“Starea de echilibru permite o vedere mai bună a lucrurilor în ansamblu și luarea unor decizii corecte!”

Interviu cu Ioana Tudor – Head CP Marketing Syngenta Professional Solutions Japan, Australia New Zealand

Cum ați descrie evoluția dumneavoastră profesională în agribusiness și ce vă motivează în carieră?

Mi-am început cariera la Syngenta acum 27 de ani când am hotărât să accept oferta firmei Zeneca (predecesorul Syngenta) la un târg de joburi pentru studenții de top. Tocmai finalizasem un master internațional renumit, derulat de Facultatea de Științe Economice din Viena împreună cu Universitatea din Carolina de Sud. Cu toate că nu cunoșteam prea multe despre agricultură, cred că a fost una din cele mai bune decizii pe care le-am luat vreodată. Cu mândrie pot spune că, de-a lungul timpului, am reușit să progresez și să ajung Global Head of Marketing pentru divizia de protecția culturilor.

Începând de anul acesta am preluat și conducerea pentru Japonia, Australia și Noua Zeelandă, ceea ce demonstrează că la Syngenta poți evolua în carieră, în mod constant, atât timp cât ești pasionat de ceea ce faci. Și cred că tocmai pasiunea pentru agricultură a fost elementul determinant al carierei mele. Atât timp cât ești motivat să te autodepășești, să găsești soluții noi, să nu-ți fie frică să riști și să-ți impui punctul de vedere, nu ai cum să nu progresezi.

Ce sfaturi le oferiți tinerelor aspirante la o carieră de succes în agribusiness?

Cred că cel mai important lucru pentru o femeie în agribusiness este să obțină un echilibru bine definit între carieră și viața personală. Știu că acest lucru nu este ușor, și mai mulți factori intră în calcul, însă nu trebuie să uităm că grijile și problemele dintr-o parte pot avea consecințe directe în cealaltă. Starea de echilibru permite o vedere mai bună a lucrurilor în ansamblu și luarea unor decizii corecte. Eu am avut șansa să contez pe soțul meu care mi-a fost tot timpul alături și care m-a susținut foarte mult. Împreună avem cinci copii, și fără ajutorul și înțelegerea lui, nu aș fi putut să ajung la acest nivel în carieră.

Un alt lucru care mi se pare foarte important de știut, mai ales în companiile multinaționale, unde totul se plănuiește în avans, este legat de prejudecăți. Adesea se consideră că femeile nu pot prelua mai multe îndatoriri sau nu sunt mobile geografic din cauza familiei. De aceea, este foarte important ca, de la început, să știi ce vrei și ce poți, iar apoi să tranmiți mesajul foarte clar superiorilor. Un program de mentorat poate fi foarte benefic, mai ales tinerelor femei pentru a clarifica aceste lucruri.

În încheiere, vă rugăm să adresați un scurt mesaj tuturor femeilor din agricultură.

Conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură, femeile reprezintă 43% din forța de muncă în agricultură la nivel mondial, dar se confruntă cu o mare discriminare în ceea ce privește participarea la forumurile de luare a deciziilor din domeniu. Acest lucru se poa­te schimba numai dacă tinerele sunt încurajate să aleagă o profesie în agricultură din liceu ceea ce le va permite să fie mult mai pregătite dacă vor să urme­ze studiile în domeniul agricol.

Îmi doresc ca toate femeile care lucrează în agricultură să nu uite că sunt puternice și să aibă încredere în puterile lor. Este deosebit de satisfăcător să știi că lucrezi într-un domeniu în care ajuți oamenii să pună hrană pe masă. Ce poate fi mai frumos?