“Sărbătoarea Câmpului” – Sărbătoarea performanței Saaten Union

saaten union drajna

“Sărbătoarea Câmpului”, desfăşurată pe platforma înfiinţată în comuna Drajna Nouă din judeţul Călăraşi, a devenit un eveniment consacrat în agricultura românească. Saaten-Union şi Rapool Ring au reuşit ca de fiecare dată să stârnească interesul şi aprecierea fermierilor români prin hibrizii şi tehnologiile agricole prezentate. La evenimentul de vineri, 8 iunie, participarea a fost numeroasă, peste 400 de fermieri dând curs invitaţiei organizatorilor.

“În fiecare an, Saaten-Union şi Rapool Ring organizează în acest câmp de la Drajna evenimente importante. Saaten-Union, faţă de alte companii, are un portofoliu foarte larg de varietăţi. Suntem compania din România cu cel mai bogat portofoliu de varietăţi, referindu-ne la grâu, orz, orzoaică, triticale, secară, ovăz, soia, mazăre, floarea-soarelui, porumb și altele. Saaten-Union România prezintă fermierilor un număr foarte mare de hibrizi şi soiuri. Prin tot ceea ce întrepridem dorim să ne perfecționăm și să devenim mai buni, să prezentăm hibrizi de genetică nouă și soiuri performante.

Numărul de participanţi atins astăzi, denotă faptul că fermierii sunt interesaţi de tehnologiile aplicate. Producătorii agricoli sunt interesaţi nu numai de genetica inovatoare pe care noi o promovăm, ci şi de tehnologiile care susţin aceste producţii mari. Ne axăm pe pregătirea profesională şi completă a specialiştilor noştri, pe evoluţia genetică, dar şi pe diversificarea portofoliului de material semincer de înaltă calitate. Vrem să atingem apogeul profesionalismului şi să devenim o companie complexă pentru fermierii foarte buni.

Echipa Sateen Union prezentă aici este formată din Marius Crețu, Director Comercial, Mihaela Radu, Product Manager Rapool & Marketing Manager Saaten-Union, Cornelia Pistol, Director Dezvoltare Cereale Păioase, Carmen Mocian, Director zonal Tulcea și Constanța, Viorel Dincă, Product Manager porumb și floarea soarelui, Ionuț Bălan, Director zonal Buzău și Vrancea și Marian Tănăsie, Director adjunct”, a declarat în deschiderea evenimentului, Mihai Miriţescu, Directorul General Saaten-Union şi Rapool Ring România.

Invitaţii au participat la turul platformei, unde au văzut cei mai performanţi hibrizi de rapiţă din portofoliul Rapool, precum şi cele mai interesante soiuri de grâu, orz, orzoaică, triticale ale Saaten Union, alături de alte culturi.

Cristina Bosniceanu, reprezentant Saaten Union pentru județele Galați și Brăila, a adus în atenția invitațiilor soiurile de triticale Tulus şi SU Agendus, dar şi soiurile de secară de toamnă Matador, SU Cossani şi SU Mephisto.

Cornelia Pistol, Director Dezvoltare Cereale Păioase și Di­rectorul Comercial Marius Creţu au prezentat producătorilor agricoli soiurile de grâu, detaliind noutăţile din portofoliu. În cadrul loturilor demonstrative au fost expuse soiurile convenţionale de grâu şi caracteristicile principale ale acestora: Etana, Mulan, Joker, Genius, Athlon, Petur, Katarina, Felix, Trublion și Python.

“Am venit cu un portofoliu comercial complet şi variat format din hibrizi şi soiuri de grâu, atent selecţionate, cu particularităţi fenotipice superioare, pentru a dovedi producătorilor agricoli valoarea şi calităţile Saaten Union. Trebuie să subliniez că raportul calitate-preţ al hibrizilor Saaten-Union este întotdea­una în favoarea fermierilor, tocmai pentru ca aceştia să se poată bucura de recolte bogate şi de calitate”, a precizat Marius Creţu, adresându-se fermierilor prezenţi.

