Compania Maisadour Semences a organizat la data de 6 septembrie 2018, în loc. Belciugatele, jud. Călărași, cea de a cincea ediție a AGROFORUM, la care au participat numeroși fermieri, dar și presa agricolă. Agroforum se adresează fermierilor, inginerilor agronomi, antreprenorilor din sectorul industrial, agricol și alimentar, asociațiilor profesionale cu activități de consultanță și pregătire în domeniul agricol și industria alimentară.
Evenimentul de anul acesta a avut ca temă pricipală „Elementele productivității la cultura porumbului și rentabilitatea”. Agroforum 2018 le-a oferit fermierilor posibilitatea să interacționeze cu reprezentanții asociațiilor din domeniul agricol precum APPR, AISR, AIDER, ai producătorilor de mașini Peugeot și Yamaha, dar și ai cumpărătorilor de porumb sticlos.
Pentru început, specialiştii Maisadour Semences au prezentat soiurile de lucernă din portofoliul companiei. În platforma demonstrativă înfiiţată au fost utilizate următoarele soiuri de lucernă: Galaxie Max, Harpe, Timbale, precum și noile soiuri Occitane Max, Nutrimax şi Costanza. Densitatea de semănat în acest lot a fost de 133 de plante/mp, cu o repetiție de 121 și 103 plante/mp. Pentru densitatea de 133 de plante/mp, la prima coasă s-a obținut o producție foarte bună, de 3958 kg/ha substanță uscată, iar la a doua coasă media producției a fost de 4200 kg/ha. Folosind o densitate mai mică, la loturile martor s-au observat producții mai mici. De exemplu, la o densitate de 121 de plante/mp se poate obține 3519 kg/ha la prima coasă și 4100 kg/ha la a doua coasă. De asemenea, la o densitate și mai mică, de 103 plante/mp, producția obținută la prima coasă a fost de 2612 kg/ha și 4000 kg/ha la a doua coasă. Densitatea este legată de nivelul de producție la prima coasă și mai puțin pentru a doua coasă. La 5-7 cm deasupra solului se efectuează prima coasă, iar după această operație lucerna se ramifică, crește în volum și greutate și astfel la a doua coasă se obține o producție mai mare. Fazele de cosire ale lucernei se produc în săptămâna a cincea, de la îmbobocit și până la înflorit. Cea mai bună perioadă de coasă este în săptămâna a șasea, pentru că fibrele sunt într-o cantitate mai mică, iar proteinele, necesare în hrana animalelor pentru un randament mai bun, sunt la un potențial maxim. Reprezentanţii companiei au menţionat că lucerna se seamănă toamna sau primăvara, în funcție de umiditate și la o adâncime foarte mică, fiind o sămânță cu un bob destul de mic. Recomandarea specialiştilor Maisadour Semences este ca după semănat să se treacă cu un tăvălug pentru a nu pierde apa și astfel planta este ajutată să răsară mai repede.
La următorul atelier, domnul Olivier Gougeon, reprezentant al firmei Kalizea a prezentat fermierilor obiectul activității și produsele acestei companii: „Kalizea face parte dintr-un grup din Franța care se numește Vivescia, o cooperativă cu 15000 de fermieri aderanți, care are două divizii principale: agricultura și industria. Pe partea de cereale colectăm 4 milioane de tone, în special grâu, orz și porumb. Divizia de industrie procesează orzul, din care obținem malț, iar o divizie mai mică, Kalizea, este specializată pentru transformarea porumbului în mălai grișat, griș, făină, ulei etc. Kalizea funcționează în Franța, Polonia şi România, având o experienţă de 40 de ani în cultivarea și transformarea porumbului. În România suntem asociați cu Grupul Boromir. Kalizea a venit cu tehnolgia, iar împreună cu Boromir vom redeschide o moară unde vom realiza produse de cea mai bună calitate.”
