Probioticele – o reevaluare a utilizării lor în medicina veterinară

Probioticele (pro bios – pentru viață) reprezintă o multitudine de microorganisme vii, nepatogene, benefice organismului, prezente, îndeosebi, în tubul digestiv al omului și al animalelor. Aceste probiotice, utilizate relativ intens în perioada anilor ‘60 – ‘70 ai secolului trecut, au fost uitate odată cu epoca de glorie a antibioticelor. În ultimii 10 ani, efectele benefice ale acestora au fost reevaluate, iar utilizarea lor a reînceput, pe scară largă, în special datorită creșterii antibiorezistentei germenilor patogeni.

Mecanisme de acțiune a probioticelor

Mecanismele de acțiune a probioticelor sunt foarte complexe, dar acestea pot fi sintetizate în următoarele idei:

1. Prin blocarea receptorilor celulari de la nivelul celulelor epiteliale ale intestinului, se împiedică fixarea germenilor patogeni.

La toate speciile de animale, tubul digestiv este acoperit cu un covor de celule (celule epiteliale cu rol de protecție și absorbție a nutrienților), care au niște locuri speciale (receptori) pe care se fixează bacteriile. Toate animalele, păsările și mamiferele vin pe lume cu tubul digestiv steril, fără germeni. În primele ore de viață, odată cu consumul de apă și furaje, începe și popularea intestinului cu germeni.

Crescătorii experimentați de animale, cunosc acest lucru, motiv pentru care administrarea probioticelor în apa de băut sau în furaje, începe din primele ore de viață, populând astfel, intestinul, cu o floră benefică acestuia, care împiedică fixarea germenilor patogeni (E. coliSalmonellaPseudomonasClostridium etc.). Această acțiune reprezintă ceea ce se numește „dreptul primului venit”, bacteriile probiotice ocupând locurile goale.

2. Are loc secreția de bacteriocine – substanțe antimicrobiene – un fel de antibiotice naturale secretate de bacteriile probiotice după popularea intestinului și care inhibă înmulțirea germenilor patogeni ce sunt eliminați din tubul digestiv prin tranzitul intestinal.

3. Se activează celulele din tubul digestiv, responsabile de producerea unei imunoglobuline, anume imunoglobulina A secretoare, mărind secreția acesteia și creând o imunitate locală.

Utilizare și efecte

Utilizarea acestor probiotice este reglementată în Uniunea Europeană, fiind permisă doar folosirea unor tulpini acreditate, selectate din colecțiile de tulpini europene. Pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale, cercetătorii din Compania Romvac au elaborat și testat, în mari unități de creștere, două produse.

Astfel, BIOENTEROM este probiotic ce conține un amestec de părți egale de culturi vii de Enterococcus faecium și Lactobacillus plantarum minim 1 x 10ufc/ml (1 miliard / ml) și zeolit micronizat.

BIOLACTOROM este un alt probiotic ce conține un miliard de germeni vii de Lactobacillus plantarum, tulpina NCIMB11974.

Culturile sunt obținute prin creștere pe zer deproteinizat, într-un mediu absolut natural, fără substanțe chimice. Ambele probiotice se administrează tuturor speciilor de animale, BIOENTEROM Z fiind recomandat în special, animalelor de companie în prevenirea și combaterea enteropatiilor, inclusiv ca adjuvant în tratamentul parvovirozei canine. BIOLACTOROM, care conține bacterii lactice, se recomandă, în special, pentru mamifere.

În urma administrării acestora, în primele zile de viață, se obțin o serie de efecte benefice, precum stabilizarea digestiei, creșterea conversiei furajelor, absorbția nutrienților și sporul în greutate, reducerea nivelului toxinelor din intestine și asigurarea protecției integrității epiteliului intestinal.

De asemenea, se recomandă utilizarea probioticelor cu 2 – 3 zile înaintea unor perioade de stres (vaccinări, lotizări, transport), precum și ca adjuvant în terapia antiinfecțioasă, pentru a păstra o floră intestinală benefică.

Produsele se găsesc sub formă lichidă (suspensie de germeni în mediu de cultură), fiind ușor de administrat în apa de băut, lapte sau înglobat în furaje.

Dr. Petru SEVCIUC

Romvac Company S.A.