Şi în această vară, compania Saaten Union România şi-a propus să ducă mai departe tradiția evenimentului de la Drajna, dedicat culturilor de porumb, floarea-soarelui şi soia. Întâlnirea s-a desfășurat în regim live, cu participarea unui număr maxim de persoane – specialiştii companiei şi reprezentanţi ai presei agricole –, respectând astfel toate normele de siguranță impuse de autorități. În contextul pandemiei COVID-19 şi a regulilor de distanţare socială, fermierii au putut urmări evenimentul online sau citi principalele concluzii din presa agricolă de specialitate.
Din echipa de specialişti ai companiei Saaten Union au făcut parte: Alina Petrea, director de marketing Saaten Union şi director produs Rapool Ring, Cornelia Pistol, Director de Produs Cereale Păioase & Leguminoase și Culturi Verzi Saaten Union, directorul comercial Marius Creţu, Alexandru Retea, Cristina Vasile, Vlad Buricescu, Ionuţ Paraschiv, Andrei Stan şi Ionuţ Bălan, directori de vânzări zonali, însoţiţi de Ionuţ Bărbulescu, director de produs porumb şi floarea soarelui.
Deschiderea evenimentului i-a revenit directorului general Mihai Miriţescu care şi-a exprimat şi de această dată părerea de rău că fermierii şi specialiştii nu au mai putut participa anul acesta la “Sărbătoarea Câmpului” din cauza pandemiei COVID-19. Totodată, specialistul companiei a ţinut să precizeze că este un an agricol greu din punct de vedere al condițiilor climatice, însă, ca de fiecare dată, genetica Saaten Union a performat.
“Plantele au fost supuse unui șoc termic, respectiv efectului cumulat de secetă și variaţiilor de temperatură între noapte şi zi. Chiar şi în aceste condiții de stres, hibrizii din platforma genetică demonstrativă Saaten Union arată extraordinar. Pe lângă hibrizii consacrați avem unii în testare în cadrul Institutului de Testare și Înregistrare a Soiurilor București, dar și mai multe noutăți – ameliorare Saaten Union, în premieră în câmpul demonstrativ de la Drajna. Rezultatele se observă pentru că noutățile sunt focusate pe elementele deficitare din această zonă și anume, toleranța la secetă și toleranța la șocurile termice. Faptul că loturile demo arată atât de bine demonstrează că hibrizii sunt bine adaptați acestor condiții dificile de climă”, a explicat directorul general Mihai Miriţescu.
Lotul demonstrativ de floarea soarelui de la Drajna a confirmat performanţa hibrizilor Saaten Union
În continuare, Ionuţ Bărbulescu, director de produs porumb şi floarea soarelui a prezentat tehnologia de cultură, precum şi atelierul tehnic pe densităţi. Prima cultură prezentată a fost cea de floarea soarelui.
Tehnologia culturii de floarea soarelui a inclus pregătirea terenului: dezmiriştit, arat la 30 cm şi discuit, după care s-a efectuat o fertilizare cu DAP 18:46:00, în doză de 300 kg/ha. Planta premergătoare a fost reprezentată de cultura de cereale păiose. Semănatul hibrizilor Saaten Union, la o densitate de 68.000 plante/ha, s-a realizat în perioada optimă, respectiv pe 7 aprilie 2020. Pentru răsărire s-a irigat cu 30 l/mp. Pe 12 aprilie s-a efectuat o erbicidare preemergentă cu S-metaclor 312,5 g/l+terbutilazin 185,5 g/l în doză de 4 l/ha. Peste o lună s-au efectuat două erbicidări pentru Clearfield cu imazamoz în doză de 1,2 l/ha şi pentru Sulfo cu tribelnuron metil+quizalofop p-etil. Pe 22 mai s-a intervenit cu un prăşit mecanic, plus o fertilizare cu azotat de amoniu în doză de 150 kg/ha.
