În data de 26 iulie a.c., Euralis Seminţe, în parteneriat cu BASF şi CLC Bio Innovation, a organizat în localitatea Tarcea, judeţul Bihor, la ferma Nagy Barnaba, evenimentul Euralis Master Field, dedicat culturilor de porumb, floarea-soarelui, soia şi sorg.
Fermierii şi specialiştii prezenţi au avut oportunitatea să constate performanţa geneticii Euralis completată de fluxul tehnologic de fertilizare şi protecţie a culturilor oferit de partenerii BASF şi CLC Bio Innovation. Compania Euralis Seminţe este abgradată la un program de studiu complex privind adaptarea tehnologiilor la schimbările climatice.
În deschidere, Magdalena Darac, Country Manager Euralis Seminţe, le-a mulţumit invitaţilor pentru participare şi a prezentat echipa implicată în organizarea evenimentului: Florin Turturea – Regional Sales Manager zona Centru-Vest, Alexandra Grigoruţa, Sorin Moraru, Ioan Macra şi Ovidiu Cuciula – Reprezentanti Tehnici, Sorin Antohe – Regional Sales Manager zona Est, Valentin Radu – Regional Sales Manager zona Sud, Florin Guloiu – Product Manager, Edouard Martin – Crop Manager şi Diana Tănase – PR & Marketing Specialist.
“Euralis Semences este Divizia de Seminţe a Grupului EURALIS, una dintre cele mai mari cooperative franceze care numără 12.000 de membri, având sediul în Lescar, în sud-vestul Franţei. Euralis Semences este unul dintre liderii europeni pe piaţa seminţelor pentru cultura mare: porumb, floarea-soarelui, sorg, soia şi rapiţa. Cu o cifră de afaceri de peste 170 milioane euro, compania investeşte anual 13% din cifra de afaceri în cercetare şi dezvoltare.
În scopul accelerării progresului genetic şi cu o expertiză de peste 20 de ani de în genetica moleculară, Euralis Semences utilizează tehnologii de laborator de ultimă generaţie. Aceste programe de cercetare sunt consolidate de numeroase parteneriate la nivel mondial, fiind strâns legată de reţeaua de câmpuri de selecţie – peste 500.000 de parcele în întreaga Europă, conduse de 12 staţii de cercetare. Expertiza noastră are la bază o cercetare puternică şi inovativă, materializată în producţii fiabile de înaltă calitate.
Astăzi, în România, compania Euralis Seminţe este recunoscută şi apreciată de partenerii noştri, fermieri şi distribuitori, prin parteneriate durabile. Ceea ce ne diferenţiază în piaţă sunt valorile recunoscute pe care ne bazăm în ideea că ne-am propus să fim cel mai inovator producător de material genetic semincer. Vreau să vă asigur că noi, specialiştii companiei Euralis Seminţe, am fost şi vom fi întotdeauna creativi, atenţi şi orientaţi la nevoile clienţilor noştri, căutând în permanenţă soluţii la provocările din agribusiness”, a subliniat Magdalena Darac, Country Manager Euralis Seminţe.
În continuare au luat cuvântul reprezentanţii companiilor partenere, Silviu Roşca – Key Account Manager Seed Companies BASF şi Iulia Grădinaru – Development Manager CLC Bio Innovation, prezentând echipele care i-au însoţit, precum şi produsele aplicate în culturile înfiinţate în cadrul fermei Nagy Barnaba.
Echipa BASF prezentă în cadrul Euralis Master Field a fost reprezentată de Silviu Roşca – Key Account Manager Seed Companies BASF, dar şi de reprezentanţii tehnici şi de vânzări din zona de Vest a României, Adrian Pârv şi Darius Mathiu.
“BASF, unul din cei mai mari furnizori de produse pentru protecția plantelor, vine în sprijinul fermierilor cu o gamă largă de produse, incluzând erbicide, fungicide, insecticide și tratament pentru semințe. Investim permanent în cercetare-dezvoltare pentru a descoperi noi produse, tot mai eficiente, pentru culturi agricole sănătoase și productive. Prin tot ceea ce întreprindem ne dorim să fim alături de fermieri și să creăm împreună soluții inovatoare pentru o agriculturã durabilă. Pornim de la înțelegerea profundă a nevoilor agricultorilor şi ne propunem să construim relații bazate pe încredere și parteneriate solide, menite să conducă la soluții eficiente în domeniul protecției plantelor”, a spus Silviu Roşca.
La rândul său, Iulia Grădinaru – Development Manager CLC Bio Innovation, a prezentat cartea de vizită a companiei, precum şi echipa de specialişti prezentă la eveniment: Benny Morgan – Marketing Manager, Claudiu Băeaşu, Lucian Blaga, Aurel Oros şi Sabin Bidică, reprezentanţi tehnici.
