LEGUMICULTURA ÎN COLAPS – scrisoare deschisă!

Către,

Președintele României

Parlamentul României,

Președintele Camerei Deputaților

Președintele Senatului

Guvernul României

Prim-Ministrul României

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Președintele Comisiei pentru Agricultură din Senat

Președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților

Partidul Naționa Liberal

Partidul Social Democrat

USR-Plus

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România

Alianța pentru Uniunea Românilor

Partidul Mișcarea Populară

Partidul PRO România

Uniunea Salvăm Țăranul Român reprezentată de Ion Păunel, vă solicită sprijinul privind acordarea de ajutoare de stat către legumicultorii mici și medii în contextul prețurilor foarte scăzute de achiziție la legumele de sezon. Totodată legumicultorii au suferit pierderi în cursul anului 2020 ca urmare a închiderii piețelor agro-alimentare, a piețelor en-gros, precum și din cauza măsurilor dispuse în sectorul HORECA. În plus în anul 2020 am avut și îngheț timpuriu, grindină, inundații urmate de secetă și cu toate acestea s-au realizat producții dar care nu au putut fi comercializate, consecință fiind aruncarea produselor.

În anul 2021 deși am avut promisiuni privind continuarea programului tomata și altor programe începute anterior, acestea sau materializat într-un târziu dar cu diminuarea cuantumurilor. Vă solicităm să observați că sectorul legumicol a fost un sector care a fost foarte puțin sprijinit ca urmare a pierderilor suferite din cauza pandemiei, cel mai sprijinit sector fiind sectorul creșterii animalelor, diferențele fiind semnificative cu toate că Uniunea Europeană a dat derogări pentru sprijinul micilor producători dar și a formelor asociative.

În acest context, este evident că ajutoarele de stat sau acordat într-un mod cu totul discreționar, fără o consultare reală și fără o viziune pe termen scurt și mediu. Formelor asociative , respectiv cooperativelor dar și altor entități care se află în lanțul comercial nu li sa acordat nici un fel de sprijin, deși se puteau acorda până la 200.000 euro. Nimeni nu a contabilizat pierderile suferite de producătorii mici și medii, nici măcar nu au fost interesați, singura măsură luată fiind redeschiderea piețelor agro-alimentare în exterior . Toate acestea nu au făcut altceva decât să faciliteze importurile de produse vegetale din spațiul extra comunitar dar și din spațiul comunitar în detrimentul producției autohtone.

Dezinteresul față de sectorul legumicol este evident din partea autorităților cu putere de decizie, astfel vă dăm un exemplu elocvent, respectiv, până la data de 1 mai 2021, România, ca și celelalte state membre, ar fi trebuit să transpună în legislația națională Directiva privind practicile comerciale neloiale care reglementează relația dintre marile lanțuri de magazine și furnizorii lor. Momentan însă, proiectul de lege prin care se va face transpunerea este “pe drum” între Senat și Camera Deputaților, ca să nu mai vorbim de lipsa de politici privind sectorul legumicol.

Având în vedere aspectele menționat, dar și faptul că sectorul legumicol, cu precădere legumicultorii mici și medii se află la limita de subzistență datorită unei lipse a politicilor pe termen scurt și mediu, unei lipse de viziune în ceea ce privește încurajarea asocierii prim măsuri stimulative pentru fermierii care se asociază, solicităm măsuri concrete și urgente :

  • Înființarea unui compartiment de horticultură în cadrul MADR
  • Reglementarea în sectorul legume-fructe și actualizarea legislației acestui sector conform necesităților actuale (trasabilitate, sortare, ambalare, etichetare etc)
  • Acordarea unui ajutor de stat cu o valoare începând de la 20.000 euro/fermă până la maxim 100.000 euro/fermă.
  • Acordarea unui ajutor de stat pentru cooperative, grupuri și organizații de producători de până la 300.000 euro, conform derogărilor Comisiei Europene în contextul pandemiei COVID19 și a amendamentelor aduse Regulamentului.

Cu deosebită considerație și respect,

Reprezentant USTR,

Ion Păunel

Membri ”Uniunea Salvăm Țăranul Român”:

Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură (afiliat CSDR) ‐ Tudor Dorobanțu, Președinte

Federația Națională a Lucrătorilor (afiliat BNS) ‐ Horațiu Raicu, Președinte

Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt ‐ Ion Păunel, Președinte

Asociația Legum‐Ro‐Fruct Sud‐Vest Oltenia ‐ Gogu Lucian, secretar General

Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt ‐ Popa Simona, Președinte

Asociația Producătorilor de legume ECOLEG – Fedorov Eusehnie

Asociația Națională a Tinerilor Producători de Legume și Alte Produse Zeotehnice Matca – Ciocan Florinel, Președinte

Asociația de Producători de Flori Muntenia – Călin Ion, Președinte

Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură

Floricultură, Plante Aromatice Buzău ‐ Costel Vânătoru

Cooperativa Agricolă Lunca Someșul Mic Anca Marcu, Director Executiv

Cooperativa Agricolă Legume de Vidra Lăcătuș Victor, Director Executiv

Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat ‐ Claudiu Breazu, Președinte

Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița ‐ Valentin Cristea, Președinte

Cooperativa Agricolă Jilavele ‐ Roxana Roșculeț, Președinte

Organizatie de producători TOMATE COM, Mircea Bujor, Președinte

Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale