Compania Corteva lansează noi produse revoluționare pentru agricultura românească

bizon corteva

Stabilitate, adaptabilitate și siguranța culturilor profitabile, cu Corteva AgriscienceTM – Divizia de Agricultură DowDuPont

Compania Corteva AgriscienceTM – Divizia de Agricultură DowDuPont a organizat în data de 26 iulie, la hotel Crowne Plaza din București, un eveniment cu ocazia lansării a două noi produse extrem de importante pentru agricultura românească. Lumiposa – tratament sămânță – și Bizon – erbicid cereale -, reprezintă continuitatea activității de inovare și cercetare, adăugând astfel în portofoliul companiei două produse care își vor demonstra performanțele în culturile agricole.

La eveniment au fost prezenți numeroși invitați, parteneri, fermieri, colaboratori, precum și reprezentanți ai presei de profil, aceștia urmărind cu interes tehnologiile prezentate de specialiștii companiei. Echipa Corteva prezentă la eveniment a fost formată din Jean Ionescu, Country Leader România & Moldova, Maria Cîrjă, Marketing Manager România & Moldova, Adrian Teban, Senior Development & Representative, Silviu Dumitru, Category Marketing Manager Crop Protection Fungicides and Insecticides, Jean Philippe Riffat, Marketing Effectiveness Manager CEE, Ion Mutafa, Category Marketing Manager Crop Protection Herbicides, Alexandra Petcuci, Senior Development & Registration Reprezentative România & Moldova.

În deschiderea evenimentului, doamna Maria Cîrjă, Marketing Manager România & Moldova, le-a urat bun venit invitaţilor și le-a mulțumit pentru prezență. „În cadrul acestui eveniment extrem de important pentru compania Corteva, subiectul principal este dubla lansare pe piața românească a unor produse care vor revoluționa agricultura din România. Mai exact, astăzi vă vom prezenta pe larg atât produsul Lumiposa, un insecticid sistemic creat pentru tratarea semințelor de rapiță, cât și produsul Bizon, un erbicid selectiv cu efect de lungă durată împotriva buruienilor problemă din culturile de cereale păioase”, a menţionat Maria Cîrjă.

În continuare a luat cuvântul domnul Jean Ionescu, Country Leader România & Moldova, care a scos în evidență rezultatele companiei. „Doresc să precizez că cele două produse pe care le lansăm astăzi sunt într-adevăr inovatoare, pentru că sunt rezultate în urma investițiilor uriașe pe care Corteva le face în cercetare. Cu siguranță, aceste noutăţi vor asigura viitorul profitabilității în fermele dumneavoastră. Corteva reprezintă divizia de agricultură a grupului DowDuPont prin unirea celor două mari companii americane. La nivel mondial este prima companie de agricultura având o cifră de afaceri de 145 de miliarde de dolari. La ora actuală, compania Corteva investește în fiecare zi în cercetare 5 milioane de dolari, pentru a veni în piață cu soluții dintre cele mai inovatoare, astfel încât dumneavoastră, fermierii, să obțineți performanță. Unul dintre cele mai importante angajamente ale noastre este ca prin cercetare și inovare continuă să putem satisface nevoile fiecărui fermier în parte. Capacitatea de a oferi soluții integrate cât mai inteligente în fermele dumneavoastră este esențială pentru Corteva.

Compania are în acest moment, la nivel mondial, aproximativ 22 de mii de angajați și activează în peste 130 de țări. Avem peste 10 culturi principale ca target, peste 65 de substanțe active, ceea ce ne clasifică ca fiind unii dintre cei mai mari proprietari pentru portofoliul de crop protection la nivel mondial. Putem spune că suntem compania numărul 1 în România privind vânzarea semințelor și a produselor pentru protecția plantelor. De altfel, Corteva deţine 70% din piaţa de seminţe şi 30% din cea a produselor de producţia plantelor. Reușita noastră se bazează în primul rând pe cercetare, inovare, molecule noi, genetică nouă, dar mai înainte de toate aș menționa echipa noastră tehnică de specialiști, care reprezintă cel mai important motor pentru Corteva.

