În data de 26 februarie a.c., la Hotelul Edma din Alexandria s-a desfășurat Forumul pentru floarea soarelui high oleică, organizat de compania Syngenta România.
Alonso Luis Carlos, Global Sunflower Business Development Lead și Dana Răduică, Marketing Manager Sunflower Seeds România & Moldova, speakerii evenimentului, au menționat că acest forum face parte dintr-o serie de 5 manifestări educaționale și de informare dedicate fermierilor care au achiziționat semințe de floarea soarelui de tip high oleic.
Specialiștii au vorbit despre tendințele în segmentul high oleic, despre calitatea semințelor și a uleiului de floarea soarelui, factorii care influențează conținutul de acid oleic, dar și despre bunele practici pentru cultivarea florii-soarelui high oleic.
“Evoluția suprafeței cultivate cu floarea soarelui high oleică în România a fost evidentă în perioada 2009 – 2019, de la 3 mii de hectare la 173 de mii în 2015 și 160 de mii în 2019, însă o suprafață importantă fost cultivată și cu varietăți Mid oleic începând cu 2016. Se estimează în continuare, o creștere a suprafeței cultivate cu floarea soarelui high oleică, astfel încât în anul 2020 cererea de sămânță a depășit disponibilitatea”, a precizat Alonso Luis Carlos.
Specialistul a vorbit și despre factorii care influențează calitatea semințelor, respectiv a uleiului de floarea soarelui. Conținutul uleiului de floarea soarelui este influențat de factori legați de:
- genetică, având în vedere că anumiți hibrizi produc o cantitate mai mare de ulei decât alții;
- data semănatului, fiind de notorietate faptul că semănatul devreme crește conținutul de ulei;
- aprovizionarea cu apă, ceea ce înseamnă că seceta după înflorire reduce cantitatea de ulei, iar ploaia o crește;
- fertilizare, care dacă este echilibrată duce la o mai bună umplere a semințelor și totodată la o creștere a conținutului de ulei (azotul crește producția dar reduce conținutul de ulei, potasiul crește producția dar nu influențează cantitaatea de ulei, iar fosforul are un efect pozitiv asupra conținutului de ulei).
Factorii care influențează conținutului de acid oleic, menționați de specialiștii Syngenta, sunt: temperatura nocturnă în timpul maturării, polenizarea cu plante de floarea soarelui convenționale, efectul combinat al celor două, precum și amestecul fizic cu semințe de floarea soarelui convenționale în timpul lucrărilor.
“Sunt trei tipuri de ulei de floarea soarelui: tradițional sau linoleic, uleiul mid oleic și cel high oleic. Uleiul de floarea soarelui high oleic este unul premium cu valori ale acidului oleic, omega 9, de peste 80%. Se folosește cu succes în industria alimentară. Interesul pentru uleiul de floarea soarelui high oleic vizează preocupările globale privind sănătatea și recomandările nutriționale, precum și valabilitatea mai mare a acestuia”, a mai adăugat Alonso Luis Carlos, specialistul Syngenta.
De asemenea, în cadrul forumului a fost prezentată și evoluția prețurilor uleiului de floarea soarelui high oleic, purtându-se discuții și despre cererea și producția acestuia. Protocolul de cultivare pentru a produce floarea soarelui high oleică a fost un subiect de mare interes. Cerințele privind producția de floarea soarelui tip high oleic sunt aceleași cu floarea-soarelui clasică, diferențele fiind legate de măsurile pentru conservarea identități luate în toate verigile din fluxul de activități.Genetica și calitatea semințelor reprezintă un element de importanță majoră iar impurificarea cu floare clasică trebuie evitatăîn toate etapele: semănat, perioadă de vegetație, recoltare, transport, uscare, depozitare și procesare a semințelor. Monitorizarea culturii și izolarea câmpului contribuie și ele la obținerea unui conținut ridicat în acid oleic.
Ținând cont de aceste aspecte, specialiștii au făcut mai multe recomandări:
- Gestionarea samulastrei pe solele unde a fost cultivată recent floarea soarelui linoleică
- De preferat alegerea parcelelor pe care s-a semănat porumb cel puțin o dată între culturile de floarea soarelui pentru gestionarea Lupoaiei.
- Izolarea parcelelor cu high oleic de floarea soarelui convențională la minim 300 metri.
- Curățarea semănătoarei înainte de semănat.
- Păstrarea unei hărți de semănat care indică în detaliu ordinea operațiunii.
- Verigile tehnologice trebuie să urmărească creșterea producției și a conținutului de ulei, similar cu floarea soarelui convențională.
- Inspecția periodică a câmpului pentru a verifica izolarea, eventuale impurificări sau alte probleme.
- Curățarea obligatorie a combinei înainte de recoltare.
- Recoltarea separată a marginilor, pentru a minimiza riscul de impurificare prin polenizarea încrucișată a marginilor.
- Curățarea zonei de depozitare și a fiecărui transport cu refractometrul.
- Curățarea uscătorului înainte de a-l porni, pentru a evita amestecarea semințelor
Recomandările specialiștilor Syngenta pentru a produce floarea-soarelui high oleică de înaltă calitate au făcut referire la alegerea hibrizilor de la companii cu notorietate. De exemplu, cultivarea hibrizilor Syngenta care au deja rezultate confirmate, precum SY Experto, Talento și SY Gracia CLP. Totodată, reprezentanții companiei au menționat faptul că este interzisă cultivarea florii soarelui high oleic în aceleași sole cu cea convențională. În același timp, au avertizat ca impurificarea să nu se facă prin amestec de semințe, respectiv cu cele convenționale, în toate etapele de producție.
“Syngenta este compania care a promovat și s-a implicat cel mai mult în dezvoltarea segmentului high-oleic pe piața din România, pentru că a văzut oportunitatea pentru fermierii săi de a-și crește veniturile obținute din cultura de floarea-soarelui. Având cei mai buni hibrizi din perspectiva producției și a conținutului ridicat de high-oleic, Syngenta a reprezentat o carte câștigătoare pentru fermierii români, motiv pentru care a promovat ani la rând acest segment pe piața din România, ajungând ca astăzi cererea pentru sămânța high-oleică să vină în mod natural, într-un procent foarte ridicat, fără a mai nevoie de promovare.
Cererea în creștere de produse alimentare sănătoase la nivel european începe să intre pe un trend ascendent începând cu anul 2010, lucru care a condus ca la nivelul cercetării în agricultură să fie investite eforturi importante în ameliorarea genetică a florii-soarelui, pentru crearea de hibrizi ce prezintă conținut ridicat de acid oleic. Compania Syngenta merge mai departe și sprijină fermierii oferindu-le expertiza și experiența acumulată de-a lungul timpului, astfel încât aceștia să aibă un succes garantat”, a concluzionat Dana Răduică.