Singura soluție de combatere a Ambroziei – erbicidul inovativ RACER 25 EC de la Adama

Adama ambrozia

Ambrozia (Ambrosia artemisifolia) sau Otrava zeilor este cunoscută ca fiind o buruiană periculoasă pentru sănătatea omului, polenul acesteia provocând alergii, rinite, asm și stări febrile puternice în perioada înfloririi.

Ambrozia se întâlnește de obicei pe marginea șoselelor și în culturile agricole în care se practică tehnologia no-tillage, buruiana fiind o adevărată amenințare pentru agricultură, mediu și sănătatea publică.

O plantă de ambrozia poate dezvolta până la 60.000 de semințe ce își pot menține puterea germinativă timp de peste 20 de ani. În prezent, ambrozia este planta cea mai alergenică din România, drept pentru care, din octombrie 2017, prin adoptarea legii ambroziei de către Senat, planta a intrat sub incidență legislative, iar fermierii care nu își vor îngriji terenurile și nu vor lua măsuri pentru combaterea acestei buruieni vor plăti amenzi de până la 20.000 lei.

În ultimii ani Ambrozia a căpătat rezistență la multe erbicide, fapt care duce la o combatere din ce în ce mai greoaie a acesteia.

Compania ADAMA vine însă în preîntâmpinarea acestui neajuns și propune un erbicid inovativ, RACER 250 EC, cu o moleculă originală, s.a. flurochloridone 250 g/l, reprezentând cea mai eficientă soluție de combatere a ambroziei atât în cultura de floarea soarelui cât și în cea de cartof.

RACER 250 EC se aplică în preemergență, după semănatul culturii și până la răsărirea buruienilor. Erbicidul nu se încorporează la aplicare și se va evita ca în solele tratate să se efectueze alte lucrări mecanice timp de 3 săptămâni de la utilizarea tratamentului. Aplicarea preemergentă a produsului nu influentează negativ planta de cultură.

RACER 250 EC combate cu succes buruienile dicotiledonate anuale, inclusiv Ambrozia dar și pe cele monocotiledonate.

Doza de aplicare recomandată pentru RACER 250 EC este de 2-3 l/hectar pentru cultura de floarea soarelui și de 3-4 l/hectar pentru cartof.

Produsul este preluat din sol de către rădăcini și are acțiune erbicidă reziduală, de lungă durată. Erbicidul se absoarbe în buruienile în curs de germinare prin rădăcini și coleoptile și se translocă rapid, distrugând plantele sensibile prin inhibarea sintezei carotenoidelor, cel mai adesea înainte de răsărirea acestora. Efectul rezidual durează 3-4 săptămâni, timp suficient pentru ca plantele de cultură să acopere rândurile. Substanța activă este reactivată de apa din precipitații sau din irigare.

Cu erbicidul inovativ RACER 250 EC, ADAMA oferă singura soluție de combatere a Ambroziei.