În România avem peste 100 de oameni care ajung zi de zi în fermele dumneavoastră pentru a vă oferi consiliere în ceea ce privește folosirea și aplicarea tehnologiilor pe care le comercializăm. Deținem aproximativ 16 mii de hectare în România pentru producerea de semințe, iar stația noastră de condiționat semințe din Afumați este a doua la nivel mondial ca mărime. Tehnologii precum Arylex, Zorvec, Gallera Super, gama de hibrizi de porumb Optimum Aquamax, dar şi hibrizii de floarea soarelui P64LE99 și P64LE25 ne-au clasat pe cele mai fruntașe locuri. Va promitem că în maximum doi ani vom veni cu produse revoluționare, tolerante la Sclerotinia, soluții ce vor aduce performanță în fermele tuturor producătorilor agricoli. Corteva este lider de piață atât în vânzarea semințelor de porumb și floarea soarelui, cât și a semințelor de soia și lucernă.

Anul acesta am lansat doi hibrizi la rapiță, PT 275 și PT279CL, iar în toamnă vom lansa produsul N lock, un fixator de azot. La porumb vom lansa anul viitor 7 hibrizi din categoria Aquamax și Yieldmax doi dintre ei, P9757 – FAO 370 și P0268 – FAO 420, având deja denumiri comerciale. Acești hibrizi vor revoluționa piața din punct de vedere al performanțelor, vor face liniște, așa cum îmi place mie să spun, pentru că au avut perioade clare de testare. De asemenea, la floarea soarelui vom lansa anul viitor un hibrib care apartine tehnologiei Clearfield Plus, LP130CL, și vă asigur ca toate produsele noi  vor fi ameliorate cu multă atenție pentru condițiile climatice care sunt din ce în ce mai dure.

Promisiunea noastră este să vă oferim un portofoliu extrem de bine pregătit pentru condiții aride și semiaride. De asemenea, în perioada următoare vom veni și cu produse noi pentru protecția plantelor. Astăzi, în cadrul acestui eveniment important vom lansa în prezența dumneavoastră două produse cu o tehnologie de ultimă oră, Lumiposa și Bizon”, a subliniat Jean Ionescu.

La rândul său, Maria Cîrjă a dorit să aducă în atenția tuturor participanților câteva informații despre importanța sectorului agricol la nivel mondial și nu numai. „Cei care activăm în domeniul agricol știm cu toții cât de important este să producem hrană pentru semenii noștri. Doresc să subliniez că producția de alimente va trebui să crească cu 50% până în 2050, pentru o populație în creștere, care va ajunge la 9,7 miliarde de locuitori în acel moment. Producția medie a cerealelor, chiar dacă a atins un nivel maxim în ultimii ani, va trebui să crească obligatoriu și să se îmbunătățească într-un ritm rapid pentru a putea satisface cererea de hrană. Provocările și presiunile, precum modificările climatice, dăunătorii, prețurile fluctuante, scăderea an de an a suprafeței agricole, consumul mare de apă dulce, afectarea parcurilor de mașini agricole datorită normelor privind combustibilii și emisiile, fac ca agricultura să devină din ce în ce mai dificilă.

Astfel, noi toți, cei care lucrăm în agricultură, pentru a evolua, trebuie să ne adaptăm noilor tendințe din piață, precum globalizarea, agricultura de precizie, dar şi inovațiilor de ultimă oră. Pe piață se așteaptă o creștere triplă până în 2022 în ceea ce privește introducerea tehnologiei digitale, precum roboți și drone. Există bacterii și microbi benefice plantelor care se folosesc pentru stimularea productivității semințelor. Extrem de importante sunt și tehnicile de editare genetică CRISPR-CAS, despre care se discută la ora actuală la nivel european. O importanță majoră are și faptul că deja se studiază modele pentru agricultura subterană pentru a suplini nevoia de alimente.

O altă tendință pe care o simțim cu toții este că agricultura devine politică. Suntem spectatorii prevederilor legislative, care devin din ce în ce mai stricte în privința înregistrării produselor, dar și a depozitării și manipulării acestora. Schimbările generează noi tensiuni, aducând în centrul atenției sănătatea și siguranța alimentelor. De asemenea, productivitatea și biodiversitatea au de suferit în mare măsură din cauza agriculturii, circa 10 % din diversitatea lumii naturale actuale va fi pierdută în mare măsură până în 2030. Balanța începe să se încline diferit, pentru că actorii din aval impun norme stringente, venite din sectorul privat, asupra lanțului valoric. În 2015 au fost înregistrate peste 120.000 de reglementări elaborate în sectorul privat. Clienții încep să formuleze cerințe punctuale în privința alimentelor, 70% dintre cei din U.E. considerând organismele transgenice ca fiind, în mod fundamental, nenaturale. Dar, trebuie să precizăm că nu vom putea hrăni 9,7 miliarde de oameni dacă nu vom accepta aceste noi tehnici de ameliorare.

