Combina de recoltat furaje JAGUAR: multe îmbunătățiri noi și un nou model vârf de gamă

claas jaguar

CLAAS prezintă JAGUAR 990, noul model de top din gama 900 de combine de recoltat furaje. Utilajul este disponibil, de asemenea, cu sistemul de șenile TERRA TRAC. Modelul JAGUAR 970 este echipat cu un motor nou, care respectă prevederile standardului de emisii Stage V, în timp ce modelele din seria 900 și 800 au un nou concept de comandă cu CEBIS Touch și multe alte îmbunătățiri.

 

Eficiență maximă cu până la 925 CP

JAGUAR 990 duce puterea maximă dezvoltată de motor în gama de modele 900 la 925 CP / 680 kW. Motorul MAN V12 are o cilindree de 24 de litri și este disponibil și în versiunea de 850 CP / 625 kW pentru JAGUAR 980. Nou este și motorul MAN D4276 cu 6 cilindri în linie din dotarea modelului JAGUAR 970. Această unitate dezvoltă o putere de 790 CP / 581 kW și are o cilindree de aproximativ 16 litri. O capacitate cilindrică de aproape 3 litri per cilindru asigură o curbă de putere stabilă și un cuplu neîntrerupt. Prin urmare, JAGUAR 970 se caracterizează prin cel mai redus consum de carburant per tonă de material recoltat din clasa sa.

Puterea modelelor 960 și 940 a fost sporită, la fel și cea a modelelor JAGUAR 880 și 860 din gama 800. Toate motoarele noi respectă prevederile standardelor de emisii în vigoare pe piețele pe care utilajele sunt comercializate, până la Stage V. Posttratarea gazelor de eșapament ale modelelor JAGUAR 960-840 are loc printr-o combinație între reducerea catalitică selectivă (SCR) și un filtru de particule diesel.

 

Noul CEBIS cu ecran tactil pentru toate modelele JAGUAR

Noul CEBIS cu ecran tactil îi oferă operatorului un acces simplu și rapid la toate funcțiile utilajului. Cele mai importante reglaje pot fi efectuate direct prin intermediul comutatoarelor de pe cotieră. Utilajul JAGUAR poate fi controlat în mod intuitiv și fără o instruire prealabilă. Aceasta înseamnă că și operatorii mai puțin experimentați vor putea controla utilajul în condiții de siguranță într-un timp foarte scurt și exploata întregul potențial al acestuia. Operatorul poate regla sau controla utilajul JAGUAR în patru moduri, după cum este necesar:

  • O simplă atingere pe ecranul tactil este suficientă pentru ca noul terminal CEBIS să ofere acces direct la toate funcțiile utilajului.
  • Șapte setări pot fi programate ca favorite și accesate prin intermediul butoanelor basculante de pe maneta de comandă CMOTION.
  • Buton rotativ CEBIS și buton acționat prin apăsare
  • Reglare directă prin intermediul comutatoarelor de pe cotieră

O vizibilitate optimă în orice condiții este asigurată de gama largă de opțiuni de reglare ale terminalului CEBIS. Ecranul poate pivota din poziția sa obișnuită, din câmpul vizual al operatorului, către dreapta, lângă cotieră. Astfel, operatorul are o vizibilitate optimă asupra întregului implement frontal la recoltarea porumbului culcat la pământ, de exemplu.

O nouă coloană de direcție permite adaptarea poziției volanului la cerințele operatorului. Noua direcție dinamică asigură o ghidare a utilajului mai confortabilă ca niciodată. La viteze de până la 10 km/h, operatorul trebuie să rotească volanul la doar trei sferturi de cursă pentru a trece de la bracarea maximă a roților spre stânga la bracarea maximă a acestora spre dreapta. Începând cu viteza de 10 km/h, numărul de rotiri ale volanului crește în mod dinamic. De la 20 km/h, pentru o conducere sigură la viteze mai mari, este disponibil din nou numărul maxim de rotiri ale volanului. Direcția dinamică este activată în CEBIS. Este posibilă reglarea în orice moment a numărului necesar de rotiri ale volanului.

 

Nou: CEMOS AUTO PERFORMANCE controlează puterea motorului și viteza de deplasare

Cu CEMOS AUTO PERFORMANCE, combina JAGUAR menține constantă viteza setată și adaptează puterea motorului și viteza de deplasare în funcție de masa de material recoltat. Pe măsură ce această masă crește, mai întâi puterea motorului este sporită, iar apoi viteza de deplasare este redusă. Atunci când masa de material recoltat scade, puterea motorului este redusă automat. Acest lucru permite menținerea unei turații constante a motorului și previne schimbările bruște de sarcină. Rezultatul: flux uniform de material recoltat, siguranță operațională ridicată și consum redus de carburant. Efortul operatorului este redus în special în situațiile solicitante din timpul recoltării.

 

Dozare precisă a aditivilor pentru o calitate excelentă a furajelor

Sistemele inteligente din dotarea combinei JAGUAR creează premizele pentru o calitate excelentă a furajelor, atât cu aditivii cu dozare precisă din rezervorul de 375 l, cât și cei puternic concentrați din noul ACTISILER 37. Acest rezervor cu pereți dubli protejează de asemenea concentratul furajer împotriva temperaturilor exterioare ridicate. Pompa permite dozarea precisă între 0,2 și 20 l/h sau, în funcție de randament, între 10 și 50 ml/t.

Conținutul de material uscat determinat de senzorul în infraroșu apropiat (NIR) este utilizat ca referință pentru reglarea lungimii de tăiere și dozarea aditivilor. Pe lângă măsurarea conținutului de material uscat, senzorul NIR determină componentele care variază în funcție de materialul recoltat. Valorile măsurate pot fi utilizate ca bază pentru documentație.

CEBIS îi permite operatorului să aibă o imagine de ansamblu clară legată de interacțiunea automată dintre lungimea de tăiere și dozarea aditivilor furajeri în funcție de conținutul de material uscat măsurat.

 

Noul rotor V-MAX și precompresie hidraulică standard pentru JAGUAR 900

Cu 42 de cuțite și o frecvență de tăiere sporită la 25.200 de tăieri/minut, noul rotor V-MAX 42 asigură un randament impresionant. Utilizând întreaga putere a motorului, acesta oferă o calitate optimă a tăierii pentru lungimi scurte de tăiere, între 3,5 și 12,5 mm. Pentru lungimi de tăiere mai mari pentru iarbă și SHREDLAGE, este posibilă utilizarea a doar o treime din numărul de cuțite. Noul V-MAX 42 este disponibil opțional pentru JAGUAR 990, 980 și 970.

Precompresia hidraulică cu control inteligent asigură o calitate constant ridicată a materialului tăiat și este acum oferită  standard pentru gama de modele 900. Acționând în baza unor caracteristici de control pre-programate, cilindrii hidraulici cu acumulatori adaptează automat presiunea de precompresie la diferitele recolte și modificări ale grosimii fluxului de material recoltat. Această soluție asigură o calitate uniformă a materialului tăiat, chiar și în condiții dificile.

Carcasa sistemului de alimentare a fost revizuită pentru a asigura o fiabilitate maximă. Rola de alimentare ranforsată este concepută pentru un randament maxim, iar plăcile de uzură mai mari de pe părțile laterale ale rolelor de precompresie reduc gradul de murdărie și nivelul de zgomot. Fixarea prin strângere a rolelor facilitează întreținerea.

Etanșeitatea semnificativ îmbunătățită a sistemului de ascuțire de pe carcasa rotorului reduce pătrunderea impurităților și nivelul de zgomot. Durata de viață a rulmenților rotorului este acum de două ori mai mare. Cuplajele hidraulice rapide facilitează întreținerea carcasei sistemului de alimentare și a carcasei rotorului.

 

TERRA TRAC – șenile perfect integrate și înguste pe șosea

Experiența de mai multe decenii a companiei CLAAS în materie de șenile TERRA TRAC permite integrarea perfectă a acestora la noul JAGUAR 990 și 960. Sistemul de montare pivotant permite operarea utilajului chiar și în cele mai dificile condiții. Șenilele pot oscila în sus cu 10° și în jos cu 13° datorită opritoarelor robuste care limitează cursa în plan vertical a acestora.

Protecția la capăt de rând a sistemului de șenile TERRA TRAC își dezvăluie adevăratele talente pe pășuni. În timpul manevrelor de întoarcere, rolele de sprijin ale fiecărei șenile sunt împinse în jos hidraulic, rola frontală de acționare este ridicată și suprafața de contact este redusă cu aproximativ o treime.
Aceasta previne vizibil deteriorarea covorului de iarbă prin efectul de forfecare din momentul întoarcerii. Măsurătorile efectuate la Universitatea de Științe Aplicate din Kiel au demonstrat că presiunea exercitată asupra solului cu rolele de sprijin coborâte este mai mică decât cea exercitată de un utilaj cu roți.

Sistemul TERRA TRAC din dotarea modelului 960 stabilește noi standarde și pe drum. Fiind echipat cu șenile late de 635 mm, lățimea exterioară rămâne la o valoare sub 3 m, fiind astfel ușor de înmatriculat pentru circulația pe drumuri publice. Cu șenile late de 890 mm, utilajul are o lățime exterioară de 3,5 m. Sistemul de șenile cu suspensie oferă posibilitatea atingerii unei viteze maxime de 40 km/h și asigură un confort optim în timpul conducerii.

Ampatamentul extins asigură un compartiment de întreținere semnificativ mai mare, foarte ușor de accesat prin intermediul panourilor de întreținere de deasupra șenilelor. De exemplu, zdrobitorul de boabe poate fi îndepărtat foarte ușor pe deasupra șenilei din partea dreaptă.

 

JAGUAR 800 cu acționare mai puternică a implementului frontal

Modelul JAGUAR 800 este echipat cu un mecanism ranforsat de acționare a implementului frontal. Mecanismul de acționare și puntea față au fost complet revizuite. Ca urmare, și implementul DIRECT DISC 600 poate fi utilizat pe JAGUAR 880 (880 doar pentru Marea Britanie, Irlanda și Italia) și 870.

O creștere a presiunii în sistem sporește cu 11% forța de tracțiune a transmisiei hidrostatice la modelul JAGUAR 800. Acest lucru asigură rezerve de putere chiar și în condiții foarte dificile. În plus, și gama 800 este echipată cu noul concept de comandă CLAAS.