Austral® Plus insecto-fungicidul omologat în România pentru controlul larvelor de Zabrus tenebrioides!

Controlul larvelor gândacului ghebos are soluție, susțin specialiștii Syngenta – gestionarea integrată a dăunătorilor și tratamentul semințelor cu Austral® Plus.

Austral® Plus reprezintă insecto-fungicidul omologat în România recomandat pentru controlul larvelor de Zabrus tenebrioides.

Gândacul ghebos sau Zabrus tenebrioides este o specie de gândac de pământ de culoare neagră din subfamilia Pterostichinae, care poate fi găsit peste tot în Europa și Orientul Apropiat. Dintre principalii dăunători ai cerealelor de toamnă, larvele gândacului ghebos reprezintă cel mai mare pericol și produc cele mai mari pagube culturii de cereale păioase.

Ca urmare a acestui an secetos, în unele zone din țară, se observă o prezență mare a adulților gândacului ghebos în culturile de grâu. Pagubele produse de către adulți sunt mici, în comparație cu cele produse de larve, care pot determina reducerea producției și cu o medie de 1000-2000 kg/ha (sursa, INCDA Fundulea). În cazul unei ierni mai blânde, cu precipitații reduse și un sol mai uscat, larvele își întârzie activitatea până la momentul creșterii umidității solului. Monocultura de grâu favorizează prezența dăunătorului și, în consecință, afectarea producțiilor. Dacă atacul larvelor este mai timpuriu, și pagubele produse sunt mai mari. Conform datelor publicate de către INCDA Fundulea, gândacul ghebos este prezent în toată țara, cu o frecvență și un atac preponderent în zona de sud, sud-est și est a țării. Prezența unui număr ridicat de adulți în cultura de cereale păiaose, în această perioadă, reprezintă un semnal ce indică o posibilă presiune de infestare în toamnă, dacă nivelul de precipitații va fi unul normal, specific perioadei [3].

Conform rezultatelor cercetărilor efectuate la ICCPT Fundulea (actualul INCDA Fundulea), cel mai mare atac al larvelor gandacului ghebos (Zabrus tenebrioides) are loc în cazul monoculturii de grâu (anul III), urmată de monocultura de grâu (anul II). Un atac foarte scăzut se înregistrează în cazul grâului semănat după porumb, în timp ce, în cazul grâului semănat după floarea soarelui, soia sau mazare, atacul nu are loc [3].

Ce recomandă specialiștii pentru controlul gândacului ghebos?

Combaterea chimică folosind produse de protecția plantelor omologate pentru tratamentul semințelor.

Specialiștii recomandă folosirea unui insecticid la tratamentul semințelor pentru a proteja sămânța și plantele în prima fază de vegetație împotriva atacului larvelor gândacului ghebos, larve ce produc cele mai mari pagube. Austral® Plus  este omologat în România pentru controlul larvelor gândacului ghebos. Austral® Plus este un insecto-fungicid ce se aplica în doză de 5 litri pe tona de semințe, împreună cu 1,25 l adjuvant AG 40R și care asigură o protecție eficientă împotriva larvelelor de Zabrus tenebrioides și a viermilor sârmă.

Componenta insecticidă a produsului – teflutrin, creează un efect de vapori, de zeci de mii de ori mai pronunțat, în comparație cu orice alt piretroid, astfel încât haloul produs în contact cu umiditatea solului este mai mare și protejează bine sămânța de la distanță. Vaporii de teflutrin pătrund prin crapăturile solului și galeriile săpate de larvele gândacului ghebos, asigurând o protecție sporită culturii. Se recomandă folosirea produsului Austral® Plus în fiecare an, pentru a reduce acumularea, rezerva de dăunători – viermi sârmă, și pentru a combate eficient larvele de Zabrus tenebrioides, cu scopul întreruperii ciclului biologic al acestor dăunători.

Aplicarea unei rotații a culturii de cereale păioase și evitarea monoculturii.

Evitarea monoculturii de grâu sau orz, în zonele și în solele unde în vară s-a semnalat prezența unui număr foarte mare de adulți. Următoarea cultură trebuie poziționată la o distanță mai mare față de zona unde s-a semnalat prezența unui număr mare de adulți în vară.

Mai mult informații despre comportamentul dăunătorului

Zabrus tenebrioides prezintă o singură generaţie pe an, cu iernare în stadiul de larvă. Larvele hibernează în diferite stadii și îşi reiau activitatea, imediat după topirea zăpezii, când vremea se încălzeşte, ceea ce uneori se poate întâmpla încă din a doua jumătate a lunii februarie sau începutul lunii martie, putând rezista la temperaturi de 2-3˚C. După apariţie, larvele sapă galerii la rădăcinile cerealelor abia răsărite toamna sau în apropierea plantelor, hrănindu-se cu frunzele acestora, activitate care continuă până când solul se acoperă cu zăpadă sau temperatura coboară sub 2-3˚ C. Atunci când atacul este timpuriu, imediat după răsărirea culturii, hrănirea are loc pe plante neînfrăţite, frunzele tinere ale  plantelorde grâu, pe care le trag în galeriile săpate lângă acestea. Astfel, pagubele produse sunt foarte mari. Apar vetre caracteristice în care plantele sunt distruse total, vetre care se măresc în suprafaţă, pe măsură ce larvele se dezvoltă. În cazul atacurilor puternice, aceste vetre pot reprezenta uneori, peste jumătate din suprafaţa solei, conducând la compromiterea culturii [1][2].