“Pentru lotul tehnic a fost ales hibridul Alexa SU, semănat pe mai multe densităţi: 70.000 b.g./ha, 60.000 b.g./ha şi 45.000 b.g./ha. Practic, acesta este un test pe densităţi pentru a recomanda fermierilor soluţia ideală pentru fiecare cultură în parte. Concluzia este că tehnologia Saaten Union se poate adapta pe toate zonele de cultură, având în vedere varietăţile pe care le avem în portofoliul comercial. Aşa cum se poate observa anul acesta nu a fost favorabil densităţilor mari, însă deţinem hibrizi dedicaţi condiţiilor grele, cu rezerve reduse de umiditate. Alegerea densităţilor la cultura de floarea soarelui este foarte importantă. Pentru zona unde ne aflăm, densitatea recomandată în momentul recoltatului la cultura de floarea soarelui este de 58.000 şi 65.000 plante/hectar”, a ţinut să precizeze specialistul companiei.
La rândul său, Alina Petrea, director de marketing Saaten Union şi director produs Rapool Ring a subliniat că toţi hibrizii prezenţi în lotul demo de la Drajna au performat.
“Am dorit să continuăm tradiţia evenimentelor de la Drajna, chiar dacă condiţiile impuse de pandemie nu ne permit o reuniune cu fermierii, pentru a le arăta platforma. Avem însă posibilitatea, ca prin intermediul presei agricole să ajungem cu informaţia în timp real la producătorii agricoli interesaţi de produsele din portofoliul nostru. Am organizat acest eveniment pentru culturile de primăvară: porumb, floarea soarelui, soia şi amestecuri verzi. Avem prezenţi hibrizi consacraţi, noutăţi care vor intra în portofoliul comercial, dar şi produse în testare. Sunt hibrizi care au demonstrat vigurozitate şi competitivitate. Noi punem la dispoziţia fermierilor genetică de ultimă generaţie cu potenţial foarte bun de producţie, hibrizi şi soiuri cu toleranţă la secetă şi arşită. În cadrul acestei întâlniri îmi revine misiunea de a prezenta hibrizii de floarea soarelui Sulfo: Davero SU, Alexa SU, SURO 18-1SU în testare, precum şi noul hibrid de floarea-soarelui Neta SU”, a spus Alina Petrea.
Davero SU este un hibrid simplu, linoleic, semi-timpuriu, cu potențial bun de producție în cadrul tehnologiei cu erbicide pe bază de tribenuron-metil. El prezintă o foarte bună rezistenţă la cădere şi frângere a tulpinilor plantei. Hibridul are o toleranță excelentă la boli precum Putregaul alb (Sclerotinia sclerotiorum), Pătarea brună (Phomopsis), Mana (Plasmopara halstedii), dar şi la Orobanche cumana rasele A-F. Davero SU are şi o toleranță remarcabilă în condiții de stres hidric și termic. Asigurând o productivitate ridicată, acest hibrid spune DA inovaţiei, fiind un candidat ideal pentru fermele performante.
Alexa SU este un hibrid simplu, linoleic, semi-timpuriu, intrat în portofoliu, avantajos în condiţii intensive. El prezintă o foarte bună rezistenţă la cădere şi frângere a tulpinilor plantei. Hibridul, cu potențial ridicat de producție în cadrul tehnologiei cu erbicide cu toleranţă de tribenuron-metil, prezintă o rezistenţă foarte bună la principalele boli ale florii-soarelui: Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), Pătarea brună (Phomopsis), Mana (Plasmopara halstedii), precum şi la parazitul Orobanche cumana rasele A-F, dar şi o toleranță remarcabilă în condiții de stres hidric și termic. Alexa SU asigură eleganţa şi siguranţa culturii.
Neta SU este un hibrid nou, semitimpuriu care se pretează pentru toate zonele de cultură. Cu siguranţă el va aduce plus valoare în câmpurile fermierilor având un potenţial ridicat de producţie. Neta SU este candidatul ideal pentru fermele peformante şi va intra în campania 2021.
Alexandru Retea, director de vânzări zonal a vorbit despre hibrizii Clearfield Plus de floarea soarelui: Surprise CLP, Lucia CLP, Paraiso 1000 CLP,Goldy IR, dar şi despre cei aflaţi în testare şi destinaţi exportului.
Surprise CLP este un hibrid semitimpuriu pretabil pentru cultura dublă, succesivă, cu o talie medie de 150-160 cm înălţime. Hibridul prezintă o foarte bună toleranţă la principalele boli ale florii-soarelui. Totodată, prezintă şi o foarte bună rezistenţă la cădere şi frângere a tulpinilor plantei. Densitatea de semănat recomandată este de 58.000-62.000 b.g./ha.
