Sinteza marșului cu utilaje agricole din municipiile Iași și Botoșani

Miercuri, 07 aprilie 2021, ASOCIAȚIA FERMIERILOR GRÂNARII MOLDOVA DIN IAȘI a organizat un marș de protest cu utilaje agricole în Municipiile Iași și Botoșani.

În Municipiul Vaslui, din cauza faptului că marșul de protest nu a fost avizat, Asociația Grânarii a delegat un număr de cinci membri pentru a prezenta prefectului cerințelor fermierilor, SCRISOAREA CĂTRE PRIM MINISTRUL ROMÂNIEI, DOMNUL FLORIN-VASILE CÎȚU și totodată solicitarea unui răspuns ferm la cererea fermierilor: ACORDAȚI DESPĂGUBIRILE PENTRU CULTURILE CALAMITATE ÎN ANUL 2020!  
 
IAȘI
În județul Iași, constituirea coloanei de tractoare a avut loc începând cu ora 13:00, la comunicația rond Uricani către Antibiotice. Fermierii și-au exprimat ferm cerințele:

  • Dl. Ion Notingăr a menționat faptul că fermierii nu sunt sprijiniți de stat pentru a depăși criza provocata de seceta din anul 2020.
  • Dl. Ionel Isari a precizat faptul că anul agricol precedent prost împreună cu pandemia, au dus la incapacități de plată, fermierii bazându-se pe promisiunile Ministrului, iar după luni de zile fiind în situația de execuție de către bănci.
  • Dl. Cezar Musteață a solicitat ferm o soluție din partea statului: o asigurare pe secetă, infrastructură de irigații. 

Ora 14:00 – Un număr de 70 tractoare au pornit în convoi pe itinerariul SENS GIRATORIU URICANI – BULEVARDUL PACURARI – BULEVARDUL INDEPENDENȚEI – ANASTASIE PANU – SPLAI BAHLUI  – CANTA – VALEA LUPULUI.

La ora 15:00, delegația fermierilor a ajuns la Prefectură pentru o serie de discuții cu domnul Prefect și pentru a înainta SCRISOAREA DESCHISĂ CĂTRE PRIM MINISTRUL, DOMNUL FLORIN- VASILE CÎȚU. De asemenea fermierii și-au mai exprimat o dată revendicările:

  • Dl. Emil Bălteanu – Președintele Asociației GRÂNARII – a susținut faptul că fermierii sunt într-o situație disperată. ”Suntem în situația în care pentru culturile din primăvara anului trecut nu s-au acordat despăgubiri promise de ministrul Agriculturii Oros. Am ajuns aici pentru că am protestat la Iași, la București și la protestele noastre nu au fost încă răspunsuri certe. Noi vrem banii la culturile calamitate în anul precedent.”
  • Dl. Cristian Stoica – a menționat faptul că fermierii și-au alocat timp și resurse pentru protest și cer îndeplinirea promisiunilor ”Vrem aceste despăgubiri care au fost promise şi de care avem foarte mare nevoie.”

            În timpul discuțiilor delegației de fermieri din  Asociația Grânarii cu domnul Prefect Marian Grigoraș, convoiul de tractoare și-a continuat marșul pe itinerariul stabilit, până la sensul giratoriu de la intrarea pe Centura Iași, loc care a constituit și punctul de defluire al protestatarilor.
 
BOTOȘANI
            În judetul Botoșani, constituirea coloanei de tractoare a avut loc la intrarea în Municipiu dinspre Răchiți.
            Convoiul de aproximativ 50 tractoare a avut următorul itinerariu: strada Împărat Traian – strada Uzinei – Calea Națională – Piața Revoluției.

            Și în județul Botoșani, fermierii au adus reproșuri grave la adresa autorităților:

  • Dl. Constantin Nechifor a menționat că Guvernul României este împotriva ajutorului pe care l-ar putea acorda Uniunea Europeana României. ”După ce că noi nu am fost în stare să negociem la Bruxelles sume mai mari pentru fermierii noştri, le tăiem şi pe acelea pe care le avem. Europa ne dă voie să dăm ANT (n.r. – ajutorul național tranzitoriu) cât avem nevoie, dar Guvernul României este împotriva ajutorului acordat agriculturii.”
  • Dl. Virgil Buche – a susținut faptul că fermierii nu au resurse pentru a-și continua activitățile în câmp, iar sezonul a început deja. „Suntem în luna aprilie şi noi nu am primit un ban. Noi trebuie să ne apucăm de treabă şi nu avem bani de motorină, nu avem nimic. Ni s-a promis că o să ni se dea. Nu ştiu care e problema că nu vor să ne ajute deloc. Au luat acum şi sprijinul de la tomate, şi sprijinul cuplat pentru soia, şi pentru lucernă. Nu ştiu unde vor să ne ducă domnii aceştia. Vor să ne desfiinţeze, să vină altă ţară să ne ia firmele? Vrem să discutăm cu domnul prefect şi să avem o intervenţie la domnul premier, că la domnul ministru nu mai avem ce face. Dumnealui, când am fost la Bucureşti, s-a apucat de plantat copaci.”
  • Dl. Ioan Mihai Matei a precizat, de asemenea, că fermierii au avut cheltuieli, s-au bazat pe promisiuni iar acum se află în imposibilitatea de a-și continua activitatea în câmp. „Noi am cheltuit – motorină, semințe, tratamente – iar acum suntem aproape în gaură.”

În cadrul întâlnirii de la Prefectură, domnul prefect Dan Nechifor a discutat cu fermierii, încercând să le arate că în relația cu statul fermierii ar trebui să fie mult mai bine organizații, inclusiv în asociații, și să apeleze la ajutorul firmelor de consultanță juridică, atunci când văd că unele lucruri nu merg pe făgașul normal. Fermierii au reacționat și au pus întrebarea fermă la care așteaptă un răspuns – câte din promisiunile făcute de guvernanți, atât în toamna lui 2020, cât și la discuțiile de la începutul acestui an s-au concretizat? (Sursă: Monitorul de Botoșani)

Domnul prefect le-a răspuns sincer și direct – „Nu am niciun răspuns concret.” Și le-a promis că va transmite la București lista cu revendicările din protest.

De asemenea, fermierii din Constanța s-au solidarizat cu cei din Moldova și au organizat un protest cu 40 de tractoare.

Fermierii anunță noi PROTESTE în cazul în care nu vor primi un răspuns ferm din partea decidenților politici la solicitarea lor: ACORDAȚI DESPĂGUBIRILE PENTRU CULTURILE CALAMITATE ÎN ANUL 2020!