Prezentarea portofoliului de hibrizi de grâu i-a revenit lui Viorel Dincă. Compania Saaten-Union pune la dispoziţia fermierilor hibrizii de grâu Hystar, Hyfi și Hydrock cu un potenţial de producţie cu 20-25% mai ridicat decât soiurile tradiţionale. Hibrizii de grâu care definesc portofoliul companiei Saaten Union au calităţi genetice de excepţie. Datorită sistemului radicular foarte bine dezvoltat, ei valorifică eficient apa şi nutrienţii din sol. Aceştia se caracterizează printr-un comportament foarte bun faţă de bolile foliare şi cele ale spicului – făinare, fuzarioză, ru­gi­na brună, rugina neagră şi rugina galbenă. Trebuie să precizez că deţinem un portofoliu complet de soiuri şi hibrizi, practic, cea mai generoasă ofertă de varietăţi din România, pentru a aduce plus valoare culturilor agricole. Norma de semănat este 150 boabe germinabile la metrul pătrat, iar fertilizarea este fazială”, a subliniat Viorel Dincă în prezentarea sa.

Hibridul Hyfi face parte din clasa de panificație A. Combină excelent timpurietatea sa cu maturarea uniformă și rezistența la iernare. Are o rezistență remarcabilă la boli, în special la Fusarium.

Un hibrid semitimpuriu, cu randament ridicat de boabe, este Hystar. Varietatea se pretează foarte bine având cultura premergătoare rapița, însă oferă producții bune și după cultura porumbului. Face parte din clasa de panificație A2.

Ionuț Bălan a evidenţiat soiurile de orz pe 6 rânduri din câmpul demonstrativ: Hirondella (un soi special pentru bere), Bellisa, Bella, Arenia, Henriette, Wendy, Laverda, Titus şi SU Ellen. Soiurile au stabilitate asigurată, care estimează calităţi superioare, dar şi un randament de producţie superior. Norma recomandată de semănat variază în funcție de varietate, între 300 și 340 boabe germinabile la metrul pătrat.

Hirondella este un soi semitardiv, care are un comportament bun la o presiune mare a bolilor. Datorită caracteristicilor speciei hordeum este obligatorie aplicarea unei doze de azot în primăvară, care să nu depășească doza de 50-60 kg azot s.a./ha.
Densitatea de semănat recomandată este de 300-320 boabe germinabile/mp, ce asigură în condiții optime un număr minim de 750 spice recoltabile/mp.

Turul platformei a continuat cu prezentarea soiurilor de orzoaică de toamnă, expunere asigurată de Ionuț Paraschiv, reprezentant Saaten Union și Rapool România în județele Ilfov, Giurgiu și Teleorman. Lotul demonstrativ a cuprins soiurile Malwinta, Metaxa, Trasco şi Flavia. “Flavia este un soi recunoscut pentru producţiile mari şi stabile. Manifestă o capacitate mare de înfrăţire, dar şi o excelentă rezistenţă în faţa bolilor”, a menţionat Ionuț Paraschiv.

Mihaela Radu și Carmen Mocian au prezentat hibrizii de rapiță cultivați în câmpul demonstrativ: Sherpa, Dalton, Dariot, Cristal, Shrek, Phoenix CL şi Duplex CL. Nu este întâmplător faptul că Rapool a devenit unul dintre cei mai mari producători de hibrizi de rapiță. Un procent semnificativ din cifra de afaceri este reinvestit anual în cercetare și dezvoltare. Hibrizii de rapiță de la Rapool reprezintă progrese genetice certe. Hibrizii sunt stabili, productivi, competitivi şi performanţi, combinând cele mai bune caracteristici agronomice: potenţial excelent de producţie, conţinut mare de ulei şi rezistenţă foarte bună la secetă şi boli. Rapool a fost în măsură să pună în aplicare un program sistematic de ameliorare datorită multor ani de experiență și a numeroșilor specialiști cu o experiență vastă în acest domeniu. Diversitatea genetică pe care o deține compania este de neegalat.

Mihaela Radu, Product Manager Rapool & Marketing Manager Saaten-Union, a evidenţiat performanţa geneticii germane în lotul demonstrativ de la Drajna.

