Valoarea genetică a hibrizilor de porumb Syngenta își spune cuvântul

syngenta malu

În data de 05 septembrie a.c., compania Syngenta a organizat un eveniment dedicat prezentării rezultatelor de producție înregistrate la cultura de porumb, în localitatea Malu, din județul Giurgiu. Gazda manifestării a fost Bogdan Guță, reprezentant zonal al companiei. Specialistul Syngenta a oferit participanților detalii despre portofoliul de hibrizi de porumb, subliniind adaptabilitatea genetică deosebită la condițiile pedoclimatice ale României.

Pe platforma organizată la societatea comercială Clejanu 2009 S.R.L., în colaborare cu S.C. Sambucus S.R.L., au fost cultivați patru hibrizi: SY Chorintos, SY Orpheus, SY Zephir și SY Dartona. Primii doi fac parte din gama Artesian.

Artesian reprezintă noua generație de hibrizi de porumb Syngenta, adaptați pentru utilizarea eficientă a resurselor de apă în condiții diferite de climă și tehnologie. Beneficiile utilizării hibrizilor Artesian sunt: stabilitate în producții indiferent de condițiile climatice,  adaptabilitate la toate zonele de cultură din România, spor de producție în condiții optime de climă și tehnologie, o recoltare devreme, fără costuri de uscare, ce ajută la obținerea unui preț de vânzare cât mai avantajos și, nu în ultimul rând, plante sănătoase cu incidență scăzută de Fusarium spp.

SY Chorintos are o adaptabilitate la condiții diferite de climă și tehnologie, o înflorire timpurie, dar și toleranță sporită la bolile tulpinii și știuletelui. SY Orpheus se pretează foarte bine pentru semănatul timpuriu, are toleranță ridicată la secetă și arșiță, dar ce este important de specificat este faptul că are o incidență scăzută la dăunători cum este sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis). SY Zephir prezintă stabilitate în producții, indiferent de tehnologie. Are toleranță la secetă și arșiță și o calitate bună a boabelor. Este pretabil pentru semănat devreme, cu o vigoare bună la răsărire, având o talie înaltă. Perioada de vegetaţie este de 120 – 130 zile. Hibridul Dartona este semitardiv, pretabil pentru toate tipurile de tehnologie, cu eficiență maximă în condiții intensive. Prezintă toleranță crescută la stres termic și hidric. Are un potenţial mare de producţie. Pierde rapid apa din bob, ajungând la STAS simultan cu hibrizi din grupe FAO inferioare. Perioada de vegetaţie este de 120 – 130 zile. Talia plantei este înaltă, numărul de rânduri pe știulete este de 16-20, iar numărul de boabe pe rând ajunge la 34-38. Tehnologia aplicată pentru toate varietățile a fost în condiții de cultură neirigată. Semănatul a avut loc la 29 aprilie. Răsărirea a fost neuniformă. Au fost aplicate produse de erbicidare, și anume, în preemergență s-a aplicat Gardoprim Plus cu doza de 4,5 l/ha, iar în postemergență s-a administrat produsul Elumis cu doza de 2 l/ha. În ceea ce privește fertilizarea, concomitent cu semănatul s-au aplicat 250 kg de complex NPK 20:20:0 la hectar, s-a mai aplicat azotat de amoniu în stadiul culturii de 4-8 frunze și un fertilizant foliar pe bază de zinc, având în vedere carența în acest element din sol. Densitatea la semănat a fost de 74.000 de boabe germinabile la hectar pentru hibridul Dartona și 71.000 boabe germinabile pentru celelalte varietăți genetice. Producțiile înregistrate au fost de 12.044 Kg/ha pentru hibridul SY Chorintos, 12.142 Kg/ha la SY Orpheus, 11.803 Kg/ha la hibridul SY Zephir și în final s-a recoltat hibridul SY Dartona unde s-a obținut o recoltă de 12.303 Kg/ha.

Gheorghe Slobozeanu, administrator al S.C. Sambucus S.R.L. Malu din județul Giurgiu, a declarat: “În anul 2017 am cultivat hibridul SY Dartona pe o suprafață de 30 de hectare. Cu o tehnologie medie am obținut o producție de 10.000 Kg/ha. Am fost mulțumit de rezultatele înregistrate și am mărit suprafața cultivată cu acest hibrid în anul 2018. Rezultatul de azi de la recoltare îmi dă speranțe că producția medie din acest an, pentru varietatea genetică amintită, va fi de peste 12.000 Kg la unitatea de suprafață.”