Antonia Ivașcu, director executiv al Alianței Industriei Semințelor din România, prezentă la Agroforum Maisadour, a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește folosirea seminței certificate. „Membrii AISR sunt companii importante, precum Advanta Seeds, Bayer, Caussade Semences, Euralis, KWS, Limagrain, Maisadour, Monsanto, Corteva Agriscience, RAGT și Syngenta, care produc, testează și comercializează semințe de calitate, adaptate condițiilor din țara noastră. Totodată, AISR are ca membri onorifici Institutul de Cercetare Dezvoltare Agricolă Fundulea și Institutul de Fitotehnie Porumbeni din Republica Moldova. Încă de la înființare, din 2012, AISR a avut scopul de a reprezenta în țara noastră semințele certificate. AISR este o asociație profesională care sprijină agricultura românească prin promovarea şi susţinerea utilizării seminţelor certificate de către agricultori, în scopul creşterii producţiei agricole în România.
Doresc să subliniez că deși România este o țară cu o pondere agricolă foarte mare, în acea perioadă se cultivau multe semințe necertificate. Datorită acțiunilor întreprinse de AISR, fie prin seminarii, deplasări la diferite expoziții și târguri, pentru a demonstra avantajele folosirii seminței certificate, am reușit să scădem ponderea semințelor necertificate într-un procent de aproape 15%. De asemenea, am desfășurat o campanie națională de informare, trimițând peste 12.500 de afișe și pliante, atât direcțiilor agricole, cât și fermierilor din zone rurale cu o pondere agricolă bună.
Trebuie să știți că toate semințele care se aduc în România, indiferent de companie sunt întâi testate la Institutul de Testare și Înregistrare a Soiurilor din România, unde se testează 3 ani de zile în toate condițiile pedoclimatice ale țării, iar în final, doar câteva sunt omologate. Semințele certificate sunt în prealabil analizate și verificate de Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor sau de Inspectoratele pentru Controlul Calității Semințelor din teritoriu, care aparțin Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar marfa este întotdeauna însoțită de certificat de conformitate a calității. De aceea, am insistat de fiecare dată când am avut ocazia să vă uitați la ceea ce cumpărați și să verificați documentele de calitate și conformitate ale furnizorului. Sacii originali de semințe trebuie să aibă holograma și etichetele originale”, a spus Antonia Ivaşcu.
Au fost prezentaţi fermierilor principalii indici care atestă faptul că sămânța este originală și aparține unei companii cu genetică proprie. Pentru a convinge fermierii de necesitatea achiziţionării seminţelor de calitate, au fost prezentate şi cele 10 motive care trebuie să stea la baza cumpărării de seminţe certificate, oferind totodată celor prezenţi broşuri ale asociaţiei.
AISR derulează începand cu anul 2017 o acțiune de amploare pentru susținerea utilizării semințelor certificate de către fermieri și de contracarare a fraudelor privind sămânța contrafăcută, regăsită aproape la toate speciile și categoriile de semințe, dar şi în multe judeţe ale ţării.
“Este important să informăm fermierii asupra riscurilor pe care și le asumă prin cultivarea semințelor contrafăcute. AISR colaborează cu detectivi particulari care derulează o analiză competentă și obiectivă a pieței de semințe în toate judeţele ţării”, a afirmat Antonia Ivaşcu.
La rândul său, Alina Crețu, director executiv APPR, a precizat: „Asociația Producătorilor de Porumb din România a luat ființă în 2012, ca urmare a ideii unui grup de fermieri, membri fondatori ai acestei organizații, unde să se dezbată problemele de ordin tehnic. Acest lucru s-a concretizat prin crearea unei rețele de testare a hibrizilor de porumb, pentru a putea oferi informații și soluții cât mai complete fermierilor. Scopul a fost să ne aliniem țărilor europene, unde există și o rețea independentă de testare, și nu faptul că nu am avea încredere în ceea ce comercializează companiile de semințe în România. Realizăm și un catalog anual în care prezentăm, în urma testării, rezultatele obținute pentru hibrizii de porumb, floarea-soarelui, sorg şi soiurile de cereale păioase cele mai utilizate de fermieri. Aceste materiale sunt puse la dispoziţia tuturor fermierilor interesați.