Lucia CLP şi Paraiso 1000 CL Plus sunt doi hibrizi semitardivi cu o perioadă de vegetaţie de 109-114 zile, fiind recomandaţi spre cultivare în tehnologia Clearfield® Plus. Hibrizii au aspect foarte plăcut şi prezintă o foarte bună rezistență la principalele boli ale florii-soarelui. Ei se caracterizează printr-o mare adaptabilitate pedoclimatică, fapt dovedit prin producțiile constante an de an. Prin aplicarea tehnologiei Clearfield® Plus se obține o combatere mai eficace a buruienilor, precum și combaterea tuturor raselor de Orobanche spp.
Goldy IR este un hibrid Clearfield® Plus nou, pretabil şi pentru semănatul târziu sau cultura a doua, cu o timpurietate care îi oferă plasticitate ridicată. Hibridul dezvoltă plante de talie mică, cu toleranţă ridicată la cădere, iar poziţia semi-înclinată a calatidiului uşurează procesul de recoltare. Goldy IR este conform specialiştilor primul la semănat, respectiv primul la cântar.
La rândul său, Ionuţ Bălan, directori de vânzări zonal, a prezentat 6 hibrizi Clearfield®: Subella CL, Driver CL, Puntasol CL, noul Integral CL, înregistrat în această primăvară, cunoscut sub numele de cod SURO 17-2 IMI, Victory CL şi Sunflora CL.
Subella CL este un hibrid semitimpuriu cu genetică de ultimă generație, dar şi cu profil linoleic ridicat. El prezintă toleranță excelentă la bolile culturii, la stresul hidric și termic precum şi o productivitate remarcabilă pentru grupa sa de maturitate. Subella CL este recomandat cu succes pentru toate zonele de cultură ale florii-soarelui.
Driver CL este un hibrid Clearfield® semitardiv uniform cu un aspect foarte plăcut în câmp, fiind pretabil condițiilor dificile de cultură unde este foarte productiv, iar în condiții bune prezintă un potențial mediu în comparație cu hibrizii intensivi. Hibridul are un grad ridicat de autofertilitate pe calatidiu şi se caracterizează prin conţinut ridicat de ulei şi toleranţă la bolile florii-soarelui, oferind producţii ridicate.
Puntasol CL este un hibrid semitimpuriu, adaptat tehnologiei Clearfield®, tolerant la temperaturile scăzute din primăvară. El prezintă o genetică cu potențial ridicat de producție ce deține un grad ridicat de adaptabilitate pentru toate zonele de cultură ale florii-soarelui. Hibridul are o capacitate de producție ridicată și constantă în toate zonele de cultură din România.
Victory CL este un hibrid nou, pretabil în tehnologii extensive, care dezvoltă plante de talie medie-înaltă, ceea ce îi conferă o bună toleranţă la cădere şi frângere a tulpinilor plantei. Este un hibrid tardiv, cu potențial ridicat de producție chiar și în condiții de stres. Totodată, prezintă o bună toleranţă împotriva putregaiului alb (Sclerotinia), la pătarea brună (Phomopsis Helianthi), la mană (Plasmopara Halstedii) şi la lupoaie (Orobanche spp.). Calatidiile cu bractee închise la maturitate îi conferă o “apărare” mai bună împotriva păsărilor, precum și evitarea acțiunii directe a soarelui.
Sunflora CL este un hibrid Clearfield® cu o toleranță ridicată față de principalele boli ale florii-soarelui. El prezintă un potențial de producție bun pentru grupa sa de maturitate şi o dezvoltare omogenă a plantelor, corelată cu maturitatea timpurie. Prin aplicarea tehnologiei Clearfield® se va obține o cultură liberă de principalele buruieni și Orobanche spp. Hibridul este recomandat în toate zonele de cultură ale florii-soarelui.
În continuare, directorul zonal Cristina Vasile a prezentat alţi hibrizi de floarea soarelui Clearfield® printre care: Tamara CL, Paraiso 102 CL, Maraquesa CL şi Suntec HO CL.
