Recolte bogate cu hibrizii de porumb Syngenta

syngenta bacau

În data de 14 septembrie a.c., fermierii au fost invitaţi de compania Syngenta să cunoască rezultatele de producție înregistrate la cultura de porumb. Evenimentul s-a desfăşurat la Filipești, în județul Bacău, şi s-a bucurat de prezența a peste 250 de participanți. Manifestarea a fost structurată pe trei ateliere de lucru.

Gazda evenimentului a fost Marius Gîrbea, manager regional de vânzări Syngenta România, zona de est. Compania a fost reprezentată la cel mai înalt nivel de către Sergiu Staicu, manager general Syngenta România & Republica Moldova și de Raluca Boţan, director de marketing Syngenta România & Republica Moldova și Iulian Ciobanu, director de vânzări Syngenta România & Republica Moldova.

Primul dintre ateliere a fost dedicat geneticii și tehnologiei culturii de porumb, unde Ionuț Nae, reprezentant departament marketing cultura de porumb Syngenta, a vorbit despre hibrizii cultivați pe platforma demonstrativă de la Filipești și a prezentat noutățile anului 2019. Pe lângă potențialul productiv al hibrizilor Syngenta, acesta a ținut să reamintească fermierilor că tratamentul la sămânță cu insecticide este extrem de important pentru cultura de porumb, şi asta pentru a evita pierderile cauzate de dăunători precum viermii sârmă (Agriotes spp.), rățișoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) și viermele vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera). Specialistul Syngenta a explicat celor prezenți ce reprezintă pentru companie conceptul Artesian™.

Artesian este unul dintre cele mai inovative concepte de selecţie şi ameliorare dedicate porumbului, tocmai pentru a răspunde provocărilor climaterice cu care se confruntă România. Artesian este un concept emblemă pentru o nouă generaţie de hibrizi de porumb Syngenta. Aceşti hibrizi sunt adaptaţi la condiţiile din ţara noastră şi gestionează extrem de bine utilizarea apei din sol, oferind un potenţial ridicat de producţie, o adaptabilitate excelentă, dar şi o stabilitate bună în condiţiile de secetă şi arşiţă. Din păcate, an de an, fermierii se confruntă cu lipsa precipitaţiilor, aspect care afectează nu numai cultura de porumb, dar şi pe celelalte. Cultura de porumb este una dintre cele mai importante, iar Syngenta a investit anual în cercetare şi inovare. O mare parte din investiţie a fost alocată dezvoltării conceptului Artesian. Syngenta vă oferă hibrizi de porumb cu toleranţă la stres termic şi hidric și cu un randament productiv superior”, a subliniat Ionuț Nae.

Hibrizii de porumb prezentați de către specialistul de la Syngenta au fost: SY Chorintos, cu o adaptabilitate la condiții diferite de climă și tehnologie, o înflorire timpurie, dar și cu o toleranță sporită la bolile tulpinii și știuletelui, precum și SY Orpheus. Acest hibrid se pretează pentru semănatul timpuriu, are toleranță ridicată la secetă și arșiță, dar ce este important de specificat este faptul că are o incidență scăzută la dăunători cum este sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis). Pe lângă prezentarea hibrizilor de porumb, Ionuț Nae a vorbit si despre tehnologia aplicată în cultură. Eficacitatea erbicidelor Syngenta a fost scoasă în evidență, compania având în portofoliu erbicide cu aplicare în preemergență, postemergență timpurie și postemergență, până în stadiul de opt frunze ale porumbului.

Noutățile pentru anul agricol 2018-2019 sunt reprezentate de hibrizii SY Scorpius și SY Premeo, care fac parte, alături de SY Chorintos și SY Orpheus, din categoria varietăților genetice Artesian™. Hibridul SY Scorpius este unul timpuriu, din grupa 270 FAO, cu un sistem radicular foarte bine dezvoltat și cu toleranță bună la bolile tulpinii și știuletelui. În schimb, varietatea genetică SY Premeo este foarte stabilă în ceea ce privește formarea și dimensiunile știuletelui, indiferent de densitatea realizată. Se recomandă ca densitatea minimă la acest hibrid să fie de 63.000 de boabe germinabile la hectar. SY Premeo face parte din grupa 380 FAO.