Sherpa este hibrid cu potențial excepțional de producție. Are maturitate semitimpurie, creștere rapidă și capacitate de semănare târzie. S-a dovedit că prezintă o capacitate mare de regenerare după perioada iernii, rădăcina hibridului fiind dezvoltată superior comparativ cu alți hibrizi, înglobând energie pentru reluarea explozivă în vegetație. Are o mare rezistență la temperaturile scăzute din timpul iernii și maturarea se realizează uniform pentru un plus de producție. Prezintă, de asemenea, toleranță buna la Phoma.

Dalton este un hibrid viguros cu o dezvoltare puternică în toamnă, fiind adaptat pentru semănatul optim până în perioada imediat următoare. Hibridul combină foarte bine cele mai bune caracteristici agronomice cum ar fi: potențialul excelent de producție, conținut mare de ulei și o rezistență foarte bună la Phoma (RLM- 7). Dalton are o toleranță remarcabilă pe perioada recoltatului și rezistență deosebită la secetă. Totodată, prezintă maturitate semitardivă.

Hibridul Dariot iese în evidență prin rezistența la boli, dar are și un potențial de producție foarte mare.

Cristal este un hibrid nou, un hibrid foarte robust împotriva secetei sau presiunii bolilor. Are o răsărire bună și dezvoltare viguroasă în toamnă. Prezintă silicve mari pentru un randament maxim per plantă. Pretabil pentru semănatul în epoca optimă, dar și către sfârșitul acesteia (15.08 – 25.09). Are maturitate semitardivă, iar norma de semănat este de 35-45 boabe germinabile/mp.

Potențialul genetic excelent de producție, împreună cu stabilitatea, fac din Shrek un hibrid de elită. Are rezistență foarte bună la temperaturile scăzute din timpul iernii. Acest hibrid dezvoltă plante de înălțime mare care au o rezistență bună la cădere, cu o maturitate semitimpurie. Începutul înfloritului are loc foarte timpuriu.

Phoenix CL este primul hibrid din sistemul Clearfield care a atins un nou nivel de performanță. Este recomandat pentru toate tipurile de sol și toate tehnologiile de cultură

Prezintă o dezvoltare viguroasă în toamnă. Regenerarea plantelor după perioada iernii și reluarea în vegetație este un detaliu important în cazul acestui hibrid.

O altă varietate biologică marca Rapool este Duplex CL. Hibridul poate fi recoltat fără probleme cu o viteză mai mare de recoltat care implică și un consum mai mic de combustibil. Are rezistență genetică care minimizează problemele buruienilor, iar prin aplicarea erbicidului Cleranda®/Cleravo® se obține un câmp curat de buruieni. De asemenea are o rezistență excelentă la iernare datorită rozetei plate înainte de iarnă. Plantele sunt de înălțime medie cu o maturitate semitimpurie-medie.

La finalul platformei tehnologice au fost prezentate și două soiuri de năut, obținute la SCDA Teleorman, Burnas și Rodin. Varietățile biologice sunt testate în diferite locații, având în vedere adaptabilitatea deosebită la condițiile de stres hidric.

Reporterii Business Press Agricol prezenţi la Sărbătoarea Câmpului de la Drajna au stat de vorbă specialiştii Saaaten Union şi Rapool Ring pentru a lua pulsul noutăţilor.

“Sărbătoarea Câmpului de la Drajna este un eveniment intrat în tradiţia companiei noastre, fiind deja consacrat în agricultura românească. Anul acesta este unul atipic, din data 23 martie de la ultima zăpadă nu a mai fost strop de apă până pe 6 iunie când s-au înregistrat 40 l/mp. Există un deficit de apă şi acest lucru s-a văzut cel mai bine la răsărire. Vorbim de o răsărire neuniformă, însă câmpul arată bine, ceea ce înseamnă că plantele au tolerat seceta şi arşiţa instalată în ultimele luni. Soiurile de grâu sunt încă verzi, ceea ce ne demonstrează că producţia va fi bună.

Noi prezentăm performanţa hibrizilor în condiţii normale de cultură, fără irigaţii. Acesta este şi scopul, să obţinem maxim de producţie cu o tehnologie accesibilă fermierilor şi nu cu una sofisticată. Dacă un hibrid se comportă bine în condiţii vitrege de secetă şi arşiţă, în condiţii de umiditate cu siguranţă va oferi producţii foarte mari. Colegii mei sunt pregătiţi de fiecare dată să prezinte noutăţile din loturile demonstrative şi bineînţeles tehnologiile de cultură.

