Tehnologiile revoluţionare au la bază studii științifice aprofundate

Neonicotinoidele prezintă un risc scăzut asupra albinelor melifere!

Uniunea Europeană vine cu tot felul de reglementări şi constrângeri privind produsele de protecția plantelor pe care le impune fermierilor invocând grija față de mediu și consumatorul final.

Din păcate, aceste decizii nu se iau pe baze ştiinţifice, ele pornesc fie de la argumente politice sau emoţionale, fie prin presiunea voturilor, opozanții acestor tehnologii fiind extrem de vehemenţi și foarte buni în arta manipulării în sens negativ.

De aceea, asociațiile profesionale trebuie să fie mai persuasive, să comunice constant şi să explice care sunt avantajele reale ale produselor de protecția plantelor, având în vedere că tehnologiile revoluţionare au la bază studii științifice aprofundate.

Produsele de protecția plantelor pe bază de neonicotinoide, care conțin imidacloprid, thiamethoxam și clothianidin, au fost folosite la scară largă de către fermierii din întreaga lume timp de peste două decenii. Utilizate conform instrucțiunilor scrise pe ambalaj, aceste produse sunt sigure atât pentru oameni, cât și pentru mediul înconjurător, fapt atestat atât de analizele autorităților de reglementare, cât și de studiile științifice independente. Tocmai din acest motiv, utilizarea produselor din clasa NNI ca tratament pentru sămânță este permisă în continuare în țări din afara Uniunii Europene.

Această problemă de interes a fost abordată în calitatea sa de specialist și fermier, de către domnul dr. ing. Ștefan Gheorghiță în discuția purtată cu redactorul Gabriela Sava.