BASF a prezentat la Voineşti tehnologia pentru protecția culturii de măr

BASF voinesti

În data de 26 iulie a.c., la Voinești, în județul Dâmbovița, echipa BASF, în frunte cu Robert Băicoianu, Director de vânzări culturi horticole, a prezentat tehnologia BASF pentru protecția culturii de măr. La eveniment au participat fermieri pomicultori din zonă, dar și din județele limitrofe, în special Argeș și Prahova.

Cuvântul de deschidere l-a avut Robert Băicoianu, care a explicat, la începutul intervenției, necesitatea prevenției în plantațiile comerciale de pomi fructiferi.

“Stropirea pomilor este esențială pentru a avea o livadă plină cu pomi sănătoși și roditori. Tratamentele fitosanitare previn apariția unor boli care pot produce daune pomilor și fructelor. Se evită astfel pagube însemnate. Prevenția este întotdeauna mai bună decât tratarea propriu-zisă, pentru că bolile pomilor, odată instalate, pot afecta întreaga recoltă, chiar dacă vor fi luate ulterior măsuri. Pentru o livadă sănătoasă, majoritatea pomicultorilor aplică minimum 6-7 tratamente pe sezon. Condițiile meteorologice din fiecare anotimp pot favoriza apariția unor boli sau dăunători, pentru care trebuie efectuate tratamente corespunzătoare. Astfel, poate fi nevoie să efectuați un tratament în perioada de repaus vegetativ, toamna, după căderea frunzelor, un tratament pe final de iarnă și, bineînţeles, recomandăm aplicarea tratamentelor fitosanitare în primăvară şi pe parcursul perioadei de vegetație. Rezistența plantațiilor de măr la boli depinde foarte mult de soiul ales și de sensibilitatea acestuia în fața bacteriilor sau a ciupercilor. Desigur, condiţiile climatice influenţează starea fitosanitară a plantaţiilor”, a subliniat Robert Băicoianu.

Dintre dăunătorii care atacă frecvent plantațiile de măr, cele mai mari pagube le fac Păduchele din San Jose, insectele minatoare și defoliatoare, afidele, acarienii și viermele merelor. Referitor la bolile întâlnite, pagube însemnate sunt provocate de rapăn, făinare, focul bacterian al rozaceelor, monilioza, dar şi de bolile de depozitare.

Rapănul mărului apare mai ales pe frunze și fructe. La nivelul frunzelor este ușor de recunoscut, deoarece se manifestă sub forma unor pete mici, circulare, de culoare galbenă, în primă fază, devenind apoi maronii. Aceste pete se înnegresc ulterior, se extind și se unesc pe suprafața frunzelor. Fructele sunt atacate de rapăn în toate fazele de creștere. Boala provoacă deformarea fructelor, crăparea și căderea prematură a acestora. Rapănul este mai des întâlnit în primăverile călduroase, cu ploi frecvente, dar este important să fie protejați pomii și fructele pe tot parcursul anului împotriva acestei boli care poate diminua considerabil producția.

Făinarea mărului se manifestă pe muguri, frunze, inflorescențe, lăstari, dar poate apărea chiar și pe fructe. Organele aeriene ale pomului afectat de făinare se opresc din evoluție și sunt acoperite cu o pâslă albă, cu aspect făinos, iar ulterior se usucă și cad.

Focul bacterian al rozaceelor se manifestă mai ales primăvara, asupra inflorescențelor și a lăstarilor. Florile se ofilesc, se înnegresc și cad. Evoluția bolii este favorizată de vremea caldă, cu umiditate ridicată, așa că apariția focului bacterian în primele luni de vară poate afecta sever pomii, dacă soiul nu este unul mai rezistent.

Monilioza are un caracter epidemic, așa că trebuie tratată încă din primă fază, pentru a evita răspândirea ei și contaminarea tuturor pomilor din livadă. Aceasta apare în special în primăverile ploioase și atacă frunzele, florile și lăstarii, care se brunifică.

