Dronele Parrot, instrumente multifuncţionale complexe, dedicate fermierilor

drona parrot

Dronele aeriene devin tot mai populare în fermele din Europa şi din America. Cererea pentru datele pe care le pot oferi sistemele aeriene fără pilot crește, la fel ca și numărul firmelor care le aduc pe piaţă. În data de 12 iunie a.c., compania Falcon Electronics a organizat un eveniment cu ocazia lansării dronelor Parrot destinate agriculturii.

Fermierii au fost invitaţi la “Revoluţia dronelor în agricultură” pe Aerodromul Aerogetic – DN71 Bucureşti-Târgovişte, km 60, unde au avut ocazia să urmărească o demonstraţie live cu drone profesionale. Prezentarea acestora şi informaţiile suplimentare au fost oferite de Dominik Wójcik, Sales manager Auropa Centrală şi de Est – Parrot GmbH Germany.

În ultimii ani, dronele se află în mod constant în topul tehnologiilor inovatoare, trecând de la nivelul de hobby la cel de tehnologie mainstream în multiple domenii de activitate. Dronele pot fi folosite pentru supravegherea culturilor mari de cereale sau a plantaţiilor horticole de legume, viţă de vie şi pomi fructiferi, pentru colectarea de informaţii despre starea plantaţiilor şi analizarea lor. Cu siguranţă, agricultura are de câştigat prin utilizarea dronelor profesionale, România fiind al 8-lea producător agricol din Uniunea Europeană şi al 2-lea din Europa de Est. Până în anul 2024 se estimează o creştere de circa 20% în acest domeniu, care poate fi impulsionată prin adoptarea unor tehnologii de ultimă oră care au deja succes la nivel mondial. În prezent, dronele profesionale Parrot Disco-PRO AG şi Parrot Bluegrass, destinate agriculturii, sunt disponibile în România, graţie importatorului oficial Falcon Electronics.

Drona Parrot DISCO-PRO AG este o soluţie sigură pentru agricultura de înaltă precizie special creată pentru fermieri. Drona este instrumentul ideal şi la îndemână pentru a îmbunătăţi investiţia şi pentru a obţine o recoltă mai bogată. Această soluţie pemite fermierilor să afle mult mai uşor şi rapid informaţii despre recolta lor, oricând au nevoie.  Astfel, se poate identifica în timp optim starea de sănătate, stadiul de maturitate şi zonele deteriorate pentru culturile studiate, graţie rapoartelor AIRINOV bazate pe hărţi NDVI – indicele normalizat de diferenţiere al vegetaţiei. De asemenea, se poate efectua şi prezentarea generală rapidă a culturii şi a infrastructurii agricole văzute prin camera frontală Full HD inclusă în Parrot Disco-Pro.

DronaParrot Disco-PRO AG este unul dintre primele modele de drone dedicate agriculturii, care beneficiază de o cameră frontală, senzor multispectral Parrot Sequoia şi GPS încorporat. Parrot Disco-PRO AG poate acoperi până la 80 de hectare, la o altitudine de 120 m şi are o autonomie de până la 30 de minute. Drona este proiectată pentru a survola şi analiza culturile agricole de la câmpie, grâu, porumb, rapiţă, floarea soarelui, dar şi altele. Datele oferite le permit producătorilor agricoli să evalueze rapid situaţia din teren pentru a aplica tratamentele adecvate şi pentru a reduce pagubele cauzate de boli sau dăunători”, a precizat Dominik Wójcik.

Drona Parrot Bluegrass este un quadricopter pentru multiple utilizări în agricultură, creat să ajute fermierii să-şi îmbunătăţească rezultatele şi să obţină o recoltă mai bogată. Parrot Bluegrass, cel mai nou produs din gama de drone profesionale dedicate agriculturii, are o cameră frontală Full HD prin care se pot monitoriza: infrastructura fermei, terenul cultivat, livada, podgoria sau cireada de animale. De asemenea, această dronă dispune şi de o cameră spectrală, Parrot Sequoia, care captează imagini, iar cu ajutorul platformei AIRINOV First+ oferă informaţii despre starea culturii. Practic, camera frontală ajută fermierii să monitorizeze vizual culturile, iar senzorul Parrot Sequoia îi ajută să detecteze orice problemă privind starea acestora. Drona Parrot Bluegrass a fost proiectată în special pentru a survola plantaţiile de pe terenuri deluroase – livezi, vii şi  alte culturi în pantă, având o acoperire de până la 30 de hectare, la un zbor cu altitudinea de 70 de metri şi o autonomie de 25 de minute.

Nu este nevoie să fiţi un pilot profesionist de drone, puteţi pilota oriunde doriţi în siguranţă şi foarte uşor o dronă Parrot folosind aplicaţia de navigaţie Pix4Dcapture. În doar trei paşi, puteţi încărca în cloud imaginile captate de dronă şi veţi primi un raport AIRINOV care conţine hărţile NDVI, un mod uşor de a măsura variaţia din interiorul unui câmp. Totodată, obţineţi informaţii despre împărţirea pe zone a câmpului pentru o analiză rapidă a situaţiei şi o împărţire detaliată care vă poate ajuta să alegeţi şi să aplicaţi diferite soluţii reparatoare. Drona va zbura automat deasupra zonei selectate şi se va întoarce la punctul de decolare când zborul s-a încheiat”, a mai adăugat specialistul Dominik Wójcik.