Exploatațiile se consolidează peste tot în lume pentru că nu putem face agricultură performantă pe suprafețe mici. Spre exemplu, în SUA a fos înregistrată în perioada 2007-2012 o creștere de 3,8 a dimensiunii medie a exploatațiilor. Fermierii sunt foarte interesați să obțină productivitate pe unitatea de măsură, iar acest lucru se realizează ținând cont de aspecte precum creșterea eficacității productivității semințelor, optimizarea profitabilității în toate condițiile de piață, creșterea producției și funcționalității acesteia și mai ales combaterea bolilor și dăunătorilor.

În concluzie, cultivatorii trebuie să atingă dezideratul productivității agricole durabile și să-și sporească eficiența, în contextul numeroaselor provocări cu care se confruntă. De asemenea, consumatorul din toată lumea își dorește sănătate și siguranță, surse alimentare fără reziduuri și să trăiască într-un mediu curat. Toate aceste lucruri se pot realiza doar prin inovație. Iar astăzi, cele două produse pe care le vom lansa, Lumiposa și Bizon, sunt rezultatul inovației. Tot rezultatul inovației și al geneticii sunt și hibrizii productivi pe care Corteva îi pune la dispoziția fermierilor. De altfel, Corteva vă oferă aceste tehnologii cu care puteți obține producții performante, chiar și în condițiile unui an atât de greu ca 2018”, a precizat Maria Cîrjă.

Adrian Teban, Senior Development & Representative, a prezentat noul produs Lumiposa, punctând toate caracteristicile acestei tehnologii de succes. „Cercetătorii trebuie să răspundă la toate provocările din agricultură prin inovație și cercetare, aducând pe piață molecule noi. Sămânța este cea mai frumoasă definiție pe care natura a reușit să o dea continuității, pentru că prin ea putem merge mai departe. Sămânța trebuie îngrijită pentru a germina cât mai bine și a se dezvolta cât mai curat. La această nevoie primordială, compania Corteva a reușit să aducă un răspuns inovativ, care se numește Lumiposa, un insecticid sistemic creat pentru tratarea semințelor de rapiță împotriva unei game largi de dăunători.

Lumiposa oferă protecție împotriva mai multor specii de insecte, inclusiv musca cruciferelor (Delia Radicum), care este cunoscută ca un dăunător important în întreaga Europă. Cu un nou mod de acțiune, Lumiposa oprește hrănirea rapidă a insectelor, ceea ce le permite plantelor să crească mai viguros. Un start puternic al culturii încă de la început duce la o recoltă sigură și de calitate. Cyantraniliprol, substanța activă din Lumiposa, acționează asupra receptorilor de ryanodină (RyRs) care joacă un rol important în funcția musculară. Contracția musculară necesită o eliberare regulată de calciu din stocurile intracelulare în citoplasma celulelor. Cu toate acestea, moleculele de cyantraniliprol se leagă de RyRs, cauzând o eliberare necontrolată de calciu. Acest lucru duce la stoparea contractării musculare și împiedică insectele să se hrănească. Datorită acestui mod de acțiune, Lumiposa oferă imediat protecție împotriva daunelor provocate de hrănirea insectelor, chiar dacă dăunătorii pot fi încă activi. Doza omologată este de 40 ml/500 mii de semințe pe hectar, mai precis 1,14 l/100 kg semințe pentru o doză de semănat de 3,5 kg sămânță/ha.

Ingredientul activ cyantraniliprol este clasificat ca insecticid ce aparține Grupului 28 IRAC. În studiile de laborator și în câmp, cyantaniliprol nu arată niciun indiciu de rezistență încrucișată la alte clase de insecticide, transformându-l în instrumentul ideal pentru programele de management al rezistenței. Cu Lumiposa, tratamentul semințelor de rapiță, nu există niciun risc pentru polenizatori și entomofauna utilă datorită profilului său ecotoxicologic extrem de favorabil. Lumiposa este singurul insecticid pentru tratarea semințelor de rapiță ce conține cyantraniliprol și oferă o protecție extraordinară împotriva dăunătorilor cheie ai rapiței. Lumiposa ajută vizibil la creșterea viguroasă a plantelor de rapiță cu beneficii pentru o cultură sigură. Este un produs extraordinar, pe care, cu bucurie, îl lansăm astăzi în România”, a spus Adrian Teban.

