Limagrain vine cu noi soiuri în portofoliul de cereale păioase

După cum v-a obișnuit în fiecare an, compania LIMAGRAIN vine în sprijinul fermierilor din România și anul acesta cu noutăți în portofoliul de cereale păioase. Pe lângă soiurile deja consacrate, cum ar fi: Anapurna, Avenue, Airbus şi Apache, anul acesta aducem în portofoliul LIMAGRAIN trei soiuri noi de grâu, și anume: LG Apilco, LG Absalon și Alcantara, dar și un soi nou de orz de toamnă, Zanzibar. Trei soiuri noi de grâu, genetică nouă, potențial de producție foarte ridicat, testate în condițiile din România pe durata a cel puțin patru ani, în tot arealul de cultivare a grâului de toamnă. Testele au fost efectuate în rețeaua oficială de testare ISTIS și au fost înregistrate în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură din România.

LG APILCO este un soi de grâu de toamnă nearistat, extratimpuriu-timpuriu, poziționat ca maturitate între soiurile mai vechi, Avenue și Anapurna. Noul soi are un potențial de producție foarte ridicat, toleranță foarte mare la rugina galbenă și făinare. Calitățile de panificație se situează la un nivel mediu, dar suplinește prin producțiile foarte ridicate. Recomandat a se cultiva în toate zonele de cultură ale grâului din România.

LG ABSALON este un soi de grâu de toamnă nearistat, semitardiv, poziționat ca maturitate înaintea soiului Renan. Are calități de panificație la nivel foarte ridicat, fiind recomandat de „Asociația Națională a Morarilor” din Franța. Noul soi este adaptat pentru cultivare în zona de vest, nord-vest și centrul țării, însă nerecomandat a se cultiva în zonele secetoase din sudul și sud-estul țării.

ALCANTARA este un soi de grâu de toamnă aristat semitimpuriu, mai tardiv decat Anapurna, cu un potențial de producție foarte ridicat, la nivelul a 12 t/ha. Fiind un soi de grâu pentru condiții intensive, are nevoie de soluri fertile și tehnologii corespunzătoare pentru a-și exprima adevăratul potențial de producție.

ZANZIBAR, noul soi de orz de toamnă, este adaptat pentru condițiile din țara noastră. Are rezultate foarte bune obținute în toate zonele de testare, toleranță foarte bună la cădere și iernare.

Pentru a atinge potențialul maxim de producție și de calitate al soiurilor LIMAGRAIN este necesar să se respecte toate recomandările din catalog, de pe site-ul Limagrain, www.lgseeds.ro, precum şi cele făcute de către reprezentanții LG din teritoriu. Foarte important este să se respecte densitatea de semănat și zonarea fiecarui soi în parte. În cazul în care din varii motive s-a depășit perioada optimă de semănat, este recomandat a se mări norma de semănat cu 10%, pentru fiecare 5 zile de întârziere. De asemenea, este foarte important să se respecte momentul semănatului pentru fiecare soi în cadrul perioadei optime (în prima parte sau a doua parte a epocii optime), deoarece portofoliul LIMAGRAIN conține atât soiuri extratimpurii, cum este Avenue (foarte aproape de orz, ca perioada de vegetație), dar și soiuri tardive, cum este LG Absalon.

Fertilizarea este foarte importantă şi trebuie acordată o mare atenție cantităților și momentului aplicării îngrășămintelor cu azot. Nu trebuie să folosim îngrășăminte cu azot unilateral și în cantități mari la o singură aplicare, deoarece, prin aceasta sensibilizăm plantele la boli și favorizăm o creștere puternică (azotul stimulează foarte mult creșterea vegetativă) a plantelor mărind astfel riscul la cădere. Folosirea semințelor certificate este iar o verigă foarte importantă în obținerea unor producții foarte bune.

Compania LIMAGRAIN, prin canalele mai sus menționate, vă sta la dispoziție cu toate informațiile necesare pentru obținerea unor producții de succes.

Adelin DAMIAN

Product Manager Limagrain