Riscurile climatice din primăvară pentru cultura de cereale păioase

foto CS 1

ÎNGHEȚURI DE PRIMĂVARĂ

Începând de la stadiul de un cm al spicului de la suprafața solului, acesta devine sensibil la îngheț, dar înfrățirea poate compensa pierderea spicului congelat. În mod special, siourile timpurii pot fi afectate de acest fenomen.

Simptome

Pe parcursul perioadei de vegetație, riscul de îngheț al spicului la cerealele păioase este mai mare în două etape de dezvoltare ale plantei: alungirea paiului și faza de burduf.

Forma simptomelor depinde de data la care survin temperaturile scăzute. De la distanță, sunt vizibile doar simptomele de pe frunze. Acestea sunt identice cu înghețurile de iarnă: culoare închisă (verde închis – roșiatic).

Mai departe se poate constata oprirea creșterii și regresia celor mai avansate tulpini (planta principală și primul frate), frații mai tineri continuă să crească și înfrățirea poate continua. Atunci când vârful de creștere al plantei principale este distrus, aceasta poate provoca putrezirea bazei frunzei, care devine galbenă.

La înspicare, inflorescențele nu sunt situate la aceeași înălțime. Această eterogenitate anormală evidențiază faptul că tulpinile s-au dezvoltat la date foarte decalate.

Atunci când înghețul survine în etapele ulterioare, între 2-3 noduri și după acestea, doar spicul este afectat, iar simptomele sunt vizibile numai după înspicare.

Situații de risc:

– de la începutul alungirii paiului, o zi la temperatura minimă sub -4°C este suficientă pentru a observa pagubele, acestea crescând în cazul în care temperatura scazută este mai pronunțată;

– semănatul timpuriu și folosirea soiurilor timpurii și extratimpurii;

– densități mari la semănat: plantele sunt, în acest caz, în situații de dezvoltare mult mai predispuse de a fi afectate de acest fenomen (o proporție mai mare de spice sunt în stadiu sensibil).

Efecte negative

În caz de îngheț timpuriu, frații deja apăruți sau cei ce vor apărea permit în general compensarea unui număr echivalent sau apropiat de spice.

În cazul în care gerul este intens, tulpina principală poate fi distrusă. Frații primari și secundari care vor înspica au un număr mai mic de spiculețe și flori pe spiculeț, acest aspect conducând la obținerea unui număr final mai mic de boabe.

Simptomele apar pe frunze în zilele de după valul/urile de frig, dar înghețarea spicului este vizibilă numai atunci când creșterea plantei a fost reluată, de multe ori 10 la 15 zile după aceea (foto stânga jos).

Spic congelat în totalitate

În urma disecției spicului și tijei în lungime (foto dreapa sus), se poate observa spiculețul uscat. Zona imediat de mai jos este maro-necrozată (se poate observa cu o lupă).

În situația în care gerul este moderat, câteva spiculețe din partea superioară a vârfului spicului pot fi uscate și o porțiune poate fi atrofiată (ger timpuriu), simptom care poate fi confundat cu atacul de Haplothrips tritici (tripsul grâului).

Distrugerea spiculețelor pe porțiuni din spic este împărțită în mod aleatoriu în diferite părți ale acestuia, deci nu este obligatoriu ca numai spiculețele din partea superioară să fie distruse. Atunci când gerul este puternic, întregul spic poate prezenta aceste simptome.

SECETA

Aprovizionarea cu apă a plantelor la cerealele păioase și nu numai este unul dintre factorii determinanți pentru a asigura o recoltă bună. Lipsa apei în fazele cheie (răsarit, reluarea vegetației în primăvară-înfrățire, umplere bob) conduce la diminuarea potențialului de producție al culturii.

Recuperarea potențialului de producție după stresul provocat de secetă depinde de menținerea numărului de boabe din spicele dezvoltate sub stres și din apariția altor frați care vor dezvolta la rândul lor spice. Pe măsură ce stresul hidric continuă, această recuperare devine mai slabă, deoarece numărul de boabe/spic și înfrățirea sunt reduse.

Frații apăruți înaintea stresului hidric pot fi afectați dacă perioada de secetă se prelungește, pe când frații apăruți după perioada de stres pot avea o contribuție semnificativă la recuperarea potențialului de producție, dar boabele sunt în general mai mici și cu un MMB mai mic. Ca urmare, soiurile caracterizate prin capacitate ridicată de înfrățire pot fi avantajate în astfel de condiții.

Pentru a reduce pericolul situațiilor de risc și efectele negative indicate mai sus, Caussade Semences pune la dispoziția fermierilor soiuri de cereale păioase (grâu, orz, triticale) cu maturități timpurii și semitimpurii, toleranță bună la temperaturi scăzute, normă redusă de semănat (350-500 b.g./m²), capacitate mare de înfrățire.

La centrul de cercetare al Caussade Semences de la Mircea Vodă, județul Brăila, în data de 02 Aprilie 2020, cerealele păioase prezintă simptome de stres termic la nivelul frunzelor cu intensități diferite în funcție de soi și la fel în cazul stresului hidric. Deocamdată nu se observă leziuni cauzate de îngheț la nivelul spiculețelor, chiar dacă la soiurile timpurii a început alungirea paiului.

Secțiune longitudinală prin tulpina principală la grâu

Constantin Iancu – Manager Dezvoltare
Caussade Semences Est Europa