În ceea ce privește tehnologia aplicată, s-a subliniat importanța realizării semănatului devreme. Dintre argumentele expuse, amintim următoarele: uniformitate la răsărire, sporirea eficacității erbicidelor aplicate în preemergență sau postemergență timpurie, dinamica bună de pierdere a umidității după atingerea maturității fiziologice, recoltarea timpurie, costuri minime sau zero pentru uscare și, nu în ultimul rând, pregătirea corespunzătoare a terenului pentru cultura următoare. Legat de erbicidarea culturii, s-a subliniat faptul că Syngenta deține un portofoliu complet de erbicide, cu aplicare din preemergență până în postemergență (stadiul de 8 frunze al culturii de porumb). Indiferent de teh­nologia aleasă, pentru a asigura un start bun al culturii de porumb, se recomandă aplicarea erbicidelor cât mai timpuriu, evitând astfel apariția buruienilor care periclitează potențialul de producție al hibrizilor semănați și în consecință profitabilitatea culturii. Dintre cele mai eficiente programe tehnologice recomandate fermierilor amintim: Gardoprim® Plus Gold (preemergenţă) și Elumis® (postemergenţă).

Gardoprim® Plus Gold este un erbicid selectiv ce acţionează împotriva majorităţii buruienilor monocotiledonate şi dicotiledonate anuale. S-metolaclor este preluat în principal de buruieni în timpul germinării seminţelor prin coleoptil sau tânăra plantă. Prin urmare, buruienile sunt combătute înainte de răsărire, în timpul sau la scurt timp după răsărire. Preluarea prin rădăcini este mai scăzută. Terbutilazin este preluat de buruieni prin rădăcini şi frunze.

Elumis® este un produs postemergent pentru combaterea buruienilor mono și dicotiledonate anuale şi perene din cultura porumbului. Erbicidul posedă doi compuşi activi din grupe chimice diferite. Are acţiune multiplă, în principal foliară, dar şi la sol, radiculară şi antigerminativă, ceea ce-l recomandă împotriva buruienilor greu de combătut. Elumis® se poate aplica postemergent, având un interval larg de aplicare începând de la două până la opt frunze ale culturii de porumb. Se va urmări aplicarea erbicidului în stadii timpurii de dezvoltare a buruienilor astfel: buruieni dicotiledonate 2-4 frunze, graminee două frunze până înainte de înfrăţit și costrei din rizomi 10-20 cm. Doza recomandată în general în cazul îmburuienărilor cu buruieni anuale este de 1,5 l/ha, o doză mai redusă putând fi utilizată când se aplică în stadii  timpurii de dezvoltare a buruienilor. În cazul îmburuienărilor predominante cu costrei din rizomi se va utiliza doza maximă. Alegerea corectă a hibridului împreună cu o tehnologie aplicată corespunzător reprezintă garanția unei recolte profitabile. În platforma demonstrativă de la Filipești, în afară de SY Chorintos și SY Orpheus, au mai fost cultivați hibrizii SY Batanga, SY Dartona, SY Zephir și NK Cobalt.

Un alt atelier a fost dedicat bunelor practici agricole, în sensul utilizării în condiţii de siguranţă a produselor de protecţia plantelor. Andrei Măruțescu, directorul de comunicare și relații publice Syngenta, a expus celor prezenți importanța calibrării corecte a echipamentelor de stropit şi verificarea duzelor astfel încât soluţia chimică să fie uniform distribuită.

„Succesul tratamentelor fitosanitare depinde întotdeauna de trei elemente cheie: produsul utilizat, momentul de aplicare şi, foarte important, tehnica de aplicare a produsului. Chiar dacă avem cel mai bun produs, dacă nu-l aplicăm corect atunci rezultatele nu vor fi cele dorite. Syngenta doreşte să sprijine fermierii să producă mai mult, cu mai puţine resurse, fiind  eficienţi şi profitabili prin cunoașterea și aplicarea regulilor de bază în utilizarea corectă a produselor fitosanitare, a spus Andrei Măruțescu.

În cadrul acestui atelier au avut intervenții și reprezentanții AIPROM, Ionuț Dumitru și Ciprian Gabor care au vorbit despre importanța purtării Echipamentului Individual de Protecție, în special mănușile, atunci când fermierii își pregătesc amestecul de stropit.

La finalul manifestării, la cel de-al treilea atelier, participanții au putut aprecia în mod direct capacitatea productivă deosebită a hibrizilor Syngenta. În urma recoltării, s-au înregistrat următoarele valori: 15.250 Kg/ha pentru hibridul SY Chorintos, 16.750 Kg/ha la SY Orpheus, 17.250 Kg/ha la hibridul SY Zephir, 14.660 Kg/ha pentru varietatea SY Batanga, 16.580 Kg/ha la hibridul SY Dartona, iar pentru hibridul NK Cobalt s-a obținut o producție de porumb boabe de 13.914 Kg/ha.