În urmă cu şase ani Mega Image a pornit la drum cu programul propriu Gusturi Româneşti de la Gospodari, prin care şi-a propus să susţină producătorii locali care cultivă legume cu gust autentic românesc. În tot acest timp programul s-a dezvoltat, astfel încât, în prezent, peste 86 de hectare sunt lucrate responsabil de mai mult de 140 de fermieri. Aceştia fac parte din programul Gusturi Româneşti de la Gospodari, iar recoltele de legume gustoase sunt controlate în fiecare etapă de creştere.
În data de 18 iulie a.c., în plin sezon de recoltare, reprezentanţii Mega Image au prilejuit o întâlnire cu toţi cei care depun muncă şi pasiune pentru a păstra prospeţimea şi gustul legumelor de altădată. Cu această ocazie, participanţii au aflat care sunt provocările din culturile legumicole, cum se prezintă producţia locală, dar şi care sunt planurile de viitor pentru următorii ani. Cele două evenimente organizate de reprezentanţii Mega Image s-au desfăşurat în paralel, la Magazinul Mega Image-Cobălcescu şi la ferma Alexandru şi Ştefan Minea din localitatea Fierbinţii de Jos, judeţul Ialomiţa, acolo unde au participat şi redactorii Business Press Agricol şi Cotidianul Agricol.
„În prezent, programul Gusturi Româneşti de la Gospodari include peste 140 de fermieri care cultivă legume pe o suprafață totală de peste 86 de hectare, alături de un inginer agronom dedicat, care verifică fiecare etapă a culturii și se implică direct în testarea legumelor înainte de livrarea în magazine. Am crescut de la an la an un program unic pe piață prin modul în care ne implicăm în cultivarea legumelor alături de fermieri, pentru a le oferi consumatorilor noștri în fiecare sezon șase legume cu gust autentic, cotrolate în fiecare etapă de creștere. Mai mult, programul Gusturi Româneşti de la Gospodari aduce beneficii și pentru producători, de la stabilitate financiară la formarea lor continuă în legumicultură prin consultanță de specialitate, cu impact direct asupra agriculturii locale. Vom continua investiția în acest program pentru a face cu adevărat o diferență în calitatea produselor pe care le oferim clienților, din producția locală”, a explicat Mircea Moga, CEO Mega Image.
De la sămânță până la recoltă, aproape de producători
Gustul autentic al legumelor cultivate în program se obține cu multă grijă și control al fiecărei etape a recoltei. Astfel, încă de la lansarea programului, Mega Image a alocat o echipă dedicată, coordonată de un inginer agronom, care le-a oferit producătorilor consultanță pe întregul parcurs al culturii, de la analiza solului și a apei, la furnizarea și plantarea semințelor, până la tratarea culturii pe perioada creșterii și la verificarea finală a recoltei.
„Agricultura locală are multe provocări, dar care pot fi ușor depășite prin implicare, perseverență și mai ales foarte multă muncă. Așa am crescut și noi acest program, alături de fermierii care s-au alăturat și au înțeles că împreună suntem o echipă, că putem să creștem legume sănătoase dacă le supraveghem atent fiecare pas”, a spus Emil Ilin, VP Comercial Mega Image.
Pentru a obține legume recunoscute pentru gustul autentic, fiecare pas din procesul de cultivare este îndeaproape supervizat, astfel:
- Solul și apa sunt testate și analizate pentru a stabili intervențiile necesare pentru recolte.
- Semințele sunt atent selecționate folosind hibrizi profesionali tradiționali, care asigură gustul autentic al legumelor, dar și uniformitatea culturilor.
- Consultanță de specialitate și supervizare pentru fiecare pas al recoltei: inginerul agronom dedicat programului intervine în fiecare pas al procesului tehnologic, în funcție de necesitățile fiecărei culturi. În plus, programul oferă o soluție unică pe piață prin intervenția cu prădători naturali pentru combaterea dăunătorilor în culturile de ardei gras și kapia.
- Legumele sunt testate înainte de a ajunge la raft: fiecare cultură este testată în laborator pentru controlul calității înainte de livrare în magazine.