În continuare, Silviu Dumitru, Category Marketing Manager Crop Protection Fungicides and Insecticides, a adus în atenția fermierilor importanța avantajelor economice ale produsului Lumiposa. „Lansarea acestui produs revoluționar îmi oferă prilejul de a vă prezenta, prin câteva argumente, avantajele economice ale  insecticidului Lumiposa. Acest produs, omologat anul acesta în România, vine să schimbe total tratamentul seminței de rapiță. Avantajul folosirii produsului Lumiposa este că poate controla majoritatea dăunătorilor pe care îi are rapița în sol, încă din primele stadii de dezvoltare și, mai ales, poate proteja planta până la 4 frunze de vegetație. Cultivatorii de rapiță știu foarte bine că o plantă protejată în primele stadii de dezvoltare va da naștere la producții foarte mari și de calitate.

Un alt avantaj extrem de important al acetui produs este că are un nou mod de acțiune care este integrat în managementul rezistenței. Prin combaterea dăunătorilor, vigoarea plantelor și numărul de plante pe metru pătrat va fi mult mai mare, iar acest lucru duce către producții foarte bune. Un tratament de calitate al seminței este obținut industrial și nu în propriile ferme, pentru că dozarea de insecticid pe sămânță este foarte importantă. Lumiposa este direcționat pentru comercializare doar către producătorii de sămânță care au stații industriale de tratat, ulterior către dealeri, iar utilizatorul final este fermierul profesionist care își dorește producții de calitate, deci, profit”, a exemplificat Silviu Dumitru.

Specialistul francez Jean Philippe Riffat, Marketing Effectiveness Manager CEE, a făcut o scurtă prezentare a companiei Corteva în Europa Centrală și de Est. „Sunt foarte bucuros și mă simt onorat să fiu alături de numeroși fermieri importanți din România și să prezint noua companie Corteva. Numele Corteva vine din limba ebraică și este format din două părți, COR și TEVA. COR înseamnă inima pământului, iar TEVA înseamnă natura. Corteva este acum cea mai mare companie de agricultură din lume, iar misiunea noastră este să susținem viața pentru generațiile prezente și viitoare, atât a celor care produc, cât și a celor care consumă. Compania are valori care sunt valabile în România și în tooată lumea.

Pentru ca dumneavoastă fermierii să aveți succes, Corteva se bazează pe patru aspecte esențiale. În primul rând o echipă de specialiști foarte bine pregătiți, în al doilea rând produsele, care reprezintă pilonii de susținere ai unei structuri extrem de solide, al treilea lucru  este colaborarea cu dumneavoastră, iar al patrulea aspect, care a devenit din ce în ce mai important în ultimii ani, este parteneriatul cu societatea. Avem nevoie să fim alături de cei care produc și legiferează pentru că trebuie să respectăm ceea ce ne inpun legile.

În Europa Centrală și de Est mai mult de jumătate reprezintă afacerea cu sămânță, iar cealaltă parte este ocupată de produsele pentru protecția plantelor, pesticidele. O importanță majoră pentru Corteva o reprezintă lansarea unor soluții inovative pentru producătorii agricoli. Un alt lucru extrem de important pentru noi este să vă înțelegem nevoile și găsim un răspuns la toate cerințele dumneavoastră. Fundamentul acestui lucru îl reprezintă oamenii și noi încercăm să formăm cele mai bune echipe, cu specialiști de la 3 companii diferite și împreună să construim noua companie Corteva. Inovăm soluții precum Lumiposa, care să răspundă nevoilor fermierilor, dar să fie și în acord cu legislațiile în vigoare. Doresc să precizez că România este o piață critică pentru Corteva pentru că s-a situat pe locul 3 pe Europa Centrală și de Est ca potențial, pe locul 6 în Europa și este considerată o țară unde se poate crește destul de bine.

În concluzie, Corteva dorește să aducă în piață cele mai bune produse și soluții, cei mai buni hibrizi și cea mai bună germoplasmă. De asemenea, pe viitor ne dorim să dezvoltăm servicii și mă refer la agricultura digitală despre care vom vorbi la următoarele evenimente. Un alt lucru extrem de important pe care dorim să-l aducem în Europa sunt soluțiile biologice, pentru a răspunde astfel cerințelor legislative europene. În încheiere, doresc să vă mulțumesc tuturor celor care colaborați cu firma Corteva, vă doresc culturi profitabile și afaceri prospere!”, a precizat Jean Philippe Riffat.

