Timac Agro România – certitudinea profesionalismului

Peste 350 de persoane au luat parte la convenția comercială Timac Agro România din acest an. Evenimentul, aflat la cea de-a XII-a ediție, a avut loc la Hotelul Alpin din Poiana Brașov în data de 22 noiembrie a.c.

Adrian Drăgan, CEO Timac Agro România, Republica Moldova și Ucraina, a prezentat fermierilor situația producțiilor și a prețurilor la cereale. “România a devenit ţara europeană cu cea mai mare producţie de porumb în acest an, surclasând ţări care au mare tradiţie agricolă. Dacă ne amintim că ţara noastră continuă să deţină locuri fruntaşe în Europa şi la alte culturi, precum floarea-soarelui, grâu, rapiţă, soia sau cartofi, înţelegem rapid că nu este o întâmplare şi că ploaia nu poate fi singura explicaţie pentru aceste rezultate excepţionale.

Creşterea de productivitate înregistrată la porumb are mai multe surse: implementarea tehnologiilor adaptate condiţiilor de mediu, creşterea calităţii inputurilor, creşterea gradului de tehnologizare cu utilaje performante, accesarea fondurilor europene, creşterea accesului la credite, creşterea gradului de comasare a terenurilor, creşterea calităţii gestiunii fermelor cu competenţă şi, nu în ultimul rând, condiţiile meteo puse mult mai bine în valoare decât în alţi ani. Ştim că 10% din grâul mondial și 20% din porumb se tranzacționează, ceea ce este excepțional. Prețul creat la bursă, care reprezintă o referință pentru ce încasăm pentru fiecare cultură, este creat doar de schimburile internaționale.

Toate aceste atuuri, dar şi şansa de a ne situa în proximitatea unor ţări cu o rată ridicată de creştere a populaţiei, dar cu resurse limitate de teren agricol – Orientul Mijlociu, Africa de Nord -, sunt o adevărată oportunitate pentru creşterea exporturilor, deci pentru dezvolta­rea agriculturii în ţara noastră. O mare piaţă de desfacere în proximitate, precum şi comerţul mondial de produse agricole robust, cel puţin în următorul deceniu, sunt factori care trebuie să ne dea încredere să continuăm procesul de intensificare a tehnologiei de producţie prin utilizarea inputurilor care să crească rentabilitatea fiecărui hectar semănat, să investim în utilaje performante şi în îmbunătăţirea capacităţilor de stocare şi a logisticii.

Cum pământul pe care îl lucrăm nu l-am moştenit de la părinţi, ci l-am împrumutat de la copiii noştri, una dintre preocupările majore ar trebui să fie agricultura durabilă, protejarea solurilor, a apei, a aerului, a biodiversităţii, a mediului în general. Vestea bună este că pe partea de îngrăşăminte, Timac Agro are soluţiile nutriţionale care să satisfacă atât exigenţele de mediu cât şi cele de rentabilitate” a subliniat Adrian Drăgan.

Compania Timac Agro România este specializată în nutriție vegetală și animală, cu vastă experiență în nutriția culturilor, condiționarea solului și eficiența soluțiilor nutriționale, oferind o gamă specifică de soluții adaptate la condițiile particulare ale României și nu numai. Parte a Grupului Roullier, în activitatea sa tradițională de furnizare de inputuri pentru agricultură, Timac Agro România oferă clienților săi produse care îndeplinesc cele mai înalte standarde internaționale de calitate și siguranță. Tehnologiile de creștere a eficienței îngrășămintelor sunt revoluționare în piață și  permit clienților Timac Agro să își optimizeze investițiile în îngrășăminte, și, în același timp, să își îmbunătățească practicile de protejare a mediului înconjurător.

Un rol aparte în portofoliul de produse îl au biostimulatorii. Aceştia sunt unici prin faptul că ei conțin extracte de alge marine și alte extracte de plante, pe lângă substanțele nutritive esențiale pentru culturi. În ciuda dezvoltării în condiții dure, fără îngrășăminte, în apă sărată și mediu de viață extrem din cauza fenomenelor de flux și reflux, algele marine sunt cele mai productive plante din lume. În ceea ce privește producția de biomasă uscată, algele marine pot fi de 30 de ori mai productive decât soia și de mai mult de 50 de ori mai productive decât porumbul.

Biostimulatorii  Timac Agro România  brevetați  sunt disponibili în următoarele formulări: Fertileader, Fertiactyl, Maxifruit și Oligal SD. Produsele Fertiactyl sunt concepute pentru a aborda problemele agronomice încă de la răsărire fiind active și extrem de utile în fazele incipiente de dezvoltare ale plantei de cultură. Complexul Fertiactyl determină rezistență sporită la stres chimic, termic și hidric, creșterea masei radiculare și dezvoltarea perișorilor absorbanți, îmbunătățirea disponibilității îngrășămintelor și a substanțelor nutritive din sol, dar crește considerabil și absorbția de nutrienți, precum fosforul, zincul, fierul și altele.

Directorul executiv Timac Agro România, Ionel Bursuc a evidențiat contextul actual al agribusiness-ului românesc. “În agricultura din ţara noastră funcționează 17 mii de societăţi comerciale cu o cifră totală de afaceri de 35 de miliarde de lei și un profit net de 4,8 miliarde de lei, numărul angajaților fiind de aproximativ 85.500 de persoane. O treime din cifra de afaceri din agricultură este concentrată în cinci județe. Atingerea pragului de 8 miliarde de euro pentru cifra de afaceri s-a datorat rezultatelor de producție înregistrate la culturile de grâu și porumb”, a arătat Bursuc.

În final, Dimitris Reppas, South Eastern Europe Markets Manager Grupul Roullier, a realizat o prezentare globală a companiei și a subliniat rolul cercetării în apariția produselor inovatoare în portofoliul Timac Agro România.