Asigurările agricole, o necesitate pentru toți partenerii din agribusiness

asigurari Urmare a comunicatului de presă, din data de 3 septembrie 2020, al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), inclusiv referitor la ghidul cu informaţii utile despre poliţele de asigurări agricole, dedicat fermierilor, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV face următoarele precizări:
  1. Utilitatea încheierii asigurărilor agricole este unanim acceptată de toți partenerii care activează în agribusiness având punctul central în fermierul autohton, care utilizând inputuri furnizate de distribuitorii din amonte, urmărește realizarea de producții competitive pe care să le livreze în piața agricolă având ca obiectiv dezvoltarea și capitalizarea sa permanentă.
  2. Fermierii sunt primii interesați să se asigure împotriva riscurilor care pot afecta culturile agricole. Ne referim atât la polițe de asigurări agricole pentru riscuri standard cât și pentru riscuri catastrofice.
  3. Realitățile agroclimatice din ultimii ani au scos și mai mult în evidență necesitatea întocmirii polițelor de asigurări agricole care să ofere protecție activității și investițiilor fermierilor și cooperativelor împotriva evenimentelor de risc.
  4. Realitatea a arătat că marea majoritate a polițelor de asigurări agricole sunt pentru protejarea împotriva riscurilor climatice standard cum ar fi: grindina, furtunile, ploi torenţiale, incendiu, înghețuri timpurii de toamnă, înghețuri târzii de primăvară și alunecările de teren.
  5. Apare din ce în ce mai necesară utilitatea întocmirii unor polițe de asigurări agricole pentru acoperirea riscurilor catastrofice cum ar fi seceta, arșita atmosferică și înghețul de iarnă (gerul).
Având în vedere aspectele de mai sus, sunt puține societățile de asigurare care au în portofoliu astfel de produse de asigurare. Dintre acestea condițiile specifice de încheiere și despăgubire sunt foarte diferite și nu sunt tocmai în sensul acoperirii fermierilor și par mai mult o afacere financiară pentru societățile de asigurări. Exemple în acest sens ne sunt semnalate de membrii noștri din fiecare județ. Nici o companie de asigurări nu asigură concret împotriva secetei și arșiței, ci pierderile de venit și/sau producția scontată, corelată cu celelalte condiții. Acestea cresc costurile cu asigurarea și fac ca despăgubirea să fie mult mai mică decât prima achitată, cel puțin la rata de repetitivitatea a secetei, pe un interval de 10 ani. 6. Contractul de asigurare agricolă trebuie să fie în esența sa rezonabil pentru ambii parteneri contractuali. Condițiile de asigurare din zilele noastre, știm cu toții, că nu sunt așa, iar fermierii sunt captivii unor polițe de asigurare agricole aproape nenegociabile. Acesta este încă un motiv pentru care fermierii nu se asigură. Credem că este momentul, și lansăm o provocare Uniunii  Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) să militeze pentru adaptarea condițiilor de asigurare, a costului primelor de asigurare, a franșizelor la nevoile fermierilor, și finalmente se poate obține atât o creștere numerică cât și o extindere teritorială a riscurilor acoperite care ar avantaja toți actorii din agribussines. România și producătorii din sectorul agroalimentar au nevoie de o soluție complexă de Gestionare a Riscurilor din Agricultură, unul sau mai multe produse de asigurare acoperitoare. NE DORIM AFACERI SECURIZATE. NE DORIM CULTURI ASIGURATE, dar pentru asta este nevoie echitate și echilibru între toți actorii pentru a nu permite practicilor comerciale neloiale să continue și pe acest segment.

Cu respect,

ÎMPREUNĂ PENTRU VIITOR,

Echipa U.N.C.S.V.