Provocări în cultura de rapiță

rapita inghet

Culturile de rapiță se află în această perioadă în faza vegetativă de alungire a tijei – începutul formării ramificațiilor BBCH 39 – 50. Această fenofază este probabil una din cele mai importante etape în stabilirea producției finale și anume stabilirea numărului de ramificații pe fiecare plantă, pe care se vor găsi silicvele și începerea procesului de înflorit.

Aceste fenofaze sunt extrem de sensibile la stresuri (termic, hidric, chimic și biologic), oricare din acestea având acțiune directă asupra numărului de ramificații pe plantă și a numărului de silicve care vor face semințe.

Cum putem crește capacitatea rapiței de a forma ramificații si de legare a florilor?

1. Asigurarea tuturor nutrienților necesari îndeosebi a azotului, fosforului, sulfului, dar și a borului si molibdenului.

2. Protecția plantelor împotriva atacurilor de patogeni. S-au semnalat atacuri puternice de gărgărița tulpinii (Ceutorhynchus napi) si daca vremea se va încălzi brusc, urmează atacurile de gândac păros (Epicometis hirta) si gândac lucios (Meligethes aeneus).

3. Protejarea proceselor metabolice de stresurile externe – anti stres. Diferențele mari de temperatura între ziua și noapte (chiar mai mult de 20 grade) urmate de acest val de temperaturi negative (în majoritatea regiunilor țării, minime mai mici de -5 grade) au avut un puternic efect de stres asupra culturilor.

În aceste condiții, dacă nu reușim se recuperăm re-repornirea în vegetație a rapiței si sa echilibram balanțele enzimatice si hormonale, numărul de ramificați va fi redus, totodată viabilitatea polenului va scădea, fapt care va reduce simțitor numărul silicvelor pe fiecare planta.

De ce Fertileader Gold la rapiță?

1. Asigură plantei cu micro-nutrienți esențiali de care are nevoie în această perioadă – B și Mo

2. Asigură plantei protecția anti-stres prin aportul de osmoregulatori de care are nevoie

3. Asigură plantei o mai bună intensificare a fotosintezei, rezultând mai multă energie pentru plantă pentru a susține ritmul de creștere extrem de alert de care are nevoie în perioada următoare.

4. Redistribuire mai bună și mai eficientă a asimilatelor în toată planta, îndeosebi către vârfurile de creștere fie aeriene fie radiculare.

5. Acțiune sistemica și de durată în plantă – produsul se va regăsi și va acționa și în frunzele care încă nu au apărut.

6. Valorificare mai buna a azotului granulat aplicat pana acum prin intensificarea acțiunii metabolice inclusiv a absorbției radiculare.

7. Favorizează o mai buna ramificare a plantelor.

8. Ajută la o mai bună legare a florilor și deci la o creștere a numărului de silicve pe plantă împiedicând avortarea florilor datorită diferiților factori de stres.

9. Crește MMB-ul semințelor și implicit crește producția finală.

Pentru a contacta echipa comercială Timac Agro România accesați: https://www.ro.timacagro.com/contact/harta-comerciala.html