Uniunea Salvăm Țăranul Român solicită aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021

Uniunea Salvăm Țăranul Român, a solicitat MINISTRULUI FINANTELOR, dl ALEXANDRU NAZARE, urgentarea aprobării proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021, hotărâre care se află în procedura de avizare .

După cum bine cunoașteți micii producători agricoli au nevoie urgentă de finanțare pentru a putea fi competitivi pe piața internă și nu numai. Cu toate acestea deși sumele au fost reduse, acestea sunt ma mult decât necesare producătorilor agricoli. Conform programului de guvernare 2020 – 2024, guvernul și-a asumat să susțină susținerea producătorii mici și mijlocii ”… pentru a asigura nevoile piețelor locale, iar marii fermieri trebuie sprijiniți pentru a rămâne conectați la piețele naționale și regionale”, ori, proiectul de Hotărâre de Guvern nu face altceva decât să sprijine producătorii mici și mijlocii.

În acest context, producătorii agricoli așteaptă cu deosebit interes Hotărârea de Guvern, deși organizațiile profesionale au fost consultate la elaborarea acesteia în cursul lunii martie 2021, aprobarea acesteia întârzie nejustificat de mult. Totodată atragem atenția asupra faptului că fără o predictibilitate privind finanțarea și sprijinul acordat de Guvern, producătorii agricoli nu vor putea să înființeze culturile eligibile la ajutorul de MINIMIS, după cum bine cunoașteți pentru a produce categoriile de produse eligibile necesită pregătirea terenurilor, răsadurilor, etc, din timp, aceste culturi nu pot fi înființate ad-hoc. Vă solicităm să aveți în vedere faptul că sumele au fost mult diminuate prin comparație cu anul trecut precum și faptul că sprijinul acordat producătorilor mici și medii pentru a compensa pierderile suferite ca urmare a pandemiei COVID 19 au fost insignifiante, prin comparație cu compensațiile acordate de alte state sau în alte sectoare agricole. Mai mult anul 2020 a fost un an cât se poate de capricios a debuta cu îngheț timpuriu urmat de inundații și mai apoi de secetă pedologică fapt ce a afectat producătorii de legume în spații protejate mici și medii .

Față de aspectele prezentate considerăm că este justificată solicitarea noastră de urgentare a avizării Hotărârea de Guvern pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021.

Cu deosebită considerație și respect,

Reprezentant USTR,

Ion Păunel

Membri ”Uniunea Salvăm Țăranul Român” :

Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură (afiliat CSDR) ‐ Tudor Dorobanțu, Președinte

Federația Națională a Lucrătorilor (afiliat BNS) ‐ Horațiu Raicu, Președinte

Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt ‐ Ion Păunel, Președinte

Asociația Legum‐Ro‐Fruct Sud‐Vest Oltenia ‐ Gogu Lucian, secretar General

Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt ‐ Popa Simona, Președinte

Asociația Producătorilor de legume ECOLEG – Fedorov Eusehnie

Asociația Națională a Tinerilor Producători de Legume și Alte Produse Zeotehnice Matca – Ciocan Florinel, Președinte

Asociația de Producători de Flori Muntenia – Călin Ion, Președinte

Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură

Floricultură, Plante Aromatice Buzău ‐ Costel Vânătoru

Cooperativa Agricolă Lunca Someșul Mic Anca Marcu, Director Executiv

Cooperativa Agricolă Legume de Vidra Lăcătuș Victor, Director Executiv

Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat ‐ Claudiu Breazu , Președinte

Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița ‐ Valentin Cristea, Președinte

Cooperativa Agricolă Jilavele ‐ Roxana Roșculeț, Președinte

Organizatie de producători TOMATE COM, Mircea Bujor, Președinte

Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale