Pandemia de coronavirus a generat efecte majore asupra mediului de afaceri. În toată această perioadă, Compania Romvac a funcţionat la capacitate maximă. Cum aţi reuşit această performanţă şi ce măsuri au fost luate pentru continuarea activităţii?
Știm bine că, de-a lungul timpului, domeniul medicinei a fost marcat de multe provocări, plecând de la restricţiile şi reglementările impuse de normele europene și până la piața extrem de competitivă prin prezența covârșitoare a produselor de import. Toate acestea vin pe fondul declinului zoo-economiei din România, cu evoluția pestei porcine africane, a gripei aviare, a noilor reglementări ce privesc creşterea animalelor în regim gospodăresc, a depopulării satelor, a scăderii numărului de tineri din mediul rural care vor să dezvolte afaceri în domeniul zootehnic, a dificultăţii de accesare a fondurilor europene şi a emigrării unui număr mare de tineri în spațiul european.
Pe fondul celor expuse, este evident faptul că, în ultimii ani, ne-am desfășurat activitatea într-un mediu destul de ostil, în care, totuși, am mers mai departe, funcționând și chiar dezvoltându-ne în permanență. Cu toate că, din păcate, şi la ora actuală, circumstanţele sunt și mai puţin fericite, din cauza pandemiei care a lovit întreaga lume și care ne afectează existenţa tuturor într-un mod inedit, printr-un scenariu ce este greu de imaginat şi de acceptat, în ciuda tuturor demonstraţiilor sale din realitate, Compania Romvac a arătat tuturor, încă o dată, că este o corabie care poate face faţă furtunilor şi la reuşita acestui fapt, a contribuit strategia managerială care a mizat pe diversitatea gamei noastre de produse, de la cele de uz veterinar şi agro, până la cele de uz uman. În plus, Romvac nu este restricţionat doar de câteva specii, deoarece are în gamă aproape 300 de produse biologice şi medicamente care se adresează tuturor speciilor de animale crescute în România. Mai mult, ne bazăm şi pe necesitatea şi creşterea vânzărilor produselor de uz uman, din gama Imunoinstant, suplimente alimentare cu imunoglobuline Y specifice, adică anticorpi care ajută la sporirea imunităţii organismului, mai ales în faţa unor situaţii extrem de solicitante pentru sănătatea noastră, cum sunt cele actuale.
Ca urmare a noilor circumstanţe, Compania Romvac nu și-a întrerupt nicio secundă, activitatea, deoarece, am înțeles că, datorită specificului acesteia, trebuie să ne aducem aportul la bunul mers al lucrurilor din domeniu, astfel încât să nu se genereze un spor nedorit de bulversare, prin întreruperea fluxului de produse şi servicii care sunt necesare sau chiar cruciale pentru sănătatea oamenilor şi a animalelor, aşa cum este şi cazul produselor şi serviciilor furnizate de Compania Romvac.
Astfel, deoarece de vaccinurile şi de medicamentele noastre depinde sănătatea animalelor şi deoarece crescătorii de animale ştiu că de aproape 5 decenii, se pot baza pe produsele noastre, Compania Romvac îşi desfăşoară, în continuare, activitatea de producţie şi distribuţie, depunând eforturile necesare pentru asigurarea tuturor solicitărilor din piață, care au atins cote deosebite mai ales la în lunile martie – mai, în primul rând, datorită gamei de produse pentru dezinfecție. În acest sens, precizez că pandemia cu coronavirus nu ne-a găsit nepregătiți, deoarece Romvac a putut răspunde imediat cererii pieței, cu dezinfectanții Pursept şi Decontaminol, de cea mai bună calitate și care sunt avizați conform legii, de mai bine de 17 ani. Mai mult, pentru ca toate produsele Romvac să ajungă la destinaţie, reţeaua noastră naţională de distribuţie asigură în continuare, necesarul solicitat pe piaţă.
Pentru toate aceste motive care ţin de sănătatea oamenilor şi a animalelor, am ales, ca Director General al Companiei Romvac, să ne implicăm în lupta impusă firescului vieţii, de restricţiile bolii, acordând, însă, în permanenţă toată atenţia pentru eficiența în protejarea sănătății salariaților și a clienților. În acest sens, se face în permanenţă termometria înainte de intrarea în unitate, se asigură dezinfecţia la intrarea şi ieşirea în şi din unitate, se asigură culoare de dezinfecţie, se asigură măşti de protecţie şi se respectă distanţa fizică între angajaţi etc..
Sunteţi un manager extrem de apreciat. Cum aţi reuşit să gestionaţi această situaţie de fapt şi care sunt atu-urile care fac diferenţa?
Situaţia pandemică actuală este un neprevăzut cu efecte majore asupra vieţii noastre, a tuturor şi de aceea se impune să înţelegem că noi toţi trebuie să fim serioși și să respectăm toate regulile care sunt făcute pentru binele şi siguranţa noastră.
Tocmai de aceea, trebuie să abordăm această situaţie, cu cea mai mare seriozitate şi trebuie ca acţiunile noastre să fie îndreptate în sensul respectării măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului.
Pentru mine, ca manager al companiei, disciplina şi seriozitatea sunt şi vor fi mereu două coordonate pe care le voi cere mereu a fi însuşite de către angajaţi. Aşa cum am demostrat mai ales în plină pandemie, faptul că fiecare om a fost foarte bine instruit și a știut exact ce are de făcut, a contat ajutându-ne să putem să ne desfăşurăm activitatea fără nicio secundă de interferenţe şi întreruperi nedorite.
Indiferent de piaţa pe care activezi şi de circumstanţe, consider că vor exista mereu anumite constante de care depinde existenţa şi trăinicia unei afaceri. Astfel, pentru mine, ca director de companie, cea dintâi condiţie este să distribui omul potrivit la locul potrivit. Apoi, fiecare angajat trebuie să ştie că poate avea încredere în mine, ca manager, dar şi eu, la rândul meu, trebuie să am certitudinea că mă pot baza pe acel angajat. Numai aşa putem funcţiona ca ansamblu al cărui scop principal să fie în permanenţă utilitatea produsului şi a muncii întregului colectiv, obţinute prin profesionalism, inovaţie, seriozitate, stabilitate în timp şi siguranţă.
Aşa cum precizam şi mai devreme, pe lângă toate acestea, perenitatea noastră ca instituţie, chiar şi în noul context apărut şi care va fi de durată, se datorează şi produselor şi serviciilor pe care le oferi şi care deservesc direct sau adiacent, una din nevoile de bază ale omului, respectiv sănătatea. Romvac a anticipat şi a răspuns mereu acestei nevoi, prin diversificarea şi adaptarea gamei de produse. Astfel, în gama Imunoinstant de produse de uz uman, am introdus noi soluţii monovalente de anticorpi IgY specifici care acţionează în infecţiile respiratorii. Apoi, pe lângă dezinfectanţii de suprafeţe, Pursept şi Decontaminol, cu efect virulicid, bactericid şi fungicid, am lansat două soluţii noi pentru dezinfecţia mânilor, Ecovir şi Propol Fresh.
Ținând cont de contextul global, care prezintă o realitate foarte dură pentru sănătate prin rezistența bacteriilor la antibiotice, care sunt cele mai recente produse dezvoltate de Romvac în cadrul gamei de produse Imunoinstant?
În ultimul timp, Romvac a sporit până la 30, numărul anticorpilor IgY contra diferiților agenţi patogeni faţă de care produsele din gama Imunoinstant prezintă acţiune directă şi specifică.
Exact cum am spus înainte, în gama Imunoinstant pentru sănătatea omului, au apărut soluţiile buvabile monovalente cu anticorpi IgY împotriva Mycobacterium spp. care poate afecta sistemul respirator și, mai ales, plămânii. De asemenea, producem şi Imunoinstant anti-Enterobacter aerogenes şi Imunoinstant anti-Providencia stuartii care pot afecta orice componentă a sistemului respirator, inclusiv plămânii.
De asemenea, am introdus şi suplimentul alimentar Instant Yolk, pulberea liofilizată numai din gălbenuş de ou Hiperimun, în care se regăseşte o cantitate dublă de imunoglobuline specifice pentru susținerea sitemului imunitar, mai ales în perioadele cele mai grele pentru sănătatea omului.
Mai mult, în gamă, a apărut şi pasta de dinţi cu imunoglobuline Y, OvoDent, pentru sănătatea orală, deoarece aceasta conţine ingrediente naturale care asigură curățarea dinţilor și eliminarea plăcii bacteriene și a petelor, prevenind apariția cariilor.
Cu ce noutăţi va veni pe piaţă compania Romvac în viitorul apropiat?
Dacă tot am vorbit despre Imunoinstant, precizez că, în cel mai scurt timp, vor apărea şi colire pentru infecţii oftalmice; Immuno Gyn cremă și gel cu imunoglobulină Y anti-HPV-9 destinate aplicării locale la nivelul leziunilor tegumentului zonei genitale externe, atât la femei, cât și la bărbați; Immuno Herpestop cremă pentru aplicări locale la nivelul leziunilor determinate de infecția cu virusul Herpes simplex; Immuno Multi Gel produs bioactiv formulat special pentru a susține activ, stadiile de reconstrucție ale pielii; MYCorium cremă reconstructivă recomandată pentru unghii fragile, deshidratate, casante sau neregulate şi pentru pielea din jurul acestora.
Mai mult de atât, vom lansa cât de curând, gama de produse cosmetice de lux, Luxury Egg Cosmetics, pentru fiecare etapă a ritualului de îngrijire. Colecția conține produse pe bază de imunglobuline Y, pentru curățare și demachiere, exfoliere, tonifiere și hidratare și acționează activ în tratarea și ameliorarea diferitelor afecțiuni cutanate specifice, precum: acneea, foliculita, dermatita atopică și uscăciunea și deshidratarea pielii.
În ceea ce priveşte medicina veterinară, avem 3 programe de cercetare externe prin care se doreşte obţinerea a 18 produse noi, respectiv suplimente naturale bioactive obținute din produse secundare din industria laptelui și ouălor și din produse apicole, destinate persoanelor cu nevoi speciale. Se fac cercetări pentru bioconversia lactozei din zer, subprodus regenerabil avantajos, în produse cu valoare adăugată, dar şi cercetări privind obținerea anticorpilor policlonali IgY şi utilizarea lor în prevenirea și tratarea unor boli la taurine și porci în vederea reducerii pierderilor și creșterii siguranței produselor alimentare de origine animală.
Mai mult, prin cele 2 programe de cercetare interne urmărim să obţinem în total, 30 de produse noi, pe unele dintre acestea lansându-le deja, pe piață. De asemenea, se fac cercetări privind obținerea de biopreparate, aditivi furajeri, alimentari şi substanțe fitoterapeutice, precum şi alte cercetări privind obținerea de produse medicinale veterinare destinate zootehniei.
Doamna doctor Viorica Chiurciu, sunteţi o personalitate marcantă în domeniul medicinei, de numele domniei voastre fiind legate o serie de lucrări ştiinţifice. Care sunt invenţiile, rezultatele care vă fac unici pe piaţa din România şi de la nivel internaţional?
Romvac activează pe piaţa medicinei veterinare de aproape cinci decenii de când asigură medicilor veterinari tot ceea ce le este necesar pentru un act medical complet. Printre realizările noastre, se numără şi faptul că, încă de la începutul existenţei sale, Romvac a produs și a asigurat întreg necesarul de vaccin împotriva bolii Marek, pentru tot efectivul de găini din țară.
De asemenea, Romvac a înființat prima fermă de păsări SPF din sud-estul Europei, unde sunt crescute găinile cele mai sănătoase deoarece cresc cu hrană, aer și apă sterile.
Printre realizările noastre, se înscriu şi cele 18 brevete de invenție deţinute, toate utilizate în producție.
Însă, numele Romvac se leagă nu numai de medicina veterinară, ci și de cea umană, și asta încă din anii ’80, când am participat la producerea valvei biologice în colaborare cu Prof. Ioan Pop de Popa, de la Spitalul Fundeni. De asemenea, o perioadă am produs și vaccinul antigripal uman.
Dar, cu siguranţă, cea mai mare realizare în domeniul medicinei umane este obținerea produselor cu imunoglobuline Y din gama Imunoinstant, care au beneficii multiple asupra sănătății omului. Aici, pot aminti de vindecarea clinică a unei fetiţe de 6 ani, care suferea de psoriazis, fapt marcat ca premieră mondială. Prima recunoaştere a beneficiilor produselor Imunoinstant la nivel internaţional, a avut loc la Salonul Internațional al Cercetării științifice, Inovării și Inventicii, ProInvent, desfășurat la Cluj – Napoca, în martie 2018, când Compania Romvac a fost distinsă cu 2 Medalii de Aur și 4 de Bronz, pentru merite deosebite în medicina umană, respectiv pentru obținerea și utilizarea imunoglobulinelor din gălbenuş de Ou hiperimun PC2 (Igy), dar şi pentru procedeul de tratament imunologic cu produse biologice PC2, utilizat în epidermoliza buloasă.
Îmbinaţi excelent activitatea profesională cu cea artistică. Putem spune, la acest moment, că muzica este un vis împlinit?
Da, sunt aproape de momentul în care voi putea spune că şi muzica a devenit un vis împlinit, deoarece, astăzi am ajuns să abordez cu egală dăruire şi pasiune, atât muzica populară, cât și pe cea uşoară. În plus, nu mai este mult şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, voi termina studiile în domeniu, pe care le-am început lăsând vocaţia şi pasiunea pentru arta muzicii să se dezvolte pe un fond de flexibilitate sufletească, psihică şi intelectuală, motiv pentru care mi-am dorit să abordez cu aceeaşi seriozitate şi acest domeniu, urmând cursurile Conservatorului, respectiv ale prestigioasei Academii de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, îndrumată fiind de profesori de renume care mi-au descoperit talentul şi m-au ajutat să mă dezvolt ca artist.
Acum, aştept cu multă nerăbdare să mă pot reîntâlni cu publicul spectator, pentru că îmi este dor să îl văd trăind odată cu mine, emoţia cântecelor mele, pentru că îmi este dor să simt adevărata validare a valorii muzicii şi interpretării prin aplauzele calde sau puternice primite la auzul cântecelor mele populare care păstrează elementele folclorului românesc autentic, specifice zonei oltenești, tocmai din respect pentru cântec, dar şi pentru toţi cei ce mă ascultă. Şi sper, din tot sufletul, că publicul va primi cu aceeaşi bucurie şi piesele de pe cel de-al doilea album al meu, de data aceasta de muzică uşoară, deoarece toate cântecele mele reprezintă o călătorie în sufletul meu şi ca de fiecare dată, ele îmbină sunetele cele mai potrivite ce dau voce bucuriilor sau durerii mele, fiindcă, de multe ori, îmi port cântecul cu lacrimile pe obraz, căci sufletul îmi plânge şi îmi râde în acelaşi timp, în depănarea duioasă a amintirilor ce spun pe note, povestea vieţii mele…, povestea vieţii noastre. Prin cântec, răzbate vocea mea interioară, ca o formă de eliberare şi regăsire a liniştii sufleteşti.
În contextul restricţiilor impuse, cum aţi reuşit să derulaţi proiectele muzicale propuse pentru anul 2020?
Situaţia impusă de pandemie ne limitează extrem de mult din punct de vedere al comunicării sociale directe. Este trist că ne sunt limitate întâlnirile şi interacţiunile şi cel mai greu, pentru un artist, este îndepărtarea aceasta impusă faţă de publicul său. Dar, cu toate acestea, nu consider că trebuie să văduvim sufletele oamenilor de muzică ci trebuie să continuăm să le hrănim cu şi mai multă atenţie, în special, în aceste momente.
De aceea, mi-am continuat proiectele muzicale, lucrând la cel de-al doilea album al meu, însă, de data aceasta de muzică uşoară, printr-o colaborare de excepţie cu artisul şi compozitorul Raoul (Rareş Borlea). Acest album este ecoul sufletului meu, la pierderea celui mai drag om din viaţa mea, la pierderea celui de care mi-am legat destinul: soţul meu, Ing. Dr. Constantin Chiurciu.
În încheierea interviului, stimată doamnă doctor Viorica Chiurciu, vă rog să transmiteţi un mesaj de suflet tuturor românilor.
Chiar dacă viaţa ne încearcă în aceste momente, nu trebuie să dezarmăm, ci trebuie să fim puternici aşa cum este mereu poporul român. Indiferent de cât ne este de greu, trebuie să ne adaptăm noii realităţi, să fim raţionali şi cumpătaţi, să facem tot ce trebuie pentru a trece cât mai bine şi mai uşor peste aceast impas.
Să nu uităm că sănătatea este cea mai de preţ comoară a fiecăruia şi condiţia sine qua non a vieţii. Fără sănătate, orice gând, dorinţă şi vis se năruiesc sub imperiul vremelniciei şi al neputinţei.
Câteodată, trăiesc cu credinţa, că noi, românii, suntem printre popoarele care ştiu cel mai bine să aprecieze sănătatea la adevărata ei valoare şi importanţă, deoarece, aşa cum bine ştiţi, ori de câte ori ne facem o urare de aniversare, de an nou, de sărbători şi chiar atunci când ne spunem banalul salut din momentul revederii sau despărţirii, noi, românii, nu uităm să adăugăm şi urarea de sănătate.
Aşa că vă urez şi eu sănătate, dar şi putere şi înţelepciune ca să putem să trecem cu bine de tot ce ne încearcă în viaţă!