Avem în loturile demo şi noutăţi genetice, dar şi hibrizi aflaţi încă în testare care se comportă foarte bine, având calităţi deosebite. Trebuie să oferim fermierilor genetică performantă, iar prin acest gen de evenimente ei se pot convinge în mod transparent de  calitatea hibrizilor din portofoliu şi de potenţialul de producţie”, a declarat Directorul General Mihai Miriţescu.

Mihaela Radu, Product Manager Rapool & Marketing Manager Saaten-Union, a vorbit despre situaţia culturii de rapiţă. “Ne confruntăm cu un an dificil. În toamnă am avut condiţii proaste pentru rapiţă. Practic, seminţele au stat în sol ca într-un sac timp de mai bine de o lună fără pic de apă. Trebuie să precizez că 75% din potenţialul de producţie pentru cultura de rapiţă se stabileşte toamna. În aceste condiţii, loturile nu arată ca anul trecut. Au fost hibrizi care s-au diferenţiat şi au performat, aşa cum sunt Dalton, Dariot, Cristal, Phoenix CL şi Duplex CL.

Am dorit să explicăm cum stau lucrurile şi în condiţii de stres hidric, tocmai pentru a face diferenţa. De aceea, ne propunem pe viitor să venim cu mai multe informaţii tehnice şi să prezentăm hibrizii în diferite stadii de cultură, cu tehnologie normală, intensivă sau mai slabă. Vrem să arătăm care este compoziţia solului şi care este influenţa microelementelor asupra evoluţiei culturilor. Compania Rapool este cunoscută pentru performanţa geneticii inovatoare, iar hibrizii din portofoliul comercial nu vor dezamăgi niciodată.

În următorii ani ne dorim să venim în faţa fermierilor cu un plus de valoare, şi anume, informaţiile tehnice pentru fiecare hibrid să fie relevante pentru alegerea lui. Detalii sensibile pentru fermieri, precum analizele solului, densităţi diferite, scheme de tratament diferite, cred că ar fi mai elocvente şi i-ar ajuta să facă alegerea potrivită. Le mulţumesc fermierilor pentru participare şi îi invit să rămână alături de Saaten Union şi Rapool România”, a ţinut să precizeze Mihaela Radu.

La rândul său, Directorul Comercial Marius Creţu a vorbit despre performanţa geneticii Saaten Union şi Rapool. “Câmpul experimental de la Drajna oferă posibilitatea fermierilor să vadă un portofoliu genetic impresionant. La grâu venim cu soiuri extratimpurii, precum Felix şi Katarina care oferă producţii de peste 9-9,8 t/ha sau cu cele tardive, Mulan, Joker şi Genius. De asemenea, hibrizii de grâu Hystar, Hyfi și Hydrock, cu un potenţial de producţie cu mult mai ridicat decât soiurile tradiţionale, respectiv 14 t/ha, sunt de mare interes pentru fermieri. La orz avem soiul etalon Wendy care oferă recolte de peste 9 t/ha.

Amelioratorul german aduce în fiecare an noi soiuri de de cereale păioase. De exemplu, în această toamnă vor intra în portofoliul comercial două soiuri de orz semitardive, Belissa şi Bella. Totodată, mai avem soiul de orz de bere Hirondella cu potenţial foarte mare de producţie şi orzoaica de toamnă Flavia cu o rezistenţă bună la boli.

La cultura de rapiţă suntem din anul 2011 pe un trend ascendent şi vorbim de mii de doze în plus an de an. O cerere mare a fost pentru hibrizii Visby, Sherpa, Shrek, Dalton şi Dariot care oferă producţii de 6 t/ha. Rapool este un competitor important pe piaţa românească, oferind o genetică care a dat rezultate foarte bune în toate zonele de cultură. Venim cu soiuri şi hibrizi noi şi avem convingerea că fermierii vor fi în continuare foarte mulţumiţi de performanţa lor”, a spus Marius Creţu.