O nouă combină autopropulsată pentru recoltat struguri Gregoire, GL6.4

Dr. ing. FLORIN NEACȘU

Pe lângă modelele GL7.4 și GL8.4, respectiv GL8.6, lansate cu succes acum 3 ani la Târgul de utilaje pentru viticultură și vinificație de la Montpellier (Franța), SITEVI, unde au fost distinse cu 4 premii importante, în acest an Gregoire a lansat o nouă combină de recoltat struguri, GL 6.4, destinată fermelor viticole mici, de 50 -100 ha, înlocuind astfel modelul autopropulsat G7.200 și modelele tractate G Prima și G320. Este o mașină accesibilă și eficientă, înglobând din punct de vedere tehnic, toate elementele tehnologice, constructive și funcționale ale combinelor mai mari, elemente care asigură calitatea recoltării și siguranța în exploatare. Mașina este destinată recoltării strugurilor în plantații cu distanța între rânduri începând de la 1,6 m.

CABINA

Cabina montată central, ca și la celelalte mașini Gregoire, are dimensiunea și caracteristicile identice cu cele ale întregii game GL, asigurând o vizibilitate excelentă asupra rândului de recoltat, a fiecărui butuc de viță de vie și pentru urmărirea întregului proces de recoltare.

Comenzile și reglajele mașinii se fac din cabină prin intermediul unui computer de bord foarte prietenos. Acesta, ca și un monitor pentru camerele de supraveghere a funcționării montate în capul de recoltare și în benele de colectare a strugurilor fac parte din dotările standard. Cu ajutorul calculatorului se pot regla și urmări înclinarea mașinii, viteza de croazieră și parametrii de lucru: distanța între scuturători, frecvența și amplitudinea scuturătorilor, viteza benzilor de transport a boabelor de struguri în bene, regimurile de funcționare a motorului etc. Funcțiile de deplasare în 3 moduri: manual, semiautomat și automat se gestionează cu ajutorul unui joystick.

CAPUL DE RECOLTARE

În ceea ce privește funcționarea în modul de recoltare, Gregoire a aplicat tehnologiile deja verificate, cum ar fi capul de recoltare pendular care se așează automat după verticala locului și este suspendat pe 8 silentblocuri, prevăzut standard cu 7 perechi de scuturători tip ARC 2 cu fixare rapidă și reglare pe înălțime. Mașina are posibilitatea de a recolta și strugurii aflați la mai puțin de 15 cm deasupra solului, dar și în vii înalte, garda la sol ajungând până la 2,55 m.

Lățimea tunelului de recoltare de 650 mm permite intrarea operatorului la nevoie și asigură un flux optim al boabelor de struguri către cele două benzi de 320 mm care transportă boabele în bene. Acestea sunt  montate pe niște fulii de 35 cm diametru, cu turație redusă, care asigură protecția benzilor și respect față de boabele de struguri. Colectarea și dirijarea boabelor spre benzile transportoare se face cu ajutorul a două benzi înclinate, “cu solzi”, care creează un tunel cu lungimea de 2,4 m. Ele sunt prevăzute cu un sistem pneumatic de reglare a agresivității, asigurând o protecție deosebită a butucilor de viță de vie, fiind soluția tehnică cea mai puțin agresivă față de plante dintre toate mașinile existente pe piață. Curățarea preliminară a boabelor de frunze și resturi de coarde se face cu două ventilatoare montate în partea de jos a mașinii (opțional se pot folosi și două în partea superioară) și cu două extractoare verticale de coarde. Pentru o curățare perfectă a boabelor, mașina are, ca și la celelalte modele, opțiunea Easy Clean, cu mișcare de oscilație, obținându-se un grad de curățare de 99,8% a boabelor de struguri.

Colectarea boabelor se face în două bene de 1400 sau 1800 litri (opțional 2000 l), cu descărcare spre spate, cu înălțimea de descărcare de 3 m.

Doi senzori montați la intrarea în sistemul de recoltare propriu-zis dau informații operatorului dacă mașina este bine centrată pe rând în raport cu vegetația, prin afișare pe o bară cu LED-uri.

Corecția poziției mașinii pe pantă se face semiautomat (opțional, complet automat) și este, ca și la celelalte mașini autopropulsate Gregoire, de 600 mm (28%) pe direcția stânga/dreapta.

MOTORUL

Combina de struguri Gregoire GL6.4 este dotată cu un motor Deutz de 143 CP în 4 cilindri, cu cilindreea de 3600 cmc, prietenos cu mediul, care respectă norma de poluare Stage V, cu răcire cu lichid, turbo cu intercooler și cu catalizator SCR, care beneficiază de adaptarea automată a regimului de lucru în funcție de sarcină. În modul ECO, mai puțin gurmand cu combustibilul, motorul rulează în regim optim, mașina beneficiind de un regulator de viteză de lucru și de o transmisie hidrostatică pe toate cele patru roți motrice, cu motoreductoare. Viteza maximă de transport de 25 km/h se obține la numai 1650 rpm. Rezervorul de motorină are capacitatea de 260 l, iar cel de AdBlue de 20 l.

ÎNTREȚINEREA MAȘINII

Curățarea mașinii se face cu usurință de pe o platformă funcțională, iar punctele de gresare sunt grupate în locuri ușor accesibile. La fel, accesul la toate punctele de verificare zilnică și pentru schimburile de ulei și filtre este foarte ușor.

LUMINI

Combina este adaptată și pentru lucrul noaptea. Luminile cu LED de 18000 lumeni asigură vizibilitate excelentă.

Raza de întoarcere la GL6.4 este de 3,7 m, cea mai mică din industrie, asigurând o manevrabilitate foarte bună și în podgoriile cu spații reduse la cap de rând. Este o mașină compactă, cu lungimea de 4,8 m, înălțimea 3,7 m și ampatamentul 2,7 m.

Împreună cu GL7.4 și GL8.4 cu motor Deutz în 4 cilindri, de 156 CP și GL8.6 în 6 cilindri, de 190 CP, cu bene de 2000 litri, noua combină de recoltat struguri GL 6.4 completează gama de combine de recoltat struguri Gregoire. Noile combine GL7 și GL8 lucrează deja și în ferme din România și sunt apreciate pentru fiabilitate, calitatea boabelor, gradul de curățare, productivitate și consum de combustibil, ușurința în exploatare și de întreținere, cabina centrală, gentile cu butucii de viță de vie etc. Specialiştii NHR Agropartners (www.nhr.ro) , importatorul autorizat Gregoire în România, sunt pregătiți pentru a vă oferi detaliile de care aveți nevoie.