APPR numără astăzi 400 de fermieri, în mod indirect, pentru că există și câteva asociații de fermieri care fac parte din organizația noastră. Cea mai nouă asociație înscrisă este Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din Iași. Pe lângă acțiunile de ordin tehnic pe care le desfășurăm, există și o parte de loby prin care ne angajăm să rezolvăm problemele cu care se confruntă fermierii. Spre exemplu, problema neonicotinoidelor, a glifosatului sau a legislației privind aspectele legate de înverzire. De exemplu, în 2017 am demarat un proiect de cercetare aplicată în câmp pentru distrugerea dăunătorului Tanymecus, repetat anul acesta cu mai multe variante tehnice, pe care îl vom continua şi în 2019. Acest sprijin ni s-a cerut chiar din partea Ministerului Agriculturii, dar această cercetare se face pe banii asociației pentru că fermierii APPR au înţeles că trebuie să se implice concret în găsirea soluţiilor.”
Cristina Cionga, reprezentant APPR, se ocupă de relația cu autoritățile și vine cu o bună experiență acumulată în cadrul companiilor multinaționale, unde s-a ocupat de același lucru. „M-am alăturat echipei APPR și împreună cu autoritățile încercăm să identificăm problemele punctuale ale fermierilor și să găsim soluțiile și rezolvările cele mai eficiente”, a menţionat Cristina Cionga.
Alina Petrea, responsabil AIDER, a mulțumit companiei Maisadour pentru oportunitatea de a prezenta fermierilor obiectivele și proiectele asociației, subliniind: „AIDER este o asociație care numără în prezent 70 de fermieri membri, iar ca suprafață depășim 122 de mii de hectare pe întreaga suprafață a țării. Obiectivele noastre sunt marcate de schimbul de experiență între fermieri și promovarea agriculturii durabile. Pentru schimbul de informații venim în sprijinul fermierilor cu ghiduri realizate pentru diferite tehnologii, precum grâu, rapiță, floarea soarelui și porumb, care sunt primite și verificate de la fermieri.
Pe partea de agricultură durabilă încercăm să aducem practici utilizate în agricultura bio și în cea intensivă, precum tehnologii ca semănatul direct și covorul vegetal pentru care oferim și consultanță. De asemenea, avem în desfăsurare și un proiect european pentru integrarea leguminoaselor în asolament. Pentru acest lucru avem 9 platforme de testare în judeţele Timiș, Mureş, Giurgiu, Olt și Brăila, unde testăm năut, linte, fasole, lupin şi lucernă.”
La atelierul de diversitate genetică, reprezentanţii Maisadour Semences au prezentat elementele de productivitate și rentabilitate la cultura de porumb, AGROPLUS. De altfel, prin Agroforum 2018, compania doreşte să evidențieze scopul său, acela de a oferi hibrizi cât mai bine adaptați în ferme, în funcție de zonă și de tehnologiile aplicate de producătorii agricoli. Acest lucrul se face ținând cont de toate perioadele critice care se formează la fiecare stadiu de dezvoltare al unei plante.
Maisadour poate gestiona aceste perioade critice prin programul Agroplus, care reprezintă un pachet oferit cu semințe, sistematizat în patru etape importante. Acestea cuprind: analiza solului acreditată în România, plus sesizarea carenţelor nutritive; alegerea hibridului cât mai bine optimizat; securizarea semănatului și optimizarea înrădăcinării prin serviciile Prescosem și AgroStart; rentabilitatea culturilor realizată prin tehnologiile Optimas și Mas-Pilot.
În centrul de cercetare al Maisadour Semences s-au creat hibrizi stabili și cu toleranță la orice tip de stres. Pentru tratamentul semințelor de porumb și floarea soarelui, compania oferă serviciul AgroStart care cuprinde un fungicid și un biostimulator, ce asigură un start mai bun. La cultura de sorg, Maisadour vine cu tratamentul pentru semințe Concep lll, care îi ajută pe fermieri să gestioneze mai bine buruienile, iar pentru lucernă compania promovează două tratamente: S.A.S Gold, preinoculat cu bacterii și micronutrienți şi S.A.S Ready, preinoculat doar cu bacterii. Mai mult decât atât, prin serviciul Precosem, Maisadour Semences oferă o monitorizare atentă a perioadei de semănat, astfel încât să se poată evita orice risc, iar fermierii să se bucure de o răsărire uniformă în maximum 18 zile.