“CLC Bio Innovation este importatorul exclusiv în România și alte 40 de țări al gamei de produse LITHOVIT®, fabricate în Germania de către partenerul nostru TRIBOdyn AG. Misiunea noastră este să oferim valoare și servicii de înalt nivel pentru toți partenerii și clienții și să punem la dispoziție, pe lângă gama de produse de calitate premium, metode și termene avantajoase de plată, practici etice de afaceri, livrări prompte și, nu în ultimul rând, suport tehnic acordat tuturor utilizatorilor gamei de produse LITHOVIT® de către profesioniștii experimentați ai echipei noastre. Viziunea noastră este să susținem agricultura organică, pe lângă cea tradițională, crezând cu tărie într-un viitor mai curat și BIO. Valorile noastre sunt reprezentate de calitatea produselor pe care le oferim, onestitate în business, susținerea profitabilității fermierilor prin generarea unor culturi sănătoase și protejarea mediului înconjurător.
LITHOVIT® este prima gamă de produse foarte eficiente pentru toate culturile de câmp, cultivare intensivă, plante furajere, horticultură, pajiști și silvicultură. LITHOVIT® îmbunătățește rata fotosintezei, intensifică metabolismul plantei, fiind utilizat cu succes atât pe câmp, cât și în sere sau pentru culturile BIO. Vorbim de 5 produse, dintre care 4 sunt 100% organice: Lithovit Standard, Lithovit Forte, Lithovit 5% Bor şi Lithovit 25% Aminoacizi”, a exemplificat Iulia Grădinaru.
Evenimentul a continuat cu vizitarea loturilor demonstrative şi prezentarea tehnologiilor de cultură. În cadrul primului atelier, fermierii prezenţi au avut posibilitatea să vadă hibrizii de floarea-soarelui, dar şi pe cei cu rezistenţă genetică la Orobanche şi sistem de producţie Clearfield Plus. Dintre hibrizii Euralis de floarea-soarelui cu sistem de producţie Clearfield® Plus şi Clearfield® au fost enumeraţi: ES JANIS CLP, ES LORIS CLP, ES KAPRIS CLP, ES GENESIS CLP, ES ELECTRIC CLP, ES TERRAMIS CL, ES GENERALIS şi ES EUROMIS CL. Toţi aceşti hibrizi manifestă rezistenţă genetică la Orobanche şi au calităţi deosebite: un conţinut ridicat de acid oleic în cazul hibrizilor high-oleici, o vigoare bună la pornirea în vegetaţie, dar şi o foarte bună toleranţă la stresul climatic şi la boli.
Specialiştii companiei Euralis au pus accent pe ES JANIS CLP, un hibrid semi tardiv linoleic de floarea-soarelui cu sistem tehnologic de ultimă generație Clearfield® Plus și rezistență genetică la Orobanche rasele A-G, dar şi pe noii intraţi în porofoliu: ES LORIS CLP, hibrid semi tardiv linoleic şi ES KAPRIS CLP, hibrid timpuriu linoleic.
Schema de tratament a produselor de protecţie a plantelor a inclus produsele BASF: Frontier Forte – 1,4 l/ha aplicat în preemengenţă, Pulsar – 1,2 l/ha pentru sistemul Clearfield®, Pulsar Plus – 2 l/ha pentru sistemul Clearfield® Plus, Retengo – 1 l/ha în primul tratament şi Pictor – 0,5 l/ha în cel de-al doilea tratament.
Tehnologia de fertilizare la cultura de floarea soarelui a vizat 3 tratamente prin utilizarea fertilizantului Lithovit: T1 – Lithovit 5% Bor în faza de 4-6 frunze, prin aplicarea unei doze de 1,5 kg/ha; T2 s-a aplicat la o înălţime a plantei de 30-40 cm, folosind 1,5 Kg/ha Lithovit 50% Uree; T3 – Lithovit 25% Aminoacizi la începutul înfloririi, în doză de 1,5 kg/ha.
Cel de al doilea lot vizitat a fost cel de soia. De altfel, Euralis este producătorul nr. 1 în Europa la seminţe de soia nemodificată genetic. Astfel, fermierii care folosesc seminţele certificate se bucură de o serie de avantaje datorită potenţialului agronomic şi randamentului ridicat. În portofoliul Euralis se regăsesc soiurile ES ISIDOR, ES MENTOR, ES ADVISOR, ES GLADIATOR şi ES PALLADOR. Acestea prezintă germinaţie şi răsărire optimă, o puritate foarte bună, un control strict al buruienilor şi bolilor, o trasabilitate completă şi un progres inovator al culturii de soia.
Tratamentul aplicat de BASF la cultura de soia s-a realizat prin aplicarea erbicidelor Wing P – 4 l/ha în preemergenţă şi Corum – 1,9 l/ha + adjuvantul Dash – 1 l/ha în postemergenţă.
Fertilizarea culturii de soia s-a realizat prin aplicarea îngrăşământului foliar natural Lithovit, respectiv: T1 – Lithovit 50% Uree, în doză de 1,5 kg/ha; T2 s-a aplicat la o înălţime a plantei de 10 cm, folosind Lithovit Forte în doză de1,5 Kg/ha; T3 a constat în utilizarea a 1,5 kg/ha Lithovit 25% Aminoacizi, înainte de înflorire.