Tamara CL este un hibrid semitimpuriu de floarea-soarelui de talie medie, ce se remarcă prin toleranţă bună la secetă şi arşiţă, precum şi la bolile specifice culturii. Hibridul se pretează pentru toate zonele de cultură ale florii-soarelui din România.
“Unul dintre hibrizii companiei Saaten Union România care face parte din sistemul de cultură Clearfield este Paraiso 102 CL. Acesta se remarcă prin stabilitate şi robusteţe, având un potenţial foarte bun de producţie în diferite zone pedoclimatice. De asemenea, hibridul este caractetizat de o foarte bună toleranţă la bolile florii soarelui, precum şi la secetă şi arşiţă.
Perioada de vegetaţie a hibridului este de 109-114 zile, iar densitatea recomandată la neirigat este de 60.000 plante/ha. Paraiso 102 CL prezintă toleranţă la erbicidele care conţin substanţa activă Imazamox. În ceea ce priveşte morfologia plantei, aceasta are o vigoare foarte bună la răsărire, o înălţime medie a de 160-165 cm, frunza este mare, slab gofrată, iar poziţia calatidiului este aplecată.
Caracteristicile de producţie ale hibridului Paraiso 102 CL sunt: masa hectolitrică 40-42 grame, conţinut de ulei 47-50% şi MMB 50-55 grame. Toleranţa la boli este medie la putregaiul alb şi pătarea brună, are o foarte mare rezisteţă la toate rasele din România ale manei, fiind sensibil la lupoaie”, a explicat Cristina Vasile despre cel mai cunoscut hibrid din portofoliul Saaten Union de floarea soarelui.
Maraquesa CL este un hibrid Clearfield® semitardiv, cu genetică de elită, ce dezvoltă plante de talie mică, rezistente la cădere. Hibridul are un potențial foarte mare de producție în tehnologii intensive și condiții propice culturii. El prezintă o bună toleranță la secetă și arșiță. Pachetul genetic de excepție îi conferă rezistenţă la cele mai importante boli ale florii-soarelui: Sclerotinia Sclerotiorum, Phomopsis Helianthi și Verticillium spp. Hibridul asigură producţii foarte ridicate în tehnologii intensive.
Suntec HO CL este un hibrid high-oleic semitardiv, cu o genetică excepțională care asigură un potențial bun de producție și excelentă toleranță la secetă și arșiță. Plantele de talie medie au rezistență bună la cădere și frângere. Hibridul asigură o excelentă toleranţă la toate rasele de mană existente în România. Rezultatul oficial IBA (Institutul de Bioresurse Alimentare) certifică un conţinut de 90% de acid oleic.
Ultimul vorbitor la atelierul demo de floarea soarelui a fost Andrei Stan care a prezentat noii hibrizi: SURO 19-1IMI, H2 IR care va intra în portofoliu, SURO 162, Velko şi SURO 18-1 ORO.
SURO 19-1IMI este un hibrid Clearfield® cu o rezistenţă la Orobanche spp. până la rasa F. Este un hibrid foarte productiv şi pretabil pentru toate zonele de cultură ale florii-soarelui din România.
SURO 162 este un hibrid convenţional care îl va înlocui pe Velko. Este un hibrid cu polenizare foarte bună, ceea ce va asigura o producţie ridicată.
Toţi hibrizii de porumb Saaten Union prezenţi în lotul demo de la Drajna au performat
Cel de al doilea lot demonstrativ a vizat cultura de porumb. Ionuţ Bărbulescu, director de produs porumb şi floarea soarelui, a trecut în revistă tehnologia de cultură, precum şi atelierul tehnic pe densităţi.
Tehnologia culturii de porumb a inclus pregătirea terenului: dezmiriştit, arat la 30 cm şi discuit, după care s-a efectuat o fertilizare cu DAP 18:46:00, în doză de 300 kg/ha. Planta premergătoare a fost o cultură de cereale păiose. Semănatul hibrizilor Saaten Union, la densitatea de 72.000 plante/ha, s-a realizat pe data de 8 aprilie 2020, la o adâncime de 8 cm. Pe 12 aprilie s-a efectuat o erbicidare preemergentă cu S-metaclor 312,5 g/l + terbutilazin 185,5 g/l în doză de 4 l/ha. Pe 22 mai s-a intervenit cu un prăşit mecanic şi o fertilizare cu azotat de amoniu în doză de 200 kg/ha.