Un alt program important ce va fi lansat în 2019 este AgroTempo. Prin intermediul acestuia, clienţii vor beneficia de o stație meteo virtuală proprie în parcelă, stabilirea cu exactitate a datei de semănat și corelarea datelor meteo cu fenofazele critice ale culturii de porumb. Toate aceste avantaje vin la pachet cu recomandările tehnice și personalizate oferite de specialiştii companiei.
Reprezentanţii Maisadour au prezentat şi programul Nutriplus, un concept inovator, de la semințe la animal. De altfel, compania încearcă să găsească cele mai bune soluții pentru a stabili un echilibru între investiția în porumb siloz și rentabilitatea de a produce carne și lapte. Prin Nutriplus se oferă un program complet de diagnosticare și monitorizare a culturii, cu scopul creșterii calității silozului, a palatabilității și a digestibilității. Nutriplus este un serviciu care asigură umplerea silozului și creșterea eficacității la însilozare pentru o producție cât mai bună de lapte.
Pentru a înțelege cât mai bine nevoile producătorilor agricoli și a le oferi tehnologii pentru obținerea performanțelor, Maisadour dispune de Agrinir, un aparat care determină valorile nutritive ale silozului. Prin programul Nutriplus, specialiştii Maisadour aduc în ferme diagnosticarea cu ajutorul Agrinir, selecționarea și propunerea de varietăți de porumb siloz și lucernă de înaltă calitate, dar și programul Precosem. Prin analiza Agrinir se stabileşte momentul optim de recoltare. O altă propunere a reprezentanţilor companiei este Silo-King, care ajută la îmbunătățirea conservării și calității porumbului de siloz. Aşadar, Maisadour Semences oferă suport printr-o genetică destul de variată, începând de la FAO 350 și până la FAO 700, putând adapta tehnologia în funcție de fiecare fermă.
Referindu-se la evenimentul Agroforum, ajuns la a cincea ediție, reprezentanţii Maisadour au subliniat că acesta reprezintă o platformă care adună împreună agricultori, producători, precum și distribuitori și asociații profesionale. Ediţia din 2018 s-a bucurat şi de prezenţa producătorului de mașini Peugeot, care dorește să aibă contact direct cu acest domeniu de activitate, agricultura. De asemenea, în cadrul evenimentului, a fost adusă în atenția fermierilor genetica Maisadour, dar și tehnologii precum Agroplus, care vine cu etape importante de la însămânțare și până la recoltare, prin care specialiştii acordă expertiză, competențe, activități și asistență la nivel de parcelă.
Datorită centrului de cercetare al Maisadour Semences din România, se poate testa materialul genetic pe toată perioada procesului de evoluție. Astfel, anul acesta, compania lansează o gamă nouă de hibrizi de porumb foarte productivi, și anume: MAS 43.D, MAS 45.M, MAS 48.L şi MAS 56.A, de la grupa de maturitate FAO 360 și până la FAO 500. Acești hibrizi şi-au demonstrat deja perfomanţele, având rezultate foarte bune în loturile de testare. Specialiştii Maisadour consideră că meseria de producători îi obligă să vină cu toate detaliile și explicațiile pentru fiecare hibrid, pentru ca fermierii să obțină producții performante.
În plus, reprezentanţii companiei au subliniat că îşi doresc să fie diferiți prin modul de promovare și prezentare a serviciilor și tehnologiilor oferite fermierilor, și chiar au reușit acest lucru. Maisadour Semences dispune de material genetic, servicii și programe care dovedesc în fiecare an că este o companie apreciată de fermieri. În acest an echipa s-a mărit, atât la departamentul comercial, cât și la cel de marketing, iar procesul de dezvoltare încet și sigur asigură rezultatele aşteptate. Putem spune că specialiştii Maisadour au găsit cheia rentabilității, printr-o genetică performantă și servicii de calitate.
Mesajul reprezentanţilor companiei pentru toți fermierii este că indiferent de provocări și condiții nefavorabile de vreme, să lucreze pământul profesionist, respectând toate tehnologiile, pentru că șansele vor fi de partea lor.