Ion Mutafa, Category Marketing Manager Crop Protection Herbicides, a prezentat noul erbicid Bizon, o inovație de ultimă oră cu efect de lungă durată împotriva buruienilor problemă din culturile de cereale păioase. „Compania Corteva deține 30% din piața de erbicide pentru cereale în România. Erbicidele pentru combaterea buruienilor graminee, segmentul din primăvară, sunt produsele Pallas și Floramix, iar pentru segmentul de buruieni dicotile anuale și perene amintesc produsele Mustang și Lancelot.

Compania Corteva lansează astăzi noul erbicid Bizon, un produs pentru segmentul de erbicide din toamnă, fiind o soluție completă pentru combaterea buruienilor monocotile și dicotile anuale din culturile de cereale păioase. Bizon este un erbicid postemergent și selectiv care conține trei substanțe active cu moduri de acțiune complementare. Penoxsulam 15 g/l ca și florasulam 3,75 g/l sunt două erbicide de tip aeres și acționează prin cotiledoane, frunze și parțial prin rădăcini, având acțiune sistemică în întreaga plantă. Diflufenicanul 100 g/l este substanța activă care vă asigură o eficacitate lungă de 4-6 luni, formând un strat subțire de erbicid pe sol care distruge buruienile nou răsărite. Bizon controlează extrem de eficient principalele buruieni din culturile de cereale, precum Iarba vântului, Veronica, Brassica, Turița, Traista ciobanului, Mac, Urzica etc.

Bizon se aplică toamna, în postemergență, la culturile de grâu și orz de toamnă, triticale, secară, în doză de 1 l/ha, începând cu faza de o frunză până la trei frați a culturii tratate, cu excepția culturii de secară unde se aplică până la 3-4 frunze, iar buruienile dicotile să nu depășească faza de 4 frunze. Se va aplica un singur tratament pe sezon, pe aceeași suprafață, într-o cantitate de soluție recomandată de 200-300 l/ha. Produsul se aplică când temperatura aerului este cuprinsă între 5 și 25°C, iar datorită efectului combinat prin sol și frunze, Bizon are un efect bun, chiar și în condiții mai puțin favorabile precum seceta și pregătirea necorespunzătoare a patului germinativ. Bizon este un erbicid fără concurență care oferă culturi curate fără buruieni. Aplicarea din toamnă a produsului oferă un spor de producție de 10%, circa 600 kg/ha. Un alt avantaj al erbicidului Bizon este faptul că asigură profitabilitate, generând un plus de aproximativ 100 euro/ha, comparativ cu erbicidarea de primăvară”, a subliniat Ion Mutafa.

La rândul său, Alexandra Petcuci, Senior Development România & Moldova, a subliniat punctele forte ale erbicidului Bizon. „Responsabilitatea mea este testarea produselor în România și Moldova pentru a putea fi omologate. Vreau să vă prezint câteva rezultate obținute în România în 2017 și să argumentez avantajele și punctele forte ale acestui produs revoluționar. De reținut foarte clar este că Bizon vă oferă o cultură fără concurență de la început și o cultură de cereale fără Iarba vântului și buruieni dicotiledonate încă din toamnă. Rezultatele testărilor făcute în România demonstrează o eficacitate a erbicidului Bizon de 100% pentru buruienile Iarba vântului, Turiță, Samulastră de rapiță și un control de 96-98% pentru Matricaria și Veronica.

Punctele forte ale produsului se evidențiază printr-o aplicare postemergentă în toamnă, prin conținutul a trei substanțe active cu moduri de acțiune complementare, dar și prin faptul că acționează atât la nivelul solului, cât și foliar. Bizon este selectiv pentru culturile de grâu și orz de toamnă, secară și triticale, având un spectru larg de combatere, cu eficacitate foarte bună împotriva buruienilor mono și dicotiledonate anuale precum Aspera spica-venti, Galium aparine, Veronica, Matricaria, Samulastra de rapiță, Papaver și multe altele. Așadar, aplicarea în toamnă a erbicidul Bizon reduce competiția cu plantele de cultură pentru hrană și apă, asigurând un start mai bun al culturii de cereale și o trecere mai bună peste iarnă”, a punctat Alexandra Petcuci.

La finalul evenimentului a urmat o sesiune de întrebări, fermierii arătându-se interesați de noile produse. Astfel, compania Corteva AgriscienceTM – Divizia de agricultură DowDuPont, prin inovație și cercetare la cel mai înalt nivel, va îmbogăți viața celor care produc și a celor care consumă, asigurând progresul generațiilor viitoare.