“Pentru lotul tehnic a fost ales hibridul Spartan FAO 320, semănat pe mai multe densităţi: 80.000 b.g./ha, 70.000 b.g./ha şi 55.000 b.g./ha, fiind un hibrid care se pretează la densitaţi mari. Practic, acesta este un test pe densităţi pentru a recomanda fermierilor soluţia ideală pentru fiecare cultură în parte. Concluzia este că tehnologia şi hibrizii Saaten Union se pot adapta pe toate zonele de cultură, având în vedere varietăţile pe care le avem în portofoliul comercial. Aşa cum se poate observa anul acesta nu a fost favorabil densităţilor mari, însă deţinem hibrizi dedicaţi condiţiilor grele, cu rezerve reduse de umiditate. Este foarte importană densitatea în cultură, fiind necesară adaptarea ei la condiţiile meteo. Pentru zona unde ne aflăm densitatea recomandată în momentul recoltatului este de 62.000 şi 68.000 plante/hectar”, a atras atenţia specialistul.
Despre hibrizii extratimpirii Tonacja, Korynt, SUR 204, ISH 207, Suporto şi Surround a vorbit directorul zonal Ionuţ Paraschiv.
Tonacja este un hibrid simplu, de generaţie nouă, extratimpuriu, din grupa de maturitate FAO 220. Hibridul are talie mică, cu rezistență foarte mare la cădere și frângere a plantelor. Este remarcabil prin rezistența la bolile culturi şi în special la Fusarium. El are o dublă utilizare, atât pentru boabe, cât și pentru siloz, fiind recomandat a fi cultivat și în cultura dublă. Totodată, performează foarte bine pe solurile ușoare, având o toleranță medie la secetă. Hibridul este caracterizat printr-o stabilitate ridicată a producțiilor.
Korynt, din grupa de maturitate FAO 220, este un hibrid simplu, extratimpuriu, cu o perioadă de vegetaţie de 102-108 zile. El are un ritm de creştere rapid în primele etape de vegetaţie. Hibridul prezintă o toleranţă deosebită la factorii de stres termic şi hidric precum şi o toleranţă foarte bună la principalele boli foliare ale porumbului. Are o dublă utilizare, boabe şi siloz, fiind primul în câmp, primul în fermă şi primul la cântar!
SUR 204 este un hibrid timpuriu, FAO 280, viguros, cu o înflorire timpurie şi cu o perioadă de vegetație de 100-105 zile. El are o capacitate bună de adaptare la stresul hidric și termic, mai ales în perioada de înflorit și cea de umplere a bobului. Este recomandat pentru toate zonele de cultură ale porumbului din România. Hibridul este extrem de stabil, fiind pretabil pentru producția de boabe.
ISH 207 este noutatea care va intra în portofoliu comercial anul viitor, după trei ani de testare. Va fi cunoscut sub denumirea Basilic. Este un hibrid din grupa de maturitate 320 FAO, cu rezultate de producţie excelente, de peste 10 tone/ha, remarcat şi pentru efectul de stay-green.
Suporto face parte din grupa FAO 290. Este un hibrid simplu, dentat, timpuriu, ce se remarcă prin potențial de producție ridicat și rezistență bună la principalele boli ale porumbului. Perioada de vegetație este de 105-107 zile. Plantele au talie mică-medie. Densitatea de cultivare la neirigat este de 60.000-65.000 b.g./ha, iar la irigat de 70.000- 75.000 b.g./ha. Hibridul este recomandat pentru zonele colinare sau în cultura dublă.
Surround, din grupa FAO 300, este un hibrid dentat, foarte timpuriu, cu performanțele grupei semitimpurii. El prezintă toleranță la arșiță și secetă, o vigoare excelentă la răsărire şi o foarte bună toleranță la Helminthosporium turcicum și Fusarium spp. Surround are avantajul unui stay-green puternic şi asigură producții constante.
În continuare, Marius Creţu director comercial în cadrul companiei, a prezentat hibrizii consacraţi: Spartan, SUM 305, Replik, OSSK 396, SUM 405 şi SUM 402.
