Valentin Mărginean, fermier din județul Mureș: „Ne concentrăm mult pe tehnologia de ultimă generație, ne aduce un profit în plus, facem economie de substanțe, de îngrășăminte, de timp!”

vali marginean

Valentin Mărginean este administratorul Klaus Agrar din județul Mureș. Pe 29 septembrie 2020 a participat în calitate de Speaker și Invitat în cadrul evenimentului “Fermier în Linia Întâi în Transilvania și Maramureș – Xgroup Meetings Agriculture”, parte a celei de-a 5-a ediții RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum.

Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Valentin Mărginean din cadrul evenimentului:

„Cred că toți fermierii din centrul țării se confruntă cu problema mistreților, iar mai nou avem și urși. E o problemă care sperăm să se rezolve, cel puțin domnul Ministru ne-a promis că se va rezolva. Când vizităm alte țări nici nu se pune în discuție a fi pagube create de animalele sălbatice. Din păcate noi creștem porcii altora. Eu exploatez o suprafață de 1400 de hectare, este o fermă de familie în județul Mureș, mai exact în Târnăveni. Culturile sunt variate, avem: grâu, porumb, rapiță, floarea-soarelui și soia. Acum nu mă mai ocup de zootehnie. Am avut o fermă de 6000 de porci de îngrășare. Șase mii de porci nu consumau atât porumb câtă pagubă făceau mistreții într-un an. Din păcate am renunțat la creșterea porcilor și suntem doar pe partea vegetală acum.

În primăvară a fost puțină secetă, am avut mici probleme, dar s-au rezolvat pe parcurs. Problema mai mare a fost cu recoltatul pentru că în acea perioadă am avut probleme mari cu ploile. Când aveam nevoie de soare a venit ploaia și invers. Asta este! Suntem sub cerul liber. Noi în centrul țării am avut culturi destul de bune, suntem mulțumim de recoltele pe care le-am avut până în momentul de față. Culturile de soia și floarea-soarelui au fost foarte bune, la porumb încă nu am intrat. Nu ne-am confruntat cu problemele din Sudul țării.

Am făcut achiziții și anul acesta: o combină, un tractor și alte utilaje. Fără tehnologie nu merge nimic. Noi suntem deja și la sistemul de ghidări prin satelit, cu sisteme de implementare care monitorizează semințele, îngrășămintele pe anumite zone. Ne concentrăm mult pe tehnologia de ultimă generație, ne aduce un profit în plus, acesta va fi viitorul, facem economie de substanțe, de îngrășăminte, de timp.

Avem spații de depozitare. Grâul este depozitat încă nu am vândut deloc, așteptăm iarna. Spațiile de depozitare nu sunt suficiente, dar grâul și porumbul o să îl depozităm. Am vândut doar rapiță, floarea-soarelui și soia cu prețul de la contractele anterioare. Oricum, prețurile sunt bune pentru noi, poate nu și pentru zootehniști pentru că o să crească și o să îi afecteze probabil.”

Seria de Xgrupuri “Fermier în Linia Întâi” este un proiect al comunității marilor fermieri RALF, realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience România și CEC Bank.

 

Foto © Valentin Mărginean

Sursa: https://www.borocommunication.ro