Performanţă agricolă la Amzacea, cu hibrizii de floarea-soarelui EURALIS: ES GENESIS CLP şi ES JANIS CLP

manole euralis

S.C. Sport Agra S.R.L., una dintre cele mai performante societăţi agricole, lucrează o suprafaţă de teren de 800 ha în sudul judeţului Constanţa, localitatea Amzacea. Aministratorul acesteia este fermierul Dumitru Manole, unul dintre cei mai experimentași agricultori din România, care a reuşit creșterea randamentului culturilor agricole prin adaptarea tehnologiei la schimbarile climate specifice zonei, corelate cu masuri de combatere a eroziunii prin plantarea de perdele forestiere din salcâm.

„De câţiva ani încoace, agricultorii dobrogeni trebuie să facă faţă schimbărilor climatice care se manifestă tot mai pregnant. La Amzacea, seceta a devenit o mare problema, iar astăzi, după 4 luni, în sfârşit a plouat. Deficitul apei în sol este de 0,3-0,5% față de coeficientul de ofilire. Dacă prognoza meteo este corectă şi ţine cu noi agricultorii, sperăm ca deficitul să se refacă în următoarea perioadă. Aşa cum am mai spus, ploaia va da întotdeauna măsura producţiilor dorite”, a subliniat fermierul.

Despre structura culturilor în anul agricol 2017-2018, specialistul a precizat că 50% din suprafaţă, respectiv circa 400 de hectare, a fost semănată cu grâu, dintre care 250 de hectare pentru sămânţă de multiplicare. Porumbul a fost cultivat pe 120 de hectare, floarea-soarelui pe 200 de hectare, diferenţa de 80 hectare fiind cu mazăre. “În cadrul fermei intenţionăm să mărim suprafaţa la floarea-soarelui la 230 de hectare, iar în loc de mazăre vom merge pe cultura de soia. În anul agricol viitor, noi, fermierii, vom da un mare examen. Vedeţi, ne facem planuri, însă, în funcţie de rezerva de apă din sol, dar şi de alţi factori determinanţi în dezvoltarea culturilor, stabilim structura agricolă a fermei.”

În Dobrogea, floarea-soarelui se cultivă pe 200.000 din cele 800.000 de hectare de teren arabil, însă există situaţii când producţiile sunt în scădere, factorii limitativi fiind seceta, diversele boli, precum şi parazitul Orobanche. Domnul Dr. ing. Dumitru Manole susţine că, devansând epoca de semanat la floarea-soarelui, adică pe 10-15 martie (când temperatura solului la adâncimea de semănat este de 6-8 grade) vs. prima decadă a lunii aprilie, beneficiem de o serie de avantaje: umiditate optimă la adâncimea de semant și limitarea atacului de Orobanche. De asemenea, specialistul a mai adăugat că în timp ce unii dintre colegii fermieri abia semănau, în ferma sa se făcea prima praşilă mecanizată.

“Orobanche, un inamic agresiv al plantelor, se dezvoltă la 27°C. Când Orobanche ajunge să paraziteze cultura, deja plantele s-au dezvoltat, capitolul este format, boabele sunt formate, floarea soarelui se află în faza de umplere a bobului, deci parazitul nu mai poate afecta producția”, a explicat fermierul constănţean.

Din cei 13 hibrizi de foarea-soarelui pe care i-a avut în testare în loturile comparative din fermă, doi hibrizi de la EURALIS au obţinut producţii de peste 4 tone la hectar. Este vorba despre ES GENESIS CLP, un hibrid timpuriu şi ES JANIS CLP, un hibrid semi-tardiv, ambii fiind hibrizi cu sistem de producţie de ultimă generaţie Clearfield® Plus, cu rezistenţă genetică la Orobanche rasele A-G, cu toleranţă foarte bună la stres şi cădere, dar şi cu stabilitate şi randament în condiţii climatice dificile.

“Dacă anul trecut, în 2017, cu  ES GENESIS CLP am obţinut 3.200 kg/hectar, iar cu ES JANIS CLP, 3.400 kg/hectar, la umiditate de 9,2%, anul acesta am recoltat în data de 16 august, iar producţiile au fost mult mai mari, datorită cantității mai mari de precipitații. La ES GENESIS CLP, producţia a fost de 4.254 kg/hectar, la umiditate de 7,6%, iar la ES JANIS CLP, cu indice de umiditate 8,3%, s-au recoltat 4.178 kg/hectar. Sistemul de producţie Clearfield® Plus aduce cultivatorilor beneficii importante, dar şi flexibilitate în aplicare. Acest sistem reprezintă o combinaţie de genetică superioară, între cei mai buni hibrizi cu producții ridicate de floarea-soarelui şi noul erbicid Pulsar® Plus, erbicid uşor de aplicat pentru a furniza cele mai bune soluţii integrate pentru nevoile producţiei vegetale. Erbicidul Pulsar® Plus asigură controlul Orobanche printr-o singură aplicare, pe parcursul întregului sezon, dar şi combaterea în postemergenţă a unui sectru larg de buruieni. Inovația Pulsar® Plus constă intr-o formulare specială pentru floarea-soarelui Clearfield® Plus, conţinând substanța activă imazamox și numeroși co-formulanți care îmbunătățesc retenția, absorbția și penetrarea substanței active în plante”, a detaliat specialistul.

În ferma din Amzacea culturile îşi urmează cursul de creştere şi dezvoltare vegetativă, prin aplicarea unor tehnologii moderne adaptate schimbărilor climatice, pornind de la fertilizare şi terminând cu tratamentele de protecţie a plantelor. Dumitru Manole a rămas acelaşi producător agricultor optimist, animat de speranţa că ploaia care a venit este o adevărată binecuvântare pentru solele greu încercate de secetă.

“Recomand hibrizii ES JANIS CLP și ES GENESIS CLP datorită timpurietății, au o talie redusă, ceea ce conferă o rezistență sporită la cădere și pierderi minime la recoltare, dar şi o greutate hectorlitrică foarte bună, cuprinsă între 42-44”, a încheiat domnul ing. Dumitru Manole.