Bolile de depozit (Gloeosporium spp.- putregaiul amar, Penicillium spp. – putrezirea umedă, Botrytis spp. – putregaiul cenuşiu, Alternaria – putrezirea amară) pot provoca pierderi foarte importante, de aici și interesul crescut al pomicultorilor de a reduce pierderile cauzate de aceşti agenţi patogeni.

De la tratament la tratament, starea fitosanitară a plantației s-a menținut în parametri excelenți, având în vedere ansamblul factorilor care au condus la această performanță, iar merele admirate de cei care au vizitat lotul demonstrativ fac dovada unui an bun. Intervenind la momentul optim, cu produse de calitate, s-a putut obține această performanță, a unei producții calitativ superioare.

Portofoliul BASF pentru combaterea agenților patogeni a cuprins următoarele produse: Polyram DFKumulus DFMaccaniBellisDelan® Pro și Sercadis®, ultimele două fiind fungicidele vedetă.

Georgiana Bebeșelea, Crop Manager Specialty Crops BASF, a prezentat caracteristicile produsului Delan® Pro, un fungicid cu tehnologie proactivă, pe bază de ditianon și fosfonați de potasiu, pentru combaterea rapănului la măr. Substanța activă ditianon are efect preventiv și inhibă germinarea sporilor. Aceasta aderă stabil și uniform pe planta, asigurând un efect de contact, dar reprezintă şi o componentă importantă a strategiei anti-rezistență. Substanța activă fosfonați de potasiu acționează sistemic și are un mod de acțiune dual, care implică atât efecte toxice asupra fungilor cât și stimularea sistemului de apărare al plantelor. Produsul se aplică preventiv în perioada de vegetație cuprinsă între BBCH 53 – 81, respectiv de la faza de înmugurire (frunzele verzi care acoperă petalele vizibile), până la faza de început a coacerii fructelor (apariția nuanței deschise a culorii de bază specifice soiurilor). Se pot aplica maximum 6 tratamente pe an, timpul de pauză până la recoltare fiind de 35 de zile. Doza recomandată este de 2,5 litri la hectar.

“Lansat la finalul anului trecut, fungicidul Sercadis® completează oferta BASF în ceea ce privește fungicidele adresate combaterii celor mai păgubitoare boli la meri și peri, fiind un produs important pe care pomicultorii l-au luat în calcul în planul de combatere a bolilor pentru acest sezon”, a declarat Robert Băicoianu.

Fungicidul conține substanța activă fluxapiroxad (300 g/l), din grupa SDHI – inhibitori ai enzimei succinat dehidrogenază. Fluxapiroxad are o structură moleculară unică, de unde rezultă o mobilitate deosebită în interiorul plantei. Are acțiune translaminară și activitate acropetală care determină o protecție uniformă a culturii. Fluxapiroxadul blochează producerea de energie a agentului patogen. Mai specific, blochează funcționarea enzimei succinat dehidrogenază, întrerupând lanțul respirației mitocondriale. Substanța activă are proprietăți unice de redistribuire pentru o protecție de lungă durată. Sercadis® inhibă puternic germinarea sporilor, elongarea tubului germinativ, creșterea miceliului și sporularea. După aplicarea produsului, odată ce soluția s-a uscat pe suprafața frunzei, o parte din substanța activă se fixează puternic datorită proprietăților sale lipofile și numeroase molecule încep să se unească. Numărul maxim de tratamente pe sezon este trei. Momentul aplicării este cuprins în perioada de vegetație, mai precis fenofazele BBCH 53 – 81. Dozele de aplicare sunt următoarele: 0,25-0,30 l/ha pentru combaterea rapănului și 0,25 l/ha pentru combaterea făinării.

În finalul evenimentului, participanții au fost informați de lansarea unui nou produs BASF dedicat pomicultorilor. Este de vorba de Regalis® Plus, un regulator de creştere care inhibă procesul de sinteză a giberelinelor, micşorând lungimea lăstarilor, sporeşte diferenţierea mugurilor de rod și, de asemenea, grăbeşte intrarea pe rod a pomilor.