Fertilizarea culturii de rapiță în toamnă

Lebosol Rapita

Dragi fermieri, știți care sunt factorii care influențează rezistența la iernare a plantelor de rapiță?

La prima vedere, toamna nu pare importantă pentru rapiță. De obicei, se pregătește terenul, se fertilizează cu NP(K), se seamănă și abia primăvara se fac alte investiții, dacă aspectul culturii “promite”. Dar este suficient doar atât? Trebuie avut în vedere că toamna se formează marea parte a sistemului radicular, coletul și o parte din aparatul foliar al plantelor. Se spune că plantele care reușesc să producă toamna 6-7 frunze vor avea același număr de flori în inflorescenţă în primăvara următoare. De aceea, producția rapiţei se definește încă din toamnă. Semănatul de calitate într-un pat germinativ pregătit corespunzător, umiditatea adecvată a solului la nivelul semințelor, combaterea buruienilor încă din primele faze și fertilizarea cu macro și microelemente pe măsura cerințelor vor avea efect decisiv asupra producției și calității acesteia. Pentru rezistența maximă la iernare și pentru startul rapid în primavară, plantele trebuie aprovizionate optim cu elemente nutritive. În cazul rapiței, o atenție deosebită trebuie acordată microelementelor bor și mangan.

Borul este cel mai important microelement pentru cultura de rapiță. Acesta asigură integritatea și elasticitatea țesuturilor din frunze și tulpină. Carența de bor conduce la formarea de goluri anormale în țesuturi, unde se depozitează cantități mari din apa absorbită, astfel încât rădăcinile și tulpinile pot crăpa în perioada de îngheț. Pe de altă parte, dacă nu cresc suficient, rădăcinile nu valorifică apa din profunzimea solului, au o capacitate în general redusă de absorbție și, de aceea, partea aeriană rămâne slab dezvoltată.

Datorită rolului esențial pe care borul îl are în formarea pereților și membranelor celulare, prin aplicarea acestuia se îmbunătățește rezistența plantelor la iernare.

Borul reprezintă “vitamina B” a plantelor de rapiță, care au un necesar de 10 ori mai mare de bor decât cerealele, de exemplu. Atenție! Borul NU este mobil în plante! Prin urmare, este recomandat să se efectueze la rapiță mai multe tratamente cu bor pe tot parcursul perioadei de vegetație: în primul rând toamna, dar și primăvara, la plecarea în vegetație a plantelor și înainte de înflorit.

Manganul este esențial pentru fotosinteză și sinteza carbohidraților (care dau toleranța la ger a plantelor!), precum și pentru diminuarea stresului cauzat de secetă. Din primele faze de creștere, aprovizionarea deficitară în mangan duce la sensibilizarea țesuturilor la acțiunea agenților externi (ex. extreme climatice, boli) și la slaba dezvoltare a plantelor.

Dar cum crește manganul rezistența la iernare a plantelor de rapiță?

Simplu: datorită rolului său în fotosinteză și în sinteza ligninei. Țesuturile care conțin cantități mai mari de lignină sunt mai puțin afectate de îngheț. De asemenea, manganul ajută la creșterea pivotului (rădăcinii principale) în toamnă,  precum și la formarea rădăcinilor laterale, proces atât de important în primăvară, pe terenurile secetoase.

Un alt microelement la care plantele de rapiță sunt sensibile este molibdenul, indirect responsabil de transformarea în proteină a azotului din sol și din îngrășăminte. Dacă apare carența de molibden în toamnă, crește conținutul de nitraţi din plante, ceea ce reduce toleranța la temperaturi scăzute a plantelor de rapiţă. De obicei, carența de molibden este asimptomatică și cauzează pierderi de producție semnificative.

Lebosol vă oferă produse pe care le puteți aplica toamna, unele potrivite pentru plante bine dezvoltate, altele pentru plantele care au de recuperat un decalaj de creștere.

Recomandări de fertilizare:

În faza de 3-6 frunze formate (BBCH 13-16)

 Începând de la 3-4 frunze, trebuie să ajutați plantele de rapiță în vederea îmbunătățirii rezistenței la îngheț și dezvoltării sistemului radicular aprovizionându-le cu bor și aminoacizi de calitate. În acest sens, recomandăm aplicarea combinată a Lebosol® – Bor 2 l/ha + Aminosol® 1 l/ha, de obicei, împreună cu produsele specifice de protecția plantelor.

  • Lebosol® – Mangan Gold SC este acel produs care influențează pozitiv rezistența la iernare a plantelor, prin faptul că stimulează diviziunea celulară, fotosinteza, sinteza carbohidrațior etc. Datorită faptului că este foarte concentrat, doza recomandată de aplicare a acestui produs este de doar 0,5-1 l/ha.
  • Aplicarea produsului Lebosol® – Nutriplant 1603 (azot, fosfor, potasiu + microelemente) reprezintă metoda alternativă de diminuare a riscului de îngheț. Pentru a obține rezultate, recomandăm o doză de 3-5 l/ha Lebosol® – Nutriplant 1603 în faza de 4-6 frunze.
  • Odată aplicate pe frunze, elementele din compoziția Lebosol® – Mix Rapiță și Floarea-soarelui SC (bor, mangan, molibden, calciu și sulf) participă la majoritatea proceselor fiziologice din plantă și asigură dezvoltarea normală a acestora. Aplicat în doză de 1-3 l/ha, în faza de 4-6 frunze, Lebosol® – Mix Rapiță și Floarea-soarelui SC va ajuta plantele să aibă o rezistență crescută la îngheț.
  • Întrucât conținutul mare de nitraţi din celule reduce toleranța la temperaturile scăzute, produsul monocomponent Lebosol® – Molibden, aplicat în doză de 0,25 l/ha, va ajuta plantele să metabolizeze mai bine azotul nitric acumulat în exces și să își dezvolte mai bine coletul.

Recomandările echipei Lebosol® România sunt bazate pe studii și testări multianuale realizate în toată Europa. Experiența de 30 de ani în domeniu a companiei Lebosol® demonstrează că aplicările foliare în perioada de toamnă, pentru completarea fertilizării de bază, consolidează plantele de rapiță. În plus, aplicarea preventivă a îngrășămintelor foliare a dat rezultate mult mai bune decât aplicarea acestora la observarea primelor simptome de carență.

Contactați cu încredere echipa Lebosol® care vă va fi oricând alături cu răspunsuri pertinente la întrebările dumneavoastră. Lebosol este partenerul fermierilor în nutriția inovativă a plantelor!

Echipa Lebosol® România