În plin sezon de vară, imediat după cules, legumele sunt livrate zilnic în magazinele Mega Image și Shop&Go, direct de la producători pentru a asigura prospețimea și gustul autentic.
Programul Gusturi Româneşti de la Gospodari dezvoltat împreună cu producătorii locali din zona de sud-est a țării, care cultivă sustenabil, în etape verificate pas cu pas, șase legume de sezon care ajung direct pe rafturile magazinelor, proaspete și cu gust autentic, ca odinioară: roșii, ardei bianca, salată verde, castraveți cornișon, ardei kapia și vinete.
Fermierii recunosc meritul retailerului Mega Image
Alexandru Minea, fermier din localitatea Fierbinții de Jos, județul Ialomița, recunoaște meritul retailerului Mega Image în dezvoltarea exploatației sale prin programul amintit. „Este un proiect foarte bun pentru noi, producătorii, și nu chiar toți au șansa de a lucra cu un retailer așa de mare. Și în acest caz, vorbim și de beneficii sub forma materialului semincer, respectiv analizele solului și ale apei. Nu mai ducem grija prezenței prin piețe, să ne livrăm marfa. Noi trebuie să rămânem în producție. Fără producție, nu merge”, a subliniat Minea.
În ferma din Fierbinți, Minea cultivă salată (în sezonul rece), apoi tomate, ardei gras, ardei kapia și vinete. Solariile deținute de legumicultor au fost construite cu ajutorul fondurilor europene. Fermierul livrează legume pentru Mega Image din anul 2015. Lucrează 7000 metri pătrați de solarii. Agricultorul a reușit să obțină un contract cu Mega Image în condițiile în care mulți dintre fermierii români se plâng că nu pot intra cu marfa pe rafturile retailerilor. Minea spune că retailerul pretinde calitate, iar mulți dintre fermierii care la început erau entuziasmați s-au retras când au auzit că trebuie să respecte un contract, să sorteze legumele, să respecte termenele de livrare, că trebuie să fie fiscalizați ca să fie furnizorii magazinului.
“De când livrez la Mega Image plata este punctuală, iar prețul plătit pe marfă este corect. Singura pretenție a retailerului este ca legumele să fie de primă calitate”, a încheiat producătorul din Fierbinți.
Combaterea dăunătorilor din spațiile de cultură se realizează cu ajutorul prădătorilor naturali. Olga Tălmaciu, inginer agronom și consultant Mega Image pe proiectul „Gusturi românești de la gospodari”, explică tehnologia utilizată în ferma din Fierbinți. „Am reușit să integram în cadrul proiectului o tehnologie care este foarte folosită în alte țări, dar la noi este abia la început: combaterea integrată cu prădători naturali care elimină dăunătorii culturilor. Acești prădători înlocuiesc insecticidele care sunt cele mai nocive şi cele mai brutale produse fitosanitare”, spune Olga Tălmaciu care a adăugat și că polenizarea se face pe cale naturală, prin intermediul insectelor, mai precis a bondarilor.
„Fiecare pas din procesul de cultivare este îndeaproape supervizat. Mai întâi, solul și apa sunt testate și analizate pentru a stabili intervențiile necesare pentru recolte. Apoi, fermierilor li se oferă semințele, atent selecționate, folosind hibrizi profesionali tradiționali, care asigură gustul autentic al legumelor, dar și uniformitatea culturilor. De asemenea, primesc consultanță de specialitate și supervizare pentru fiecare pas al recoltei, în funcție de necesitățile fiecărei culturi. La finalul ciclului de producție se recoltează probe din toate culturile înainte să intre în magazine, analizele fiind făcute la un laborator din Grecia. Acolo se analizează peste 330 de substanțe active, iar circa 90% dintre produse sunt conforme cu cerințele noastre”, a declarat reprezentantul Mega Image.
Campania de comunicare a programului în magazine oferă consumatorilor informații despre proveniența legumelor, despre etapele de cultivare și despre gospodarii care le cultivă cu pasiune și iscusință. Mai multe detalii despre programul „Gusturi Românești de la gospodari” și gama de legume-fructe de sezon disponibile sub marca proprie „Gusturi Românești” sunt incluse și în secțiunea dedicată din website.