Marţi, 27 noiembrie a.c., cu ocazia organizării la București a Adunării Generale ELO – The European Landowners’ Organisation (Organizația Europeană a Proprietarilor de Terenuri), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, membru ELO, a organizat o conferință de presă la Hotelul Intercontinental din Capitală, pentru a comunica jurnaliştilor temele discuţiilor din cadrul întâlnirii.
La masa discuţiilor, alături de liderul LAPAR, Laurenţiu Baciu, s-au mai aflat Pierre Olivier Drège, Preşedintele ELO şi Thierry de l’Escaille, Secretar General al ELO.
“Astăzi a avut loc la Bucureşti Adunarea Generală ELO – Organizația Europeană a Proprietarilor de Terenuri, din care face parte şi LAPAR, în cadrul căreia s-au discutat probleme importante privind dezvoltarea agriculturii europene, dar şi subiecte legate de PAC. Viitorul Politicii Agricole Comune trebuie să reprezinte un aspect foarte important pe agenda președinției române a Consiliului European. Deținerea Președinției Consiliului Uniunii Europene, într-un moment de maximă importanță pentru viitorul Europei, reprezintă o oportunitate majoră pentru România, dar și o responsabilitate pe măsură. În acest sens, ne propunem să corelăm prioritățile Președinției cu așteptările populației, plasând mediul de afaceri şi agricultura în centrul politicilor pe care le vom promova în plan european“, a subliniat Laurenţiu Baciu, Preşedintele LAPAR.
Prezenţa Ministrului Petre Daea la lucrările Adunării a demonstrat încă o dată, că dacă există dorinţă şi comunicare mediul de afaceri şi oficialităţile pot conlucra în sens constructiv pentru România. Totodată, de comun acord, s-a hotărât ca pe parcursul mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, organizaţiile profesionale din ţară şi din Europa să contribuie la acest eveniment important şi să îndeplinească cu cinste acest deziderat.
Preşedintele ELO, Pierre Olivier Drège, a ţinut să precizeze cât de importantă a fost Adunarea Generală ELO de la Bucureşti, în contextul viitoarei Politici Agricole Comune.
“Mulţumim LAPAR şi mulţumim domnului Baciu pentru această întâlnire importantă pentru noi, ca organizaţie, dar şi pentru politica agricolă a Europei. Au fost dezbătute o serie de teme legate de viitorul acestui sector vital pentru omenire. Politica Agricolă Comună de mâine trebuie să fie durabilă, productivă şi competitivă. Acestea sunt trei obiective majore şi complementare, care în viitor vor contribui la o producţie alimentară viabilă pentru a asigura surse de alimente sigure şi suficiente populaţiei lumii. Agricultura este polul principal în politica europeană, iar noi, împreună, trebuie să găsim soluţii pentru dezvoltarea acestui sector important. Avem nevoie de inovaţie, de tehnică de ultimă generaţie, dar şi de aplicaţii moderne care să contribuie la dezvoltarea unei agriculturi performante şi durabile”, a spus Preşedintele ELO, Pierre Olivier Drège.
La rândul său, Thierry de l’Escaille, Secretar General al ELO, a explicat că agricultura rămâne o forţă economică majoră pentru omenire.
“Întâlnirea de astăzi a fost o oportunitate excelentă de a ne exprima opiniile şi a discuta pe marginea propunerilor Comisiei privind preocuparea pentru viitorul Politicii Agricole Comune în perspectiva anului 2020. Am trecut în revistă propunerile pentru noul regulament privind planurile strategice PAC, modalităţile care vizează plățile directe către fermieri, sprijinul pentru dezvoltarea rurală, programele de sprijin sectorial, dar şi detalii privind organizarea comună a piețelor OCP”, a spus Thierry de l’Escaille.
Concluzia generală a Adunării Generale ELO relevă că principala prioritate în timpul celor șase luni ale Președinției române o va reprezenta viitoarea Politică Agricolă Comună. Noile propuneri vizează un regulament privind planurile strategice PAC, plățile directe către fermieri, sprijinul pentru dezvoltarea rurală, dar şi programele de sprijin sectorial.
”Ceea ce pot să vă mai spun este că la nivel european şi, bineînţeles, pe plan national, vom face totul ca bugetul pentru agricultură să crească. Pentru prima dată acest buget va fi alocat pentru producţie, performanţă, şi nu pentru ajutoare sociale”, a declarat la finalul conferinţei, Laurenţiu Baciu, Preşedintele LAPAR.