerabile la cădere și ramifică bogat, nu formează silicve sau acestea sunt seci.

Insecticidul Exirel® este omologat în prezent în România pentru controlul celor mai importante insecte defoliatoare: lepidoptere, diptere, cicade și specii selective de coleoptere din culturile de pomi fructiferi și viță de vie, pentru care se poate aplica conform recomandărilor din eticheta produsului.

Vizitați site-ul www.fmcagro.ro pentru a afla mai multe detalii, legat de produsele FMC.