Tehnologia de cultivare a rapiței de primăvară

Rapool 750

Compania Rapool Ring este un brand foarte cunoscut atât în Europa cât și în România, ocupând poziția de lider de piață în țări precum: Germania, Bulgaria, Ungaria, Belarus, Ţările Baltice (Estuania, Lituania, Letonia) precum și non EU (Rusia).

Cu un “Know how” în cultura de rapiță de peste 120 de ani, Rapool a luat naștere ca urmare a unei colaborări între trei amelioratori germani: NPZ, DSV și Eckendorf, încă din 1974. Astfel, compania este recunoscută în piață ca și inovator al culturii de rapiță, cu ameliorare în diferite direcții (maturități, toleranțe la stres și diverse tratamente).

Rapool deține cea mai mare rețea de ameliorare/testare a culturii de rapiță din Europa: 13 stații de ameliorare și 180 locații de testare.

Rapool Ring a intrat pe piața din România în anul 2011, iar într-un timp relativ scurt s-a remarcat prin:

–       competență – cercetăm cultura de rapiță de 120 ani;

–       ameliorare – deținem cea mai mare rețea de testare din Europa;

–       calitate – producem sămânță la calitate superioară, iar principalul și singurul focus al companiei sunt semințele de rapiţă;

–       expertiză – parteneriate cu orientare către nevoile fermierilor;

–       producție – potențial ridicat datorită geneticii.

Pe lângă portofoliul complex de hibrizi de rapiță de toamnă, Rapool Ring România pune la dispoziția fermierilor 2 hibrizi de rapiță de primăvară: Mirakel și Achat.

Mirakel are o maturitate timpurie și un conținut foarte ridicat de ulei. Dezvoltă o masă vegetativă bogată, viguroasă și sănătoasă, având o înălțime medie a plantelor de 120 – 150 cm. Hibridul are rezistență ridicată la cădere și o toleranță foarte mare la secetă. De asemenea, Mirakel prezintă o bună adaptabilitate în diferite condiții pedo-climatice și o stabilitate foarte bună datorită tipului compact pe care îl dezvoltă. Hibridul are un nivel foarte scăzut de glucozinolaţi și acid erucic.

Achat are o maturitate semitardivă, cu un potențial de producție foarte ridicat atât în boabe cât și în ulei. Are o dezvoltare robustă a plantei și o creștere viguroasă, iar talia plantei este înaltă. Hibridul are o rezistență foarte bună la aplecare și frângere și o toleranță foarte ridicată la secetă. Achat este stabil și adaptabil diferitelor condiții climatice, însă plasticitatea ecologică îl recomandă în special în zonele unde sunt posibile perioade mai lungi de vegetație, iar în aceste condiții își poate exprimă întregul potențial de producție.

În anul agricol 2019 hibrizii de rapiță de primăvară au obținut producții de peste 3 t/ha în zona de Sud a țării și peste 3,5 t/ha în centru, producțiile fiind obținute de fermierii care au avut în cultură rapiță de primăvară.

Ca și tehnologie, rapița de primăvară germinează și la temperaturi scăzute ale solului de 2-3°C, însă prezintă sensibilitate la temperaturi mai mici de -4°C în timpul dezvoltării timpurii a plantelor. Cultivarea rapiței de primăvară este posibilă aproape pe toate tipurile de sol, excepție fiind cele slabe și nisipoase.

Cultivarea și însămânțarea corectă sunt principalii precursori pentru producții mari și stabile, indiferent dacă solul este arat sau mulcit. Culturile premergătoare recomandate sunt cerealele. Rotația culturii este de 3-4 ani, așadar se recomandă a nu se cultiva după rapița de toamnă sau floarea-soarelui.

Rapool Ring recomandă semănatul timpuriu în condiții de umezeală, atunci când în sol avem temperaturi de 5-8°C la adâncimea de 5 cm. Adâncimea optimă de semănat este de 2-3 cm. Putem observa în graficul de mai jos zilele necesare ca sămânța să germineze în funcție de adâncimea de semănat.

Rapița are nevoie de un pat vegetativ bine pregătit și fără resturi vegetale pentru a se crea un contact intim între sol și sămânță, obiectivul final fiind o răsărire omogenă. Sigur, în cazul în care discutăm de semănat direct sau minimum tillage, pentru cultura de rapiță se impune utilizarea unor semănători special echipate.

Densitatea la semănat este diferită în cazul rapiței de primăvară, astfel că pentru semănatul timpuriu sau în epoca optimă recomandăm 70 b.g./m2, iar pentru semănatul tardiv 80 b.g./m2. Suntem nevoiți să suplimentăm numărul de boabe germinabile pe m2 din cauza perioadei scurte de vegetație, dar și a faptului că potențialul de ramificare nu este la fel de ridicat ca în cazul rapiței de toamnă.

Fertilizarea

Semințele oleaginoase de primăvară au o cerere ridicată în special pentru azot, fosfor, potasiu, sulf și bor.

  • Azotul este necesar de la începutul dezvoltării până la înflorit, acesta susținând dezvoltarea biomasei, formarea silicvelor și numărul de semințe pe m². Recomandăm aplicarea acestuia în două faze: la semănat: 60-80 kg s.a. N/ha și la alungirea tijei florale: 40 kg s.a N/ha.
  • Fosforul susține dezvoltarea rădăcinilor, rezistența la cădere și maturarea semințelor. Se recomandă: 60-80 kg P2O5/ha.
  • Potasiul ajută formarea silicvelor și reținerea apei în plantă. Recomandăm 180-270 kg K/ha.
  • Magneziul este important pentru energia, vigoarea și metabolismul plantei. Se recomandă 30-40 kg Mg/ha.
  • Sulful susține dezvoltarea proteinei. Lipsa acestuia duce la absorbția insuficientă a azotului. Se recomandă 20-30 kg S/ha.
  • Borul este necesar pentru formarea semințelor. Se recomandă 0,5-1,0 kg B/ha.

Sulful și borul se pot aplica împreună cu un fungicid/regulator de creștere, pentru a mări vigoarea în primele faze de vegetație. Pentru aplicarea unui program optim de fertilizare se va ține cont atât de analizele de sol cât și de planta premergătoare.

Boli și dăunători

Ca și în cazul rapiței de toamnă, condițiile umede și precipitațiile în perioada înfloritului pot duce la infestarea cu Screlotinia. În timpul maturării, precipitațiile pot duce la infestări cu Alternaria și Botrytis. Controlul cu succes al bolilor cu s.a. tebuconazolmetconazole și boscalid sunt eficiente când ciuperca este tratată într-o fază activă a ciclului de viață.

Rapița de primăvară este atacată de dăunători în diferite stadii de vegetație. Cel mai frecvent dăunător după semănat sunt puricii, aceștia lăsând ușile deschise pentru bolile fungice. Astfel, recomandăm tratamente cu piretroizi dacă pragul economic de dăunare este depășit. Un alt dăunător important pentru cultura de rapiță este Meligethes aeneus, care este periculos în toate stadiile de dezvoltare a culturii, dar în special la pariția butonului floral. Ca măsuri preventive recomandăm respectarea asolamentului și tratamente chimice cu produsele și dozele recomandate de companiile autorizate.

Tratamentul atât cu insecticide cât și cu fungicide trebuie administrat imediat atunci ce apar condiții de infestare.

Recoltatul

Ramificarea puternică și înflorirea neuniformă a rapiței este parțial consecința unei maturizări neuniforme a semințelor. În general, silicvele ajung la maturitate deplină uniform, iar recoltarea se poate face fără pierderi însemnate.

Recoltarea se face cel mai bine la maturitate deplină, însă iată cum putem face o primă evaluare vizuală a lanului:

  • Semințele sunt de culoare negru-maroniu până la negru-închis și tari;
  • Semințele se mișcă în silicve dacă sunt agitate;
  • Silicvele sunt de culoare gri-maroniu.

Pentru profesioniștii rapiței recoltatul culturii începe când umiditatea semințelor este de 11-12%. Recoltatul la o umiditate mai mare poate duce la deprecierea calitativă a acestora.

Alina Petrea

Product Manager Rapool Ring România