Cultura de sorg a fost şi ea trecută în revistă, având în vedere că asigură producţii bune, fiind şi o hrană sigură pentru animale. Hibrizii cultivaţi în lotul prezentat au fost: ES ARMORIK, ES ALBANUS, ES ARKANCIEL, ES ALIZE şi ES FOEHN. De altfel, hibrizii de sorg din portofoliul Euralis reprezintă o alternativă foarte bună la porumb în zonele afectate de secetă, sorgul fiind numit şi “cămila vegetală”.
În vederea fertilizării solului, la cultura de sorg a fost folosit îngrăşământul Lithovit după următoarea schemă: T1 – Lithovit Forte, în doză de 1,5 Kg/ha, aplicat la înălţimea plantei de 6-10 cm; T2 s-a aplicat la înălţimea plantei de 20-30 cm, folosind Lithovit 50% Uree în doză de 1,5 kg/ha; la T3 s-a utilizat 1,5 kg/ha Lithovit 25% Aminoacizi, înainte de înflorire.
A urmat prezentarea culturii de porumb, hibrizii aleşi pentru înfiinţarea lotului demonstrativ fiind: ES FARADAY, ES INVENTIVE, ES GALLERY, MAYFLOWER, ES MYLORD, ES METHOD, ES CORTES, ES LAGOON, ES BLASON DUO. Focusul prezentării a fost pe cei doi hibrizi noi, ES FARADAY din grupa de maturitate FAO 350 şi ES INVENTIVE, FAO 300.
Astfel, genetica Tropical® Dent a adus cel mai nou şi performant hibrid de porumb din gama Euralis – ES FARADAY (FAO 350). Hibridul cu genetică Tropical® Dent excelează prin 3 caracteristici: randament, stabilitate şi uscare rapidă a boabelor. ES FARADAY este un hibrid transversal, stabil, foarte adaptat, valorificând la maximum solele cu potenţial ridicat, dar şi pe cele cu potenţial mai scăzut.
ES INVENTIVE, din grupa FAO 300, este şi el un hibrid nou cu genetică Tropical® Dent, cu toleranţă foarte bună la secetă şi boli, dar şi cu o excelentă adaptabilitate la condiţiile de secetă. Hibridul are un potenţial genetic de producţie ridicat, caracterizat de uscarea rapidă a boabelor. În cazul celor doi hibrizi, densitatea recomandată este de 65.000-70.000 boabe germinabile/hectar la neirigat şi de 70.000-80.000 boabe germinabile/hectar la irigat.
Produsele de protecţie BASF utilizate în cultura de porumb au fost: în preemergenţă Akris – 3 l/ha, iar în postemergenţă, în faza de 4-6 frunze ale porumbului, noul pachet Rekord MAX (Callam – 0,4 kg/ha + Samson Extra 6 OD – 0,7 l/ha + adjuvantul Dash – 1 l/ha), precum şi fungicidul Retengo – 1 l/ha.
Schema de fertilizare la cultura de porumb s-a realizat prin 3 tratamente: T1 – Lithovit Forte în doză de 1,5 Kg/ha, aplicat în faza de 4-6 frunze; T2 – în faza de 6-8 frunze s-a utilizat Lithovit 50% Uree, în doză de 1,5 kg/ha; T3 – 1,5 kg/ha Lithovit 25% Aminoacizi în faza de 12 frunze.
La finalul evenimentului, fermierii au aflat noutăţile privind oferta comercială pentru cultura de rapiţă, având şi oporunitatea de a câştiga un pachet tehnologic complet în cadrul tombolei organizate de companiile partenere, Euralis Seminţe, BASF şi CLC Bio Inovation. Premile au constat în:
Premiul I: 5 saci ES ANGEL CL; 3 pachete CLERANDA (5 ha/pachet); 30 kg Lithovit Standard/30 kg Lithovit 5% Bor.
Premiul II: 4 saci ES IMPERIO; 10 litri CARAMBA TURBO; 20 kg Lithovit Standard/20 kg Lithovit 5% Bor.
Premiul III: 3 saci ES IMPERIO; 2 pachete STRATOS ULTRA (5 ha/pachet); 10 kg Lithovit Standard/10 kg Lithovit 5% Bor.
Prezentarea performanţelor genetice ale fiecărei culturi a fost completată de schema de fertilizare CLC Bio Inovation dar şi de eficienţa produselor de protecţie a plantelor oferite de compania parteneră BASF.
“Indiferent de tipul de hibrizi din portofoliu, randamentul rămâne până la urmă criteriul principal de selecţie. Din acest motiv, testarea hibrizilor marca Euralis Seminţe se realizează în condiţii extrem de exigente, tocmai pentru a putea valida stabilitatea producţiilor. Performanţa şi stabilitatea criteriilor de selecţie sunt parametri comuni pentru toate programele de selecţie şi ameliorare, efectuate de Euralis. Astăzi, în cadrul evenimentului Euralis Master Field organizat la Tarcea, în judeţul Bihor, a existat această oportunitate, de a demonstra în câmp performanţa obţinută în culturile agricole prezentate, utilizând genetică premium şi scheme de fertilizare şi tratament eficiente”, a concluzionat Country Managerul Euralis, Magdalena Darac.