Agricover Credit IFN – creștere cu 57% a profitului net în primul semestru al anului 2018

AgricoverCredit

Agricover Credit IFN, principala instituție financiară dedicată finanțării agriculturii românești, a încheiat primul semestru al anului 2018 cu un rezultat operațional de 21,2 milioane lei și un profit net de 17,8 milioane lei, în creștere cu 57,1% față de aceeași perioadă a anului 2017.

Compania a acordat în primul semestru finanțare în valoare de 524 milioane lei către 2970 fermieri, în timp ce expunerea din credite a depășit 1,35 miliarde lei, în creștere cu 33% față de aceeași perioadă a anului trecut.

“Anul acesta ne-am concentrat eforturile și ne-am implicat mai puternic în dezvoltarea segmentelor de clienți fermieri mici și medii. Totodată, am continuat să lansăm noi produse specializate, precum creditul destinat crescătorilor de vacă de carne, produse care au performat foarte bine. Rezultatele remarcabile obținute în primul semestru ne încurajează să continuăm direcția strategică și în cea de a doua parte a anului”, a declarat Robert Rekkers, Directorul General al Agricover Credit IFN.

Informaţii financiare la 30 iunie 2018:

  • Profitul operațional: 21.248.000 lei, în creștere cu 27,7% față de aceeași perioadă a anului 2017
  • Profitul net: 17.879.532 lei, în creștere cu 57,1%
  • Capitaluri proprii: 204.742.156 lei, în creștere cu 29%
  • Rata de adecvare a capitalului (conform normelor BNR): 20%
  • Credite neperformante cu restanţe mai mari de 90 de zile: 1,3%
  • Valoarea creditelor acordate: 524.000.000 lei, în creștere cu 24,5%
  • Expunere din credite: 1.351.670.368 lei, reprezentând o creștere cu 33%
  • Număr clienți activi: 2970 fermieri, în creștere cu 23,1%

Capitalurile proprii au crescut cu 29%, ajungând la 204 milioane lei, iar rata creditelor neperformante cu restanţe mai mari de 90 de zile s-a menținut în primul semestru la un nivel foarte bun de 1,3%.

Creșterea numărului de clienți este dată în special de dezvoltarea segmentului de clienți mici și medii, în timp ce numărul clienților mari s-a menținut.

În ceea ce privește portofoliul de produse, creditele de capital de lucru au  avut cea mai mare pondere din totalul creditelor accesate de fermieri în primul semestru al anului. O creștere semnificativă a înregistrat-o cererea de capital având ca destinație achiziția de teren agricol. Reacția rapidă și abordarea nebirocratică au dus la consolidarea poziției de lider și principal partener al fermierilor atunci când au nevoie de finanțare pentru extinderea sau securizarea prin achiziție a terenului destinat producției agricole.

Pentru semestrul al doilea al anului, compania are în vedere continuarea ritmul de creștere atât în ceea ce privește numărul clienților finanțați, cât și a volumului de credite acordate.

„Ne propunem să continuăm ritmul de creștere și în cea de a doua parte a anului, chiar dacă vom fi mai prudenți și vom urmări evoluția pieței agricole în contextul situației dificile a crescătorilor de porci și a condițiile meteorologice care pot afecta productivitatea fermelor vegetale din unele regiuni ale țării. Deciziile rapide, răspunsul prompt la solicitările de finanțare și portofoliul solid de produse specializate sunt principalele atuuri care ne permit să susținem performanța fermierilor parteneri”,  a declarat Robert Rekkers, Directorul General al Agricover Credit IFN.

Despre Agricover

Agricover Credit IFN – subsidiară a Agricover Holding este prima instituție financiară din România care oferă produse financiare exclusiv fermierilor din sectoarele vegetal și zootehnic. Cunoașterea și înțelegerea specificului activității agricole permit dezvoltarea de produse inovatoare pentru finanțarea capitalului de lucru și a investițiilor într-o manieră flexibilă, adaptată nevoilor fermierilor.

Agricover Credit a înregistrat o creștere rapidă ajungând, în numai câțiva ani, să fie unul dintre jucătorii cheie în finanțarea producătorilor agricoli. În 2017 BERD a devenit acționar în cadrul Agricover Holding SA, cu o investiție de 32 milioane lei (echivalentul a 7 milioane euro) în capitalul companiei pentru a subscrie unei participații de aproape 13 procente.

Agricover Holding reunește activitățile de Agri-Business și Agri-Finance. Cu un model de business puternic integrat, Agricover este o verigă cheie ce susține eficiența întregului lanț valoric din agribusiness, oferind soluții specializate pentru dezvoltarea afacerilor fermierilor din România.