“O construcție solidă se realizează cărămidă cu cărămidă!”

Dana Răduică, Manager Marketing, seminte floarea-soarelui Romania & Moldova, Syngenta

Cum este să faci carieră în domeniul vital al agriculturii?

Agricultura este un domeniu fascinant. Deși poate părea banal privit din afară, și câteodată subapreciat ca valoare economică și socială, este uimitor cum aproape toți cei ce ajung să activeze în acest sector rămân surprinși de complexitatea și oportunitățile oferite.

Ceea ce apreciez cel mai mult este faptul că această ramură îmbină, într-un mod armonios, tot ce înseamnă viață – plante, animale, oameni – alături de știință și tehnologie, peste care presară un strop de emoție. Oportunitățile de dezvoltare personală și de a face carieră în acest domeniu sunt și ele prezente.

Care este secretul succesului profesional și cum a fost drumul dumneavoastră în carieră?

Deși fară un plan profesional conturat la aceea vreme, drumul meu spre o carieră în agricultură a început în facultate. Sunt absolventă a Facultății de Horticultură din București, în cadrul căreia am acumulat cunoștinte agricole de bază și am învățat să caut, să mă informez și să sintetizez informațiile dobândite.

Îmi place întotdeauna să duc până la capăt ceea ce încep, astfel că după absolvire am decis să rămân în domeniul agricol, asumându-mi roluri în vânzări, cercetare și ulterior în marketing. Am abordat fiecare etapă profesională ca pe o oportunitate de învățare și am acumulat continuu abilități și cunoștințe, cu o permanentă deschidere către nou.

Ce elemente vă motivează în carieră?

Mă motivează în special lucrul bine făcut. La fel cum o deprindere bine stăpânită atrage nevoia de a învăța ceva nou, un proiect încheiat cu succes lasă în loc motivația pentru a aborda o nouă provocare.

Care sunt calitățile fără de care nu poți reuși ca om de marketing în acest domeniu?

Cele mai populare calități ale omului de marketing, în general, stau în zona de viziune și creativitate. Însă, fundația, pentru ca acestea să se manifeste, constă în abilitatea de analiză și interpretare a datelor, capacitatea de adaptare și atenția la detalii.

Ceea ce dă o notă personală și definește fiecare activitate constă în înțelegerea nevoilor auditoriului și punerea în evidență a emoției ce motivează alegerile.

Ce sfaturi dați tinerelor aspirante la o carieră de succes?

Cred cu tărie în faptul că o construcție solidă se realizează cărămidă cu cărămidă. De aceea, consider că succesul necesită multă muncă, asumarea responsabilității și curaj în fructificarea șanselor.

Vă rugăm să transmiteţi un mesaj tuturor femeilor care activează în agricultură?

Sunt convinsă că femeile au o poveste importantă de spus, indiferent în ce ramură a agriculturii activează.  Există multe oportunități de a contribui cu viziunea, creativitatea, capacitatea de relaționare și experiența în domeniu, a acestora.