Proiectul APIMAR, la a doua generație de mecanici agricoli

apimar harnaj

În cadrul Colegiului Tehnologic Viaceslav Harnaj din București, a avut loc în data de 10 septembrie a.c. festivitatea de deschidere a anului școlar 2018-2019 pentru cea de a doua generație a proiectului APIMAR – clasa de mecanici agricoli.

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România, în colaborare cu Colegiului Tehnologic Viaceslav Harnaj București, au înființat anul trecut prima clasă de învățământ profesional de stat cu specializarea Mecanic Agricol, în sistem dual și au continuat și în acest an cu o nouă clasă. Cursurile se vor desfășura pe perioada a 3 ani de studii. În primul an elevii vor face practică în atelierele companiilor partenere într-un interval de timp de 25% din durata studiilor. Din al doilea an, practica va crește la 60%, iar în al treilea an va ajunge la 75%. Elevii care vor absolvi această școală nu vor mai fi ucenici, ei vor fi mecanici agricoli, iar după trei ani de școală, ei vor avea un job asigurat 100% și bine plătit.

Deschiderea evenimentului i-a revenit doamnei director a Colegiului Tehnologic Viaceslav Harnaj București, Felicia Stroe, după care au mai luat cuvântul domnul Victor Stelian Fedorca, Consilier General Guvernul României și Președintele Autorităţii Naționale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual, reprezentanții APIMAR, precum și cei ai companiilor partenere: NHR Agropartners, IPSO Agricultură, AgroConcept Impex, Titan Machinery, Agri Alianța și MEVI.

Prezentă la deschiderea anului școlar 2018-2019, doamna Monika Puiu, președintele APIMAR și inițiatorul acestui proiect, a subliniat: „Le doresc bun venit atât elevilor din al doilea an, cât și celor care astăzi încep primul an școlar. Există emoții, dar vă îndemn să vă bucurați, pentru că aveti un an interesant în fața voastră.

Este foarte important să revigorăm școala profesională de stat în sistem dual, un învățământ cu practică, în urma căruia elevii vor fi specializați într-o meserie de viitor. În acest moment, în țara noastră, meseria de mecanic agricol are o perspectivă foarte mare, nu numai pentru angajatori, ci și pentru elevii care urmează aceste cursuri.

Doresc să mulțumesc tuturor instituțiilor care ne-au sprijinit în realizarea acestui deziderat și sper să ne unim forțele și să sprijinim în continuare acest proiect. De asemenea, mulțumesc presei agricole care ne-a susținut și a făcut cunoscut proiectul nostru în toată țara și astfel, pot să spun că avem elevi din toate zonele României. Mulțumesc și doamnei director Felicia Stroe, care a fost alături de noi în acest demers și a făcut tot posibilul ca proiectul să funcționeze. Elevilor le doresc mult succes și un an excelent!”

Victor Stelian Fedorca, Consilier General Guvernul României și Președintele Autorităţii Naționale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual, a precizat: „Pentru demararea acestui proiect, anul trecut, am avut un sprijin enorm din partea APIMAR, mai exact în persoanele doamnei Monika Puiu și a domnului Mihai Ivașcu, cei care au coordonat întreaga activitate. Anul trecut eram Consilier de Stat al Primului Ministru, iar acum sunt Președintele Autorităţii Naționale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual. Este o autoritate nou înființată, care se ocupă exclusiv de promovarea, sprijinirea și evaluarea învățământului profesional de stat în sistem dual. Această autoritate s-a născut din necesitate, pentru că mulți agenți economici își doresc forță de muncă specializată, precum și mulți elevi își doresc o meserie adevărată. Învățământul în sistem dual are un mare avantaj, pentru că agentul economic unde elevul face practică investește în tehnologii moderne și personal specializat, astfel încât elevii să fie instruiți cât mai profesional. Faptul că aici, la Colegiului Tehnologic Viaceslav Harnaj din București, a fost cea mai mare concurență din țară pentru școala profesională, a demonstrat că toți cei implicați şi-au făcut treaba foarte bine, iar proiectul s-a realizat cu mult succes.”

Mihai Ivașcu, director marketing APIMAR, a adăugat: „Vă urez un an școlar cât mai bun! Sper să înțelegeți importanța acestui învățământ profesional de stat în sistem dual, care vă va pregăti și vă va desăvârși ca oameni, oferindu-vă un viitor cât mai frumos. Pentru acest lucru trebuie să fiți prezenți la orele de studiu, să fiți activi la orele de practică și să luați note bune. Trebuie să vă implicați prin prezență, atenție și dăruire, şi cu siguranță veți avea succes, iar părinții voștri vor fi mândri de voi. Totodată, şi noi vom fi extrem de mulțumiți pentru că vom reda societății oameni desăvârșiți profesional.”