Proman, un erbicid destinat culturii de floarea-soarelui și soia, puternic combatant al ambroziei, a fost lansat de compania Belchim

belchim1

Progresul unei companii se obține prin beneficiile pe care aceasta le aduce mediului de activitate și societății în ansamblu. Dezvoltarea Belchim Crop Protection în România este urmarea legăturilor tot mai strânse realizate în piața de agribusiness, compania demonstrându-și capacitatea de a răspunde cerințelor venite din toate zonele din România, prin produse și soluții tehnologice destinate unei game tot mai largi de culturi.

Evenimentul „Belchim. Cronologia unui progres. Avem chimie bună cu viitorul” a celebrat bunul renume al fermierilor români, precum și evoluția companiei. Aceasta se datorează inovațiilor introduse de Belchim Crop Protection pe piața produselor de protecție a plantelor și care constituie o parte importantă a tehnologiilor moderne cu eficacitate sporită, necesare agriculturii de talie europeană ce se practică și în țara noastră. Referindu-se la rezultatele fermierilor români, domnul Dorin Pop, directorul de marketing și dezvoltare al companiei Belchim Crop Protection pentru România, Bulgaria și Republica Moldova, a subliniat faptul că agricultura României nu mai este doar un potențial, ci a devenit o certitudine, și a prezentat cifre relevante și foarte favorabile din industrie, corespunzătoare ultimelor studii la nivel național. „Concluzia este că avem rezultate foarte bune la culturi importante, cum sunt floarea-soarelui, porumb sau cartof, în condițiile în care ne raportăm la țări cu tradiție și cu putere financiară mare, care au acces continuu la echipamente de ultimă generație și pârghii excelente. Putem spune că domeniul nostru și-a recăpătat forța economică și strălucirea. Eforturile fermierilor români dau roade și se traduc în niște statistici cu adevărat impresionante.

Expansiunea companiei Belchim Crop Protection, atât pe plan global, cât și pe plan național, se datorează portofoliului în continuă extindere, cu formulări noi, ce respectă standardele actuale ale UE și ale României. Referindu-se la schimbările ce se petrec la nivel european, domnul Frederic Charpentier, Area Director, a subliniat faptul că tot mai multe produse de protecție a plantelor, aparținând unui mare număr de companii de profil, au fost scoase din uz: „832 de produse au fost retrase la nivel european, rămânând doar 489, unele dintre acestea fiind în evaluare. Produsele Belchim nu sunt subiectul acestor evaluări, portofoliul companiei noastre prezintă un grad crescut de siguranță.” Conform reprezentantului companiei, Belchim va continua să contribuie la eficiența și productivitatea culturilor, care au nevoie de susținere tehnologică pentru a oferi producții certe și însemnate, care să constituie hrana populației și materie primă pentru celelalte industrii.

Lansarea produsului Proman se înscrie în programul Belchim de oferire a celor mai bune soluții pentru fermierii români. Proman este un erbicid pe bază de metobromuron, cu omologare la floarea-soarelui și soia, aflat în proces de extindere a omologării la porumb și alte culturi. Acest produs are un spectru larg de acțiune, câteva dintre speciile combătute fiind Capsella bursa-pastoris (traista ciobanului), Chenopodium album (spanac sălbatic), Lamium purpureum (urzica moartă), Matricaria chamomilla (mușețel), Senecio vulgaris (spălăcioasa), Sinapis arvensis (muștar sălbatic), lista fiind restrânsă din motive de spațiu. Proman este un produs eficient, cu flexibilitate, selectiv la un număr mare de culturi.

Una dintre speciile cele mai importante ce pot fi controlate prin aplicarea Proman este Ambrosia artemisiifolia (ambrozia). Invitat special al evenimentului, Doamna Profesor Doctor Carmen Panaitescu de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a subliniat că ambrozia este cel mai important alergen din spațiul exterior în România și că devine din ce în ce mai periculos, având în vedere că vârsta de manifestare a alergiilor este tot mai scăzută, acestea fiind prezente chiar și la sugari. „În prezent, 20% din populația globală prezintă alergii, dar stilul de viață vestic va face ca acest procentaj să crească la 50%, ambrozia fiind unul dintre principalele pericole. Industria chimică trebuie să se implice pentru stoparea sa.

Compania Belchim Crop Protection pune la dispoziția fermierilor, dar și a tuturor celor interesați, erbicidul Proman, cu deosebită eficiență în combaterea ambroziei. „Cum a spus și doamna profesor doctor, ambrozia este o problemă din ce în ce mai stringentă în întreaga Europă. Situația este agravată și de faptul că la nivel european s-a interzis câte o substanță pe an, dintre cele ce combăteau ambrozia. Până acum, ambrozia era combătută prin aplicarea de produse pe bază de imazamox, dar în ultimii ani s-au înregistrat cazuri de rezistență în Franța și Ungaria. Din fericire, există Proman, ale cărui formulare și mod de aplicare permit un foarte bun management contra rezistenței acestei plante dăunătoare.”, a precizat domnul Gilles Deschomets – European Crop Manager pentru culturile de primăvară.

Cu ocazia acestei lansări, reprezentanții Belchim Crop Protection au reiterat faptul că există o serie de dăunători care nu afectează doar sănătatea culturilor, ci și pe a oamenilor, iar produsele de protecție a plantelor, așa cum este Proman, devin, cu trecerea anilor, indispensabile.