“Echipa Saaten Union pune mare accent pe performanța hibrizilor de porumb, iar portofoliul companiei este îmbunătățit permanent pentru a oferi fermierilor produse de cea mai bună calitate. Ne pare rău că în acest an, în condiţiile pandemiei, fermierii nu au putut vedea loturile demonstrative de la Drajna, care şi în situaţia aceasta de stres hidric şi termic sever au performat. Avem în portofoliu hibrizi de excepţie, pornind de la cei semisticloşi Tonacja şi Korynt din grupa de maturitate FAO 220-230 şi continuând cu productivul Spartan, dar şi cu Replik, SUM 305 şi SUM 405, ideali pentru boabe. Un produs deosebit, practic cel mai frumos din România, este SUM 402 – un hibrid portocaliu sticlos. Ideal pentru boabe şi siloz este OS 4014, ce va fi prezentat de colegul meu. Nu pot să nu amintesc hibridul cu boabe albe, ISH 510W din grupa de maturitate FAO 550. După cum puteţi obseva, avem hibrizi pentru toate zonele de cultură şi pentru toţi fermierii doritori de performanţă. De aceea, ne angajăm în continuare să livrăm fermierilor din România semințe de calitate, soiuri adaptate, rezistente, care le asigură producții anuale remarcabile”, a subliniat Marius Creţu, specialistul pasionat de cultura de porumb.
Spartan, din grupa FAO 320, este un hibrid timpuriu simplu, foarte stabil şi cu un potenţial foarte bun de producţie. El l-a înlocuit cu succes pe Bonito. Perioada de vegetaţie este între 105-110 zile, iar talia plantelor este mare, ceea ce îl recomandă atât pentru boabe cât şi pentru siloz. Hibridul are o foarte bună toleranţă la stresul hidric şi asigură producţii de top.
Sum 305, din grupa FAO 370, vârful de lance, este un hibrid cu o genetică excepţională, dovedită în condiţiile cele mai grele pentru cultura porumbului. Hibridul este de tip dentat, semitimpuriu, având un randament ridicat al producțiilor. Planta are un foliaj bine dezvoltat, ce asigură o foarte bună rezistență la frângere și cădere. Hibridul se remarcă printr-un caracter stay-green foarte pronunțat, perioada de vegetație fiind de 120-125 de zile. Tipologia plantei vizează înălțimea plantei de 250-260 cm, lungimea știuletelui de 19 cm, o calitate foarte bună a tulpinii, precum și o rădăcină foarte ramificată și ancorată în sol.
Forma știuletelui este cilindrică, numărul de rânduri pe știulete este de 14-16, tipul bobului este dentat, de culoare galbenă. Caracteristicile de producţie indică o masă hectolitrică de 65-67 grame și MMB de 335-345 grame. Planta se remarcă prin vigoare excelentă la răsărire, pierderea rapidă a apei din bob, toleranță bună la secetă și o mare rezistență la cădere sau la frângerea tulpinilor. În ceea ce priveşte bolile, hibridul prezintă toleranță foarte bună la Helminthosporium spp., medie la Fusarium spp. și bună la sfredelitorul tulpinilor.
Replik, din grupa de maturitate FAO 380, face parte din ultima generație a hibrizilor de porumb Saaten Union. Hibridul are un start foarte bun în vegetație și dezvoltă plante compacte de talie medie, cu rezistență la cădere. Este recomandat pentru producția de boabe, iar inserția știuleților este medie și uniformă. Replik face parte din conceptul Drought Tolerance (DT) și este un hibrid simplu, dentat, cu potențial de producție de peste 14.000 kg/ha.
OSSK 396, din grupa de maturitate FAO 380, este un hibrid semitimpuriu cu toleranţă la temperaturile scăzute din primăvară, rezistenţă la arsiţă și secetă, cu perioadă de vegetație de 120-124 de zile. Este recomandat pentru producția de boabe, cât și pentru siloz. Are un potențial de producție foarte ridicat și răspunde favorabil în tehnologii intensive. Se caracterizează printr-o capacitate foarte bună de polenizare, datorită coincidenței foarte bune la înflorit. Hibridul prezintă o rezistență foarte bună la cădere, la tăciunele comun (Ustilago maydis) și o rezistenţă la putregaiul tulpinelor (Fusarium spp.). Densitatea recomandată la neirigat este de 55.000-65.000 de b.g./ha și de 65.000-70.000 de b.g./ha la irigat.
SUM 405, din grupa de maturitate FAO 400, este un hibrid semitardiv, cu genetică de elită, care are o toleranță foarte ridicată la tăciunele comun, pătarea frunzelor și fuzarioza porumbului. El are o bună rezistență la frângere şi un randament ridicat atât la producția de boabe cât și pentru siloz, datorită stay-green-ului foarte bun. Perioada de vegetație este de 125-130 zile. Densitatea recomandată la neirigat este de 60.000-65.000 b.g./ha, iar la irigat de 70.000-75.000 b.g./ha.
SUM 402, FAO 400, este un hibrid simplu, sticlos, semitardiv, cu o calitate foarte bună a proteinelor datorită conținutului de lizină, metionină și triptofan. Hibridul prezintă toleranță foarte mare la secetă și arșiță, dar și la tăciunele comun (Ustilago maydis) şi putregaiul tulpinilor (Fusarium spp.). Potențialul de producție este de peste 12.000 kg/ha. Știuleții sunt lungi, cilindro-conici, rahis alb, boabe rotunde de tip sticlos, galben- portocalii la maturitate, 16-18 rânduri/știulete, 34-36 de boabe pe rând. SUM 402 prezintă calități excelente pentru morărit, fiind ideal atât pentru consumul uman cât și pentru hrana animalelor. Perioada de vegetație este de 120 -130 zile. Densitatea de semănat este de 65.000-70.000 b.g./ha la neirigat, iar la irigat de 70.000-75.000 b.g./ha.
Încheierea atelierului de porumb i-a revenit directorului zonal Vlad Buricescu care a vorbit şi despre noutatea din portofoliu. Printre hibrizii tardivi prezentaţi s-au evidenţiat: SUR 307, OS 4014, ISH 510W şi ca noutate Filigran.
SUR 307 este un hibrid dentat ce prezintă o excelentă adaptabilitate, dar şi stabilitate foarte bună a producţiilor. Hibridul răspunde favorabil tehnologiilor intensive cu rezultate foarte bune în diferite condiţii pedoclimatice. El are un potenţial foarte mare de producţie pentru grupa sa de maturitate – FAO 410. De aceea, specialiştii îl consideră Flexibil – Sigur – Productiv!
OS 4014, din grupa FAO 420, este un hibrid semi-tardiv, nou, cu genetică de elită, ce deține o toleranță deosebită la secetă. A dovedit o productivitate ridicată în condiţii de semanat timpuriu. Hibridul dezvoltă plante rustice, viguroase, de talie înaltă, până la 240 cm, ce asigură un randament ridicat de boabe. Sistemul radicular bine dezvoltat ce explorează un volum mare de sol îi asigură energie hibridului pentru producții ridicate. OS 4014 prezintă o vigoare la răsărire foarte bună şi are o toleranţă excelentă la cădere şi frângerea tulpinii, precum şi o toleranță remarcabilă în condiții de stres hidric și termic. Densitatea recomandată la neirigat este de 65.000-68.000 b.g./ha. Hibridul poate fi folosit cu succes atât pentru producția de boabe cât și pentru cea de siloz, fiind considerat atracţia lanului de porumb. OS 4014 face parte din conceptul DT.
ISH 510 W este porumbul alb fără gluten din portofoliul Saaten Union care are proprietăţi nutriţionale net superioare celui galben. Este cultivat în special pentru producția de făină din care se obțin paste fără gluten. Hibridul prezintă un sistem radicular foarte puternic, bine ancorat în sol. Știuletele are 16/18 rânduri de boabe, iar masa hectolitrică este de 78 kg/hl.
“Filigran este noul hibrid de porumb din grupa de maturitate FAO 450, cu o genetică de top. El va intra în portofoliul comercial în primăvara anului 2021. Hibridul are un sistem radicular bine dezvoltat, ceea ce îl ajută să obţină producţii foarte bune şi în condiţii de secetă”, a spus specialistul.
Soia este o cultură proteică de viitor, care merită să fie cultivată
Cultura de soia a fost prezentată în platforma Saaten Union România de la Drajna de Cornelia Pistol, director produs de cereale păioase şi leguminoase. Soiurile de soia din lotul demonstrativ au fost: Dakota, Korana şi Yakari, care fac parte din grupa cu timpurietate medie, cu toleranţă bună la boli şi la stres termic. Soiurile prezentate de sunt caracterizate de o capacitate bună de ramificare, conţinut de proteină ridicat, o capacitate bună de producţie, fiind pretabile la toate zonele de cultură.
Dakota este soi de soia de maturitate 00, semideterminată. Inserţia primului etaj de păstai este înaltă, la 10-12 cm, ceea ce ajută la un recoltat mecanizat, fără pierderi. Dakota are un conţinut de grăsimi de 21-23% şi de proteină de 41-43%.
Korana este un soi de soia de maturitate 00, caracterizat printr-o pornire viguroasă în vegetaţie. Acesta prezintă un conținut de grăsimi de 21-22% şi de proteină 39-41%. Korana este un soi semi-determinat, cu MMB de 155-160 g. Densitatea de semănat recomandată este de 55-60 b.g./mp.
Yakari este un soi de soia de maturitate 000, semideterminată, cu MMB 170-180 g, caracterizat printr-o foarte bună capacitate de ramificare, precum şi o toleranţă ridicată la arşiţă. Densitatea recomandată de semănat este de 60.000-65.000 bg/ha.
“Soia este o cultură proteică de viitor, care merită să fie cultivată din punct de vedere al potenţialului nutriţional, dar şi a faptului că îmbogăţeşte solul cu azot. Fără irigaţii însă, cultura de soia uneori nu poate atinge potenţialul maxim. De aceea, noi mergem pe soiurile care se pretează la stresul termic şi hidric. Fermierii care au irigaţii trebuie obligatoriu să cultive soia”, a atras atenţia Cornelia Pistol.
Culturile verzi oferă beneficii reale solului
Specialistul a mai vorbit şi despre principalele beneficii ale culturilor verzi, trecând în revistă produsele comercializate de compania Saaten Union.
“Păstrarea permanent acoperită a suprafeței solurilor cultivate cu vegetație este una dintre cele mai importante măsuri, fiind la îndemâna oricărui fermier în lupta cu procesele de degradare a solului prin eroziune, pierderea stratului fertil, a nutrienților și a materiei organice. Vorbim de culturile de acoperire, culturile verzi sau amestecurile verzi, cum mai sunt numite, ale căror proprietăţi sunt evidente. Ele conservă umiditatea în sol pentru că resturile vegetale de la culturile verzi cresc infiltrarea apei şi reduc evaporarea, ceea ce duce la diminuarea stresului hidric în timpul secetei. Totodată, reduc presiunea de insecte şi buruieni, găzduiesc viaţa microbiană benefică şi combat speciile de nematode. Culturile verzi determină creşterea numărului de organisme vii utile câmpului, de exemplu râmele, şi ajută la creşterea conţinutul de humus din sol. Prin aportul de elemente nutritive pe care le aduc în sol, aceste culturi reduc costurile de fertilizare”, a concluzionat Cornelia Pistol.
Compania Saaten-Union deţine o tradiţie de mai multe decenii în domeniul ameliorării plantelor destinate culturilor agricole, dar şi în segmentul amestecurilor de plante pentru culturile verzi.
Principalele produse comercializate de compania Saaten Union sunt: Viterra MP (muștar 71% + facelia 29%), Viterra MR (muștar 58% + rapiţă de primăvară 42%), Viterra AVIC (ovăz 21 kg + măzăriche 9 kg), Viterra TRIO PLUS (50% facelia + 36% trifoi +14% hrisca), Viterra RAPID (49% avena strigosa + 51% facelia), Viterra TOP GRUN (60% secara + 40% rapita furajera) şi Viterra VITAL ECO (85% mustar alb + 15% ridiche de ulei).
Toate aceste amestecuri verzi din portofoliul Saaten Union vin în sprijinul fermierilor în cadrul programului de culturi secundare, cu scopul de a îmbunătăţi însuşirile fizice şi biologice ale solurilor. Semințele plantelor care compun aceste amestecuri sunt de o calitate excepţională şi sunt ambalate în proporţiile stabilite în cadrul fiecărui amestec în parte.
Felicitări echipei de specialişti a companiei Saaten Union România pentru încă un eveniment reuşit şi